Vint-i-dos anys de potències de deu

Fa uns dies, en aquesta entrada, comentava una interessant aplicació de la universitat de Utah per “viatjar” ràpidament del nivell macroscòpic, al micro i ultramicroscòpic.

Doncs bé, llegint el diari a Vilaweb, m’he assabentat que tot sembla una actualització d’un curiós vídeo de l’any 1977. A la pel·lícula, anomenada Powers of ten, se’ns mostra la relativitat d’allò que diem gran o petit i la força de l’escala. Cada vegada que afegim un zero a qualsevol nombre, esdevé deu vegades més gran… una nova potència de deu.

Partint d’un home dormint, cada deu segons la imatge obri un zoom deu vegades més allunyat… en arribar al límit de l’univers conegut (1025), el viatge s’invertix i fem salts de deu acostant-nos altra vegada fins a saltar a l’interior del dormidor i arribar al nivell d’un quark (10-18). En poques paraules, és espectacular i fet amb uns mitjans tècnics molt més minsos que avui en dia 😉

Teniu més informació a la pàgina que celebra el dia de les potències de 10. Podeu ordenar les imatges d’aquest joc?

Published by

Màrius

Màrius

Professor de Ciències a Secundària, amb formació i deformació biològica. Treballe a l'Institut Santa Eulàlia de L'Hospitalet de Llobregat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà