Salut i molt bon canvi… d’any?

Doncs res, aprofitant que és el primer canvi d’any des de que el bloc està operatiu i abans de desitjar-vos una bona sortida del 2008 i millor entrada al 2009… uns quants enllaços per reflexionar sobre la subjectivitat del temps, en principi sense relació directa amb la relativitat d’aquell…

L’any que s’acaba està basat en el calendari occidental que serveix de  calendari internacional de referència, ara bé, no sempre l’any ha començat l’ú de gener. Tot i tenir la base en el calendari gregorià del 1582, és una modificació del anterior calendari julià, que a la vegada estava basat -com molts altres aspectes cristians- en el calendari egipci. Tots tres comparteixen la base solar que els regeix.

Però no tot el món canvia d’any el mateix dia… ni tan sols ens trovem en el mateix any!!. Musulmans, xinesos, hebreus i molts altres continuen fent servir altres calendaris. Uns amb base a observacions llunars, altres combinant Sol i Lluna, altres a fets històrics o agronòmics rellevants per a la pròpia cultura i altres en adaptacions al medi en que es desenvolupen… la riquesa de calendaris és pràcticament tanta com la de medis i cultures. En són exemple els inuit o el vigent fins als anys quaranta calendari soviètic.

Així doncs, com podeu veure ací, avui és 31 de desembre de 2008 segons el calendari occidental, però també és:

  • Calendari julià: 12/18/2008
  • Calendari musulmà: 3-Muharram-1430
  • Calendari hebreu: 4/4/5769 (mes: Tevet)
  • Calendari republicà: 4/11/7 (+210, mes: Nivose)
  • Calendari xinès: 2008/12/5 (Tronc: Wu. Branca: Zi)
  • I també és el Dia de l’Home dels Nassos

Doncs res, que ja s’acaba l’any 2008… o no, però sigui com sigui en vindran d’altres, així…

…que el 2009 s’acompleixin els desitjos que

el 2008 no ens va donar temps de dur a terme!!

 

Published by

Màrius

Màrius

Professor de Ciències a Secundària, amb formació i deformació biològica. Treballe a l'Institut Santa Eulàlia de L'Hospitalet de Llobregat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà