Regne Animalia

Invertebrats > Artròpodes > Insectes > Dípters

Tipula sp.

Els insectes són artròpodes caracteritzats per tenir el cos dividit en cap, tòrax i abdomen, posseir tres parells de potes i, de forma genèrica, dos parells d’ales. A partir d’aquestes característiques estructurals comunes, els diferents grups d’insectes poden haver adoptat particularitats que modifiquen el model bàsic. Així, hi ha insectes primitius àpters (sense ales), com els de l’ordre Tisanurs, o insectes amb només un parell d’ales, com els Dípters.

Watermarked8(2017-05-03-1943)

Els díptes (mosques i mosquits) posseeixen en realitat els dos parells d’ales, però mentre que el primer parell d’ales es troba plenament desenvolupat per a volar, el segon parell d’ales està transformat en unes petites estructures en forma de maça que contribueixen a l’estabilitat del vol.

Watermarked4(2017-05-03-1943)

A la fotografia de dalt d’una típula (mosquit de grans dimensions però inofensiu) es poden observar clarament les tres parts del cos: el cap, amb els ulls compostos negres i prominents i l’aparell bucal, el tòrax, des d’on s’articulen els tres parells de potes i les ales, i l’abdomen, allargat i format per nombrosos segments, els últims dels quals constitueixen l’aparell copulador.

Watermarked6(2017-05-03-1943)

El detall de la fotografia superior permet reconèixer les antenes, constituïdes per nombrosos artells, i la inserció de les potes a la part inferior del tòrax. Es pot observar també que les ales s’articulen a la part superior del tòrax. Les nerviacions de les ales membranoses són ben visibles.

Watermarked10(2017-05-03-1943)

En aquesta última fotografia es veuen clarament els halteris, el segon parell d’ales transformades en maces que serveixen per a estabilitzar el vol. El moviment és alternant, de manera que primer l’halteri dret s’eleva mentre baixa l’ala dreta i s’aixeca l’ala esquerra, i després descendeix alhora que s’aixeca l’ala dreta i baixa l’ala esquerra. D’aquesta manera es compensa la inèrcia vertical i el vol pot mantenir una alçada constant mentre l’insecte progressa cap a endavant.