Regne Plantae

Plantes amb flor > Angiospermes

Citrus sinensis

El taronger és una planta amb flor del grup de les angiospermes (plantes que produeixen fruit). El fruit del taronger és ben conegut: la taronja!

El taronger és un arbre de dimensions mitjanes i de fulla perenne originari de la Xina. Les fulles són d’un color verd clar quan són joves i verd fosc intens després, simples, de forma ovalada força allargassada, amb el marge sencer i penninèrvies (nervis ramificats amb un nervi principal).

Les flors són blanques i molt aromàtiques, amb sèpals molt petits i pètals grans i allargats, d’aspecte carnós, en nombre de 5. Al centre destaca un gran estigma envoltat de nombrosos estams.

Quan la flor és fecundada, els pètals i els estams cauen deixant a la vista el gineceu, format de dalt a baix per l’estigma (on s’ha depositat el pol·len), l’estil (a l’interior del qual el gametòfit masculí desenvolupat a partir del gra de pol·len s’ha obert camí per fecundar els òvuls), i per l’ovari protegit pels carpels verds (a l’interior del qual els òvuls fecundats comencen a desenvolupar-se per formar el fruit (la taronja)).

A mesura que va creixent el fruit, primer de color verd i després taronja a mesura que va madurant, la branca va cedint al pes, invertint la posició inicial de la flor.

La taronja és un fruit carnós (fruita fresca) de tipus “hesperidi”, és a dir, que presenta l’interior dividit en grills.

Tots els fruits estan formats per 3 capes: la capa exterior o epicarpi, la capa intermèdia o mesocarpi i la capa interna o endocarpi, que protegeix la llavor.

L’epicarpi de les taronges és de color taronja i conté gran quantitat de glàndules aromàtiques. A la següent fotografia, a la dreta, es poden observar clarament aquestes glàndules en forma de puntets més foscos. Sovint s’utilitza a la cuina la pell de taronja per aromatitzar postres i carns:

Sota l’epicarpi es troba el mesocarpi, de color blanc i amargant, que s’acostuma a descartar tant si ens mengem la taronja com si ens fem una taronjada:

A l’interior es troba l’endocarpi, que és ric en aigua, sucres i vitamina C. És la part que consumim habitualment. A la fotografia següent s’observa clarament la subdivisió de l’endocarpi en grills característica dels hesperidis:

Finalment, a la fotografia següent s’observen dos grills en secció longitudinal. El peduncle de la fruita es trobava a la part superior de la fotografia: