Aparell circulatori

El cor

El cor és la bomba que impulsa la sang al nostre cos per l’interior dels vasos sanguinis.

A la figura següent s’observa un cor de xai:

La part més extensa del cor són els ventricles. Queden separats de les aurícules, a la part superior, pel solc aurículo-ventricular (s’observa una aurícula en forma d’orelleta arrugada al costat dret de la fotografia). Els dos ventricles queden delimitats pel solc interventricular, que va de d’alt a baix i de dreta a esquerra de la fotografia i per on recorren vasos sanguinis del sistema circulatori coronari. El sistema circulatori coronari porta oxigen i nutrients al múscul del cor, el miocardi. El teixit blanquinós de la part superior és teixit adipós, i constitueix una reserva energètica a disposició del múscul cardíac.

La següent fotografia correspon a un altre cor, però tots dos es troben en la mateixa posició, que correspon a la visió ventral (la llanceta senyala el ventricle esquerre):

La fotografia següent és un detall de la primera, i correspon a l’aurícula esquerra. Just per sobre es troba l’artèria pulmonar, que porta la sang des del ventricle dret del cor cap als pulmons per ser oxigenada.

Si observem el cor en vista superior, s’observa clarament l’artèria aorta, que porta la sang oxigenada des del ventricle esquerre del cor fins a totes les cèl·lules del cos a través del circuit sistèmic. La llanceta aguanta el cor just per sota d’una de les aurícules:

A les següents fotografies es pot observar l’artèria aorta seccionada:

Les artèries estan formades per 3 capes o túniques. De fora cap a dins: túnica serosa de teixit conjuntiu, túnica mitjana de teixit muscular llis, i túnica interna de teixit epitelial. A les artèries, a diferència de les venes, tenen una túnica mitjana força gruixuda, el que els permet mantenir una tensió superior a la pressió sanguínia.

A continuació es procedeix a la dissecció del cor. Comencem amb el costat dret:

I tot seguit el costat esquerre: