Regne Animalia

Invertebrats > Artròpodes > Insectes > Coleòpters

Oxythyrea funesta

Tot i ser negre i pelut, podem agafar aquest escarabat tranquil·lament amb les mans per observar la seva anatomia. Segurament es farà el mort durant tota l’estona que el manipuleu, i quan el torneu a deixar sobre les flors de les quals s’alimenta, tornarà a “revifar” i s’amagarà, doncs és força tímid.

Com tots els insectes, té 3 parells de potes articulades. A les fotografies s’observen perfectament els artells que formen les potes. Al cap destaquen les antenes, que també estan articulades. En aquesta espècie d’escarabat les antenes acaben en forma de 3 maces.

També s’observen perfectament els èlitres o primer parells d’ales endurides, que protegeixen les ales posteriors, delicades i adaptades al vol. El cos està totalment recobert de setes, en forma de pèls, però amb funció sensitiva.

Són insectes molt tímids, però si els enganxes desprevinguts…

Aquests escarabats són uns golafres. Amb la seva llengua xuclen tot el nèctar que poden de cadascuna de les flors que tenen ocasió de trobar. Fixa’t al vídeo següent com llepa el nèctar introduint la llengua a l’interior de la flor per arribar al nectari: