Regne Animalia

Invertebrats  >  Artròpodes  >  Aràcnids

Àcars

Els àcars són aràcnids amb el cefalotòrax i l’abdomen fusionats (sense formar cap cintura). Es troben a tot arreu, també a la nostra llar.

S’alimenten de tot tipus de restes orgàniques que abandonem per tota la casa, fins i tot de la nostra pròpia pell desescamada i del pèl que desprenem de forma constant. En realitat es tracta d’organismes escombriaires que ens netegen la casa!

Excepte els àcars paràsits, com les paparres o els que produeixen la sarna, no són perillosos, tot i que alguns ocasionen reaccions al·lèrgiques en algunes persones.

Al següent vídeo s’observen àcars minúsculs de color blanc que es desplacen per la superfície interior de la tapa d’un recipient que contenia pinso:

Si s’observen amb llum reflexada a la lupa binocular és possible observar alguns detalls, com el cos fusionat (celafotòrax + abdomen) i un munt de setes sensorials (els “pèls” que cobreixen tot el cos, sobretot a la part posterior):

En llum transmesa també és possible veure alguns detalls de l’anatomia dels àcars (si és que s’estan quiets!):

(El cos fosc a la meitat superior esquerra de la fotografia és una gota d’aigua.)

Per observar detalls cal, però, fer una preparació en inclusió amb agua, entre un portaobjectes i un cubreobjectes:

Ara sí que es poden observar moltes caracterítiques anatòmiques dels àcars: a l’extrem superior esquerra del cos hi ha els quelícers característics dels aràcnids. Darrera, s’estén el cefalotòrax triangular i, darrera sense cintura, l’abdòmen. Al davant i al costat s’observen algunes potes articulades i provistes de setes. Moltes altres setes es troben al cefalotòrax i a l’abdomen.

A la següent fotografia s’observa el detall dels quelícers, un a cada costat de la boca, i d’alguna pota articulada:

I a continuació un altre àcar en el que es veu la part porterior de l’abdomen:

És sorprenent la longitud de les setes posteriors, similar a la de tot el cos. El detall d’aquesta fotografia permet observar la inserció articulada d’aquestes setes a l’exoesquelet abdominal: