Regne Plantae

Pol·len

A principis de la Primavera sovint troben la terrassa de casa plena d’una pols groga que cobreix també carrers, cotxes i qualsevol superfície. Es tracta de pol·len:

El gra de pol·len és una estructura generada per l’androceu de la flor i que conté el germen del gametòfit masculí. Quan es diposita sobre l’estigma del gineceu, l’aparell reproductor femení de la flor, el gametòfit germina i s’insereix per l’interior del gineceu per fecundar els òvuls i, així, formar una llavor.

Com és el pol·len vist al microscopi? Hi ha una molt gran diversitat de formes i, de fet, hi ha qui els col·lecciona. A les fotografies següents es tracta de grans de pol·len de conífera (de pi o de xiprer):

Els grans de pol·len de les coníferes són característics, perquè presenten dos sacs aerífers, un a cada costat (a les fotografies de color fosc) que faciliten el seu transport pel vent (les coníferes són anemòfiles, és a dir, que la pol·linització es produeix gràcies al vent).

A l’última fotografia es pot observar un gra de pol·len que ha començat a germinar. Es tracta del gametòfit masculí:


Quina diferència hi ha entre les dues anteriors fotografies? Només l’enfocament del microscopi. En la primera fotografia s’ha enfocat el gra de pol·len, que es troba a major alçada que el tub pol·línic. Per fer la segona fotografia s’ha enfocat el tub pol·línic, que es troba a major profunditat que el gra de pol·len. Aquest enfocament controlat per observar estructures molt juntes que es troben a diferent alçada s’anomena “dissecció òptica”. Al següent vídeo es pot observar aquest efecte: