L’arboç

Nom científic: Arbutus unedo.
Família: Ericàcies.

L’arboç és un arbre perennifoli que pot arribar fins als 4-5 m d’alçada, tot i que generalment presenta forma arbustiva.
La seva escorça és vermellosa i clivellada.
Les fulles són alternes, amb el marge dentat i tenen forma allargada i oval; fan 5-10 cm de longitud. Són de color verd lluent pel davant i verd més clar pel darrera. A l’hivern agafen tons vermellosos.

Floreix durant la tardor i l’hivern. Les flors són blanques i tenen els pètals soldats formant una mena de gerra; pengen en grups a la part superior de les branques.

El fruit (cirera d’arboç) és granulós; primer és de color groc ataronjat i es va tornant vermell quan madura.

Conté moltes llavors petites.
El fruit triga un any en madurar; és comestible, tot i que no se’n pot abusar.
Es reprodueix per llavors.
Viu a la terra baixa i en zones de la muntanya mitjana.
Resisteix bé la sequera.
És cultivat com a planta ornamental de parcs i jardins.
La seva fusta s’utilitza per fer objectes tallats.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en arboç, arbres, plantes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *