El borinot de la mort

Nom científic: Acherontia atropos.
Família: Esfíngids.

El borinot de la mort, també anomenada papallona de la mort o esfinx de la calavera, és una papallona nocturna de la família dels esfíngids (Sphingidae).

El seu cos és gran i de tonalitats críptiques; fa uns 6 cm de llargada i uns 13 cm amb les ales obertes. Té un vol ràpid i potent.

El cap és fosc amb 2 antenes. Té un dibuix al tòrax que recorda una calavera; d’aquí el seu nom popular. L’abdomen és groguenc amb franges negres i taques blavoses.

Borinot de la mort

Les ales superiors són marronoses amb tonalitats grisenques i les inferiors són de coloració groguenca amb franges negres.

Quan té les ales tancades es confon més fàcilment amb l’entorn, sobretot si s’atura sobre llocs foscos.

Dibuix del tòrax

El borinot de la mort s’alimenta de nèctar de les flors i de la mel de les abelles; és capaç d’entrar dins del rusc de les abelles sense que aquestes el molestin, ja que emet un soroll que probablement imita el que produeix la reina de les abelles.

Detall de cap amb els ulls i les antenes

La femella pon un ou sobre diverses plantes de la família de les solanàcies (patateres, tomaqueres, alberginieres, …) o de la família de les oleàcies (olivera, gessamí, …).

Quan l’eruga surt de l’ou s’alimenta de les fulles de la planta. Primer és de coloració groga amb franges i punts, després va creixent fent diverses mudes. Quan fa la darrera muda pot agafar tonalitats verdoses i groguenques, blavoses o marronoses, segons la forma habitual o la críptica. Finalment baixa de la planta i s’enterra sota terra per crisalidar.

Eruga del borinot de la mort sobre gessamí

La papallona de la mort és migradora i fa migracions des de l’Àfrica i el sud d’Europa fins a molts llocs de tota Europa.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en animals, borinot de la mort, insectes, invertebrats, papallones. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *