Francès

Ode à titre posthume pour Pitu

Us presentem el material creat per Ariadna Isern Creus amb il·lustracions d’Elisabeth Bustos i que ha estat editat per Didacticolite.com. Es tracta d’un conte original acompanyat d’una proposta didàctica per a treballar-lo a l’aula.

Conte Ode à titre posthume pour Pitu

Guia didàctica

________________________________

Xerrada sobre els nens soldats a l’Ins Molí de la Vila

L’ Institut ha organitzat una presentació sobre els nens soldats per a l’alumnat de francès de 2n cicle d’ESO i de Batxillerat, que tindrà lloc el divendres 11 de gener de 2013.

La xerrada anirà a càrrec de la Sra. Dominique AitOuyahia-McAdams, qui parlarà sobre la infància robada a més de 300.000 nens a tot el món a causa dels conflictes armats.

Protocol de l’Ins Molí de la Vila de Capellades

Trivial de l’ONU i els nens soldat

Els recursos i les guerres: material per l’alumnat i pel professorat

__________________________________________________

Projecte Internacional de l’Ins Joan Brossa

L’alumnat de 2n curs de comerç internacional i gestió del transport  de l’Ins Joan Brossa ha dut a terme un projecte sobre Comunicació no verbal amb el Lycée Pierre Mendes France en el marc dels Ajuts a l’Aprenentatge Actiu d’idiomes.

En el bloc del projecte els alumnes volen compartir aquesta experiència tan enriquidora i els videos que han elaborat sobre la comunicació no verbal tot participant en un projecte que els ha permès millorar la seva competència lingüística, treballar en equip i reforçar el sentiment de pertinença com a ciutadans europeus.


Tintin arriba a Barcelona: llegim!

L’associació de Tintinaires de Catalunya, interessats en promoure els hàbits lectors d’infants, joves i no tant joves, ens fan arribar la seva revista virtual amb l’anunci de la propera Trobada Tintinaire: tallers, activitats de lectura, xerrades, exposicions, jocs i un bon dinar de germanor!

Animeu-vos a participar-hi!

 


Classes du Patrimoine

 

 

 

L’Institut francès de Barcelona us proposa una nova manera de  practicar la llengua francesa a través de visites temàtiques i tallers de creació artística tot explorant la riquesa cultural i patrimonial de Barcelona.

En el document adjunt trobareu més informació de les Classes du Patrimoine i podreu descobrir la nova programació d’activitats culturals en francès per al curs 2012-2013

 


Concert benèfic a càrrec de l’Orquestra de metges de Berna

L’orquestra de metges de Berna oferirà un concert benèfic a favor de la Fundació Theodora al Palau de la Música Catalana de Barcelona . La Fundació Theodora, d’origen suís, es dedica a humanitzar l’estada dels infants hospitalitzats.

El concert tindrà lloc el pròxim dissabte 30 de juny de 2012 a les 19.00 hores.

Entrades al web del Palau de la Música Catalana

Informació +

Trobada amb un autor: Daniel Pennac

Aquest mes de juny l’Institut Francès de Barcelona us proposa una trobada amb Daniel Pennac, autor que presentarà la traducció del seu darrer llibre Journal d’un corps.

L’esdeveniment tindrà lloc el dijous 21 de juny a les 19.30 hores a l’Institut Francès.

 

 

À voir cet été

TV5 Monde us proposa una selecció de programes imprescindibles per a l’estiu, entre els quals destaquen els documentals sobre platges tan emblemàtiques com Saint-Tropez, Malibu o Copacabana als anys 60.

Consulteu la programació

XXVI Jornades de Francès a la UAB

Un any més i, dins del marc de la Universitat d’estiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, se celebraran les Jornades pedagògiques de l’ensenyament del francès. Podeu consultar-ne el programa i fer la inscripció online. La data límit d’inscripció és el 21 de juny.

Dates: 27 i 28 de juny

Lloc: ICE de Sant Pau, al carrer Sant Antoni Mª Claret, 171 de Barcelona.

Informació +

 

Jornades de formació CLE international

Els dies 4 i 5 de maig tindran lloc dues jornades gratuïtes de formació organitzades per CLE International i dirigides al professorat de francès, sota el títol Les interactions à l’heure du numérique

Les dues jornades inclouen:

4 conferències plenàries obertes a tothom

1 vespre pedagògic: el francès a través de les cançons

4 sessions de 9 tallers pedagògics paral.lels

Programa i inscripcions

[+] Informació

Lloc: Institut Francès , carrer de Moià, 8 de Barcelona

Cursos Comènius per a professorat de francès

S’ha obert el plaç d’inscripció per a dos cursos de formació dirigits a professorat de francès i organitzats pel Centre de Lingüística Aplicada de Besançon (CLA).

Enseigner le français langue étrangère aux enfants et aux jeunes adolescents (6-14 ans) del 15 al 26 d’octubre de 2012.

Langue, cultures et innovations del 19 al 30 de novembre de 2012.

Els cursos formen part del catàleg Comènius.

Sol.licituds fins a finals d’abril de 2012 a la vostra agència nacional.

Informació+

 

Concurs de teatre i de ràdio escolar en francès

El pròxim 26 abril tindrà lloc la XV edició del Concurs de Teatre i la VI edició del concurs de ràdio escolar en francès , organitzats per l’Associació de Professors de Francès de Catalunya (APFC)

El concurs començarà a les 9.30 hores i s’acabarà a les 17.30 amb el lliurament dels premis.

 

Lloc: Institut Francès , carrer Moià, 8 de Barcelona

 

 

Us convidem al teatre Escolar Internacional en francès

La propera setmana, en seguiment de les accions d’impuls a la llengua francesa, i a continuació de les celebracions de la setmana de la Fancofonie, us fem arribar la invitació, que us preguem feu extensiva a la vostra gent,  per a participar en el  festival de Teatre Escolar Internacional Francòfon que es realitzarà els dies 26 i 27 de març, en el Teatre Poliorama de Barcelona.

De ben segur és una bona oportunitat per a portar al teatre centres culturals, entitats i alumnat dels centres educatius que fa activitats escèniques a les escoles, i una bona ocasió per a convidar al teatre els grups de llengua francesa i els col·lectius educatius interessats en treballar l’expressió oral i amb una mirada cultural i engrescadora.  No us ho perdeu!

Podeu convidar a amics i coneguts, educadors i simpatitzants del teatre, per a gaudir tots plegats d’aquesta experiència, oberta al públic.

Us hi esperem!!!

Programme du Festival de Theatre de Jeunes en Francais

Invitation Table ronde Théâtre pour Professeurs Catalans de Français

Programme Festival BarnaScene 2012

 

Activitats per celebrar el Dia Mundial de l’Aigua

El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua des que el 1992 va ser declarat per la Conferència de les Nacions Unides

La diada cada any destaca un aspecte diferent de l’aigua fresca i enguany se centra en l’aigua i la seguretat alimentària.

 

Com a part de la campanya hi ha materials i jocs en francès per treballar el tema a l’escola o per integrar-ho dins d’una unitat EMILE.

França, guanyadora del “Segell de segells”

Des de fa 10 anys El segell europeu de les llengües distingeix les millors iniciatives en l’ensenyament de les llengües i en fa difusió arreu d’Europa.

Aquest 2012 s’ha atorgat el “Segell dels Segells” a França per la qualitat de les seves pràctiques en la darrera dècada. Es tracta d’un premi especial per sis iniciatives prèviament guardonades amb el Segell Europeu i que destaquen per la seva excel.lència en promoure les llengües d’arreu del món. Els projectes premiats corresponen a sis categories : educació escolar, educació superior, formació professional, negocis, instituts de llengües i mitjans de comunicació.

 

Projectes guardonats:

Direction de l’enseignement primaire (DEP) – Papeete (Tahiti)

Ecole des Mines de Nantes – “Parlez-vous chinois?

Supacast S.A.R.L de Paris– “Lingueo

TV5 Monde – “7 jours sur la planète

CNED et Institut du monde arabe

CFA “les 13 vents”

Seminari sobre ensenyament bilingüe a Toledo

 

Oberta la inscripció per a participar en el Seminari sobre ensenyament bilingüe que tindrà lloc els pròxims 16 i 17 de març a Toledo. El Seminari, amb el títol “Projets interdisciplinaires et formations décloisonnées en question” va dirigit al professorat de francès i d’àrees no lingüístiques en llengua francesa d’arreu de l’estat espanyol, tant de primària com de secundària.

Inscripcions fins el 4 de març

Programa i informació

 

 

 

 

 

XXVI Jornades de Francès a la UAB

Un any més i, dins del marc de la Universitat d’estiu de la Universitat Autònoma de Barcelona, se celebraran les Jornades pedagògiques de l’ensenyament del francès. Podeu consultar-ne el Programa provisional i fer la inscripció online.

Dates: 27 i 28 de juny

Lloc: ICE de Sant Pau, al carrer Sant Antoni Mª Claret, 171 de Barcelona.

Informació +

 

XII Edició del Festival Internacional de Teatre Jove en francès

L’alumnat dels instituts Vicenç Plantada de Mollet del Vallès i Salvador Espriu de Salt participen en la XII edició del Festival International de Théâtre de Jeunes en Français, juntament amb altres joves de centres de França, el Marroc, Bèlgica, Romania, Itàlia i Turquia.

Els joves interpretaran diverses obres en llengua francesa al Teatre Poliorama de Barcelona els dies 26 i 27 de març de 2012.

Podeu seguir el festival a través del Facebook i us podeu descarregar el programa complet.

On vous y attend!

 

Cursos d’estiu a França per professorat de FLE

Us presentem el programa d’estades de perfeccionament per l’estiu 2012 del Centre de linguistique appliquée?Université de Franche-Comté dirigides a professorat de francès com a llengua estrangera i a formadors de formadors.

Trobareu els cursos al catàleg Comenius amb la referència FR-2012-390-005

Informació +

Premi Sello Europeo per a ESORom Intercomprensió Lectora Romànica

ESORom és un material creat amb la voluntat d’incorporar l’estudi conjunt de les llengües romàniques a la secundària, centrant-se en el desenvolupament de la competència lectora. Els Materials han estat coordinats pels professors Josep M. Mir Tomàs de l’Ins Lo Pla d’Urgell i Joan Capdevila Folguera de l’INS Ronda de Lleida i  han resultat guanyadors del quart premi Sello Europeo 2011 de la Modalitat A corresponent a les millors activitats innovadores en l’ensenyament i aprenentatge de les llengües.

La Cap del Servei de Llengües estrangeres Sra Neus Lorenzo i els guanyadors del Sello Europeo La Cap del Servei de Llengües estrangeres Sra Neus Lorenzo i els guanyadors del Sello Europeo

Entrevista a Chloé Sella, auxiliar de conversa

L’ anoiadiari.cat publica una entrevista feta a Chloé Sella, auxiliar de conversa en francès a l’institut de Santa Margarida de Montbui. La Chloé, originària de Caen a la Normandia, va arribar a Igualada amb l’objectiu d’aprendre una llengua i una cultura mentre es prepara per ser professora al seu país. En l’entrevista ens explica com veu Igualada i la nostra cultura i compara els sistemes educatius francès i català.

Els auxiliars de conversa en els centres catalans són un important recurs que proporciona el departament d’ensenyament per donar impuls a l’aprenentatge de les llengües estrangeres i disposen d’un bloc propi com a espai d’informació i d’intercanvi d’experiències, on podeu seguir l’abast de la tasca que desenvolupen.

 

 

Accions de suport al plurilingüisme

El grup de creació de materials EMILE “La Main a la Pâte” ha iniciat les jornades de treball d’aquest curs 2011-2012.

A continuació teniu algunes fotografies de la primera trobada dels participants

 

 

També el grup de treball de competència lectora en francès ha començat ja les seves trobades per tal d’impulsar la lectura expressiva, la dramatització i l’oralitat en entorns TIC.

Us presentem algunes fotografies de la jornada de treball

 

 

Diccionaris Larousse online

Larousse posa a la vostra disposició els seus diccionaris online entre els quals trobareu diccionaris de francès per dominar millor l’idioma i 6 diccionaris bilingües francès per les vostres traduccions.

 

 

 

Batxillerat-Baccalauréat

bachibac-150

Us presentem les instruccions relatives al programa de la doble titulació Batxiller-Baccalauréat corresponents al curs 2011- 2012.

Resolució del 25 de maig de 2011

Aprendre francès, a l’abast de tothom!

La llengua francesa té una gran similitud gramatical i lexical amb la llengua catalana o castellana, i amb les altres llengües romàniques. Anima’t a estudiar-la, utilitzar-la i acreditar el teu domini d’aquesta llengua!

Fes la prova!

Lumières, caméra et action!

Us presentem el video guanyador del concurs Cap France destinat a l’alumnat de francès de les escoles catalanes. La darrera fase del concurs consistia en realitzar un video sobre la regió de Midi-Pyrénées.

concours-cap-france-cataluna

Felicitem a l’equip guanyador Les quatre explorateurs dels Maristes la Immaculada de Barcelona que han resultat finalistes i que podran gaudir d’un viatge a Midi Pyrénées. BONA FEINA!!

Cantata per un cor blau

L‘Institut Francès de Barcelona, dins la 30 Festa de la Música, us proposa celebrar la nit més curta de l’any amb el concert “Cantate pour un coeur bleu” a càrrec d’un cor de 200 nens i nenes catalans, àrabs i francesos acompanyats per una formació de 40 músics.

Dia: dimarts 21 de juny a les 20.30 hores

Lloc: Institut Francès de Barcelona, carrer Moià núm 8

Terratrèmol i tsunami al Japó

Eduterre us proposa l’activitat La zona de subducció al Japó per treballar amb l’alumnat el recent seisme del Japó en francès.Al web trobareu a més de la fitxa pedagògica de l’activitat altres recursos i enllaços que la complementen.

seisme-japon

També a l’xtec, a l’apartat Escola Oberta, ciències socials, trobareu un llistat de recursos amb videos, imatges, article i propostes didàctiques per tractar aquest tema d’actualitat a l’aula.

CECRL

cecrl

Us presentem la versió en francès del Marc comú europeu de referència de les llengües, elaborat pel Consell d’Europa: Cadre européen commun de référence pour les langues: apprendre, enseigner, évaluer.

Recursos de Llengua francesa per Batxillerat a picture-21

Edu 365.Cat us ofereix nombrosos recursos per a l’aprenentatge de la llengua francesa. En l’apartat de llengües estrangeres hi trobareu enllaços d’interès classificats en categories com gramàtica en línia i aprendre amb cançons, jocs, vídeos i àudio.

A continuació us presentem una mostra del que hi podreu trobar:

 

tv5 espacefr
le plaisir d'apprendre pedawow

Festival de Bonaguil-Fumel

festival-3 festival-2

 

 

 

 

 

 

Un any més se celebra el Festival de Bonaguil-Fumel que aquest any tindrà lloc del 3 al 7 d’agost de 2011, en el castell de la mateixa localitat, a la regió del Lot et Garonne.

El 6 d’abril es publicarà el programa complet del festival però actualment ja és possible inscriure’s en alguns dels tallers que s’hi realitzaran, com el de confecció i animació de marionetes, teatre d’ombres o la master class de cant líric.

Informació +

Contacteu amb l’organització del festival

Podcasts a iTunes.Fr

podcast

Al web d’iTunes a França trobareu una àmplia col.lecció de podcasts i videocasts en llengua francesa organitzats per categories i que abarquen una gran varietat de temes.

Podeu seguir itunes.fr al facebook

Explorem l’art francès

picture-15

 

Décod’Art és un magazine online en llengua francesa que guia els visitants a través d’una galeria d’art francès tot explicant, comparant i analitzant les obres presentades. Al web hi trobareu també jocs, qüestionaris i un espai dedicat als docents.

 

 

 

 

Videos en francès

picture-13

Us presentem una col.lecció de video clips on parlants nadius de la llengua francesa parlen sobre la seva cultura, la família i la vida quotidiana. Cada video clip ve acompanyat d’una descripció del seu contingut i de notes sobre vocabulari i gramàtica. Aquests videos han estat produïts per ViewPoints Project of the Five Colleges of Ohio Consortium.

……………………………………………………………………………………………………..

Nou Butlletí electrònic de l’oficina del Quebec a Barcelona

quebec

L’Oficina del Quebec a Barcelona llança el seu primer butlletí electrònic bimestral amb la intenció de donar a conèixer el Quebec i mantenir els lectors informats sobre les activitats que organitza a Barcelona en els àmbits de la cultura, els afers públics, l’educació, l’economia o la immigració.

Inscriviu-vos per rebre el butlletí

………………………………………………………………………………………………………………

Le quiz des langues oficielles de l’UE

Coneixeu l’orígen de la salutació “ciao”? Sabeu amb quina llengua estrangera tenia dificultats Mark Twain ? Què és el solresol?

Si us agraden les llengües podeu posar a prova els vostres coneixements amb aquest concurs sobre les llengües europees. Cada dia s’hi afegeixen noves preguntes.

picture-2

 

Accepteu el repte?

……………………………………………………………………………………………………..

1000 Imatges a la punta de la llengua

picture-1

El Centre Collégial de Développement de Matériel Didactique del Québec presenta 1000 Imatges a la punta de la llengua amb un repertori trilingüe (francès, anglès i espanyol) d’expressions i frases fetes equivalents entre les tres llengües i classificades per temes. Les expressions vénen acompanyades d’una imatge que les explica i es presenten també integrades dins un text curt per captar-ne el significat. Hi ha, a més, un arxiu de so per cada expressió.

El web proposa també exercicis, jocs i animacions humorístiques que col·laboren a fer-nos descobrir el fascinant món de les expressions en imatges.

……………………………………………………………………………………………………..

DecryptImages

decryptimages-logo

DecryptImages és un nou portal d’eines pedagògiques per comprendre la imatge on es proposen diversos mòduls de lectura de fotos, de films i d’imatges; es presenten també imatges posades en perspectiva històrica, una selecció d’imatges que “han canviat el món”, així com una aproximació a la imatge per grups d’edat.

decryptimages-image

……………………………………………………………………………………………………..

El Joc del Penjat / Le Jeu du Pendu

picture-3

Jocs dels penjat online per practicar vocabulari relacionat amb temes com els astres, els països, esports, cuina, les flors… o festes com Halloween, Nadal.

……………………………………………………………………………………………………..

En el context de les llengües curriculars, una de les prioritats del Departament d’ Educació és la de donar impuls a les llengües estrangeres com a vehiculars de blocs i continguts, així com incentivar l’ ús d’ altres llengües, amb l’ objectiu pricipal de fer de Catalunya una societat on el català sigui l’ eix vertebrador d’un projecte plurilingüe. Des del Servei de Llengües es desenvolupen accions d’assessorament i coordinació per tal de fomentar el plurilingüisme de l’alumnat i del professorat amb mesures d’aula, de centre i d’entorn.

Recursos i eines d’interès: Llengua francesa a Catalunya

>Informació institucional del Pla d’Impuls a la Llengua francesa.

DOCUMENTS

>Materials de suport a l’aprenentatge de la Llengua francesa.

EINES i RECURSOS

>Espais d’intercanvi i de treball col·laboratiu en Llengua francesa.

PROJECTES EN XARXA

>Grups de teball i de suport a l’ensenyament de la Llengua francesa.

ASSESSORAMENTS

 

Per a més informació …

Impuls a l’Oralitat en Llengua francesa.

Des del curs 2008-2009 s’ha formalitzat des del Servei de Llengües un Grup de creació de materials per a l’assessorament de projectes lingüístics per a l’impuls de la llengua francesa als centres educatius, coordinat per la formadora Catherine Blanch Les activitats educatives que es proposen tenen per finalitat:

  • Facilitar materials didàctics adaptats per a treballar els àmbits comunicatius més propers a l’alumnat.

  • Orientar el professorat vers les estratègies més reeixides d’ensenyament i aprenentatge comunicatiu.
  • Presentar experiències docentsi recursos didàcticsper a la innovació i la renovació metodològica a l’aula.

    Les aportacions dels professorat assistent al grup de treball poden servir de punt de partida per altres centre i equips docents interessats en promoure la llengua i la cultura francesa a Catalunya, en el marc de la construcció de la ciutadania europea plurilingüe i multicultural.