Ja arriba la tardor!

Avui diumenge, a les 22:44 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. A partir d’aquest moment, la durada del dia serà cada cop més curta, a raó d’uns 3 minuts al dia.  El dia 27 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora per recuperar l’horari d’hivern. A les 3 de la matinada hora peninsular del diumenge 27 d’octubre haurem d’endarrerir el rellotge fins a les 2. L’hivern arribarà el proper 21 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

Equinocci” és una paraula llatina que significa “igual nit”. És el dia en què hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta. Els rajos de sol arriben perpendiculars, a 90º d’inclinació, respecte a l’eix de rotació del planeta. Aquest moment marca l’inici d’un període de 6 mesos en el qual el pol nord no veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.

En aquest enllaç  trobaràs un interactiu que explica la sucessió de les estacions i la durada del dia i la nit.

324.cat

Aquest article s'ha publicat dins de astronomia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *