Monthly Archives: agost 2010

Màrius Torres : en el centenari del seu naixement

Agost prop d'Olost. Foto Bosch-Ribera.

Agost, prop d'Olost. Foto Bosch-Ribera.

L’AMOR VORA EL RIU

Sílvia, ¿recordes l’amor vora el riu,

entre els verms i l’heura?

I l’aigua que corre, mirall que somriu

només que ens hi volguéssim veure!

Barques passaven plenes de cançons.

No les vèiem pas, només se sentien.

Veus d’aigua: Adéu, ens feien-i morien

del riu, igual i sempre nou, al fons.

(L’amor vora el riu, i altres poemes)

Màrius Torres (Lleida,1910-Sant Quirze Safaja,1942)

Vegeu, també  la llista de blocs participants elaborada per Víctor Pàmies a Raons que rimen.

El logo del Centenari de Màrius Torres us portarà al bloc de Carme Rosanas promotora de l’homenatge.

Endavant igualment, encara que no hi sigui

Tanco, uns quants dies, la paradeta. Ho aprofitaré per fer vacances i posar en ordre l’ordinador de casa.

Deixo la porta oberta de La Biblioteca. Els que ja la coneixeu podeu aprofitar-ho per descobrir entre els prestatges virtuals allò desapercebut. Qui hi entri per primera vegada, doncs, que trii i remeni.

I, si us agrada aquest bloc, no us descuideu de votar-lo. Trobareu l’enllaç als Premis Bloc Catalunya al capdavall de la segona columna. Moltes gràcies.

Fins la tornada

Lliçons de llengua

Toca parlar de llengua, la nostra llengua. Per això em seveixo de les paraules i del mestratge del filòleg Joan Solà.

Joan Solà fou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2009. Ha estat catedràtic de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona. Estudiós de la nostra llengua també forma part, i actualment n’és vicepresident,de l’Institut d’Estudis Catalana. Assagista i escriptor. Ha escrit cap un miler d’articles en la premsa dels quals en va fer un recull en un llibre, publicat l’estiu de l’any passat, titulat ” Plantem cara.Defensa de la llengua, defensa de la terra”. D’aquest llibre podeu veure’n la presentació en l’entrevista que Emili Manzano li fa, en el programa de TV3, L’hora del lector. Així podem conèixer la tasca del filòleg i el tarannà senzill de Joan Solà en una bona lliço de llengua i fer de mestre.

I per saber-ne més, dos vídeos : Un sobre l’estat de salut del català i com millorar-la, a Vilaweb i l’altre en la seva participació en Convit, I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana, a Girona el Juliol de 2009.

Temps de fer festa. Festa Major. Fer l’agost.

Voldria filosofar en una època de l’any que defugim, precisament, el pensar massa.

Comença el mes d’Agost. Per la majoria de mortals d’aquest país també les vacances. Temps de fer festa, petits i grans. Temps de lleure o de fer aquelles altres activitats que no podem fer durant l’any. Temps de practicar l’afició o d’ aprofitar-ho per fer l’endreça grossa…Temps de retrobar els amics, les llargues converses de cap al tard… Agost de les festes majors. D’alegria, de tradició, de la taula ben parada a casa la mare, de deixar-se anar…Temps de lleure compartit entre pares i fills, d’equilibris complicats, d’emocions impagables, de descobertes…

En resum, un mes fantàstic per gaudir en família. Una oportunitat única per estar amb els nostres fills i les nostres filles i per viure plegats.

De l’estiu se’n guarden records inoblidables. La convivència familiar és tan intensa que val la pena aprofitar-la al màxim. Que sigui d’equilibri, de saber estar, de comprensió…Que els nostres fills puguin gaudir d’un bon model: a casa, a la taula del restaurant, a la carretera, a la festa, al passeig, a la platja, a la muntanya…Encara que jugin no deixen mai d’observar-nos. Som els seus herois!

Feu el vostre agost de bon rotllo!