Monthly Archives: març 2010

La col·lecció local de la nostra biblioteca

A la col·lecció local de la nostra biblioteca hi podem trobar l’apartat Verdaguer, les obres referents a Folgueroles i comarca , els autors folguerolencs i els llibres editats a l’escola.

Si accediu al catàleg ePèrgam i el consulteu tot posant a Autor : Alumnes de l’escola , veureu els llibres dels nostres alumnes que actualment tenim catalogats. Recordeu l’article : Som una biblioteca ePèrgam.

A més cal fer esment a la vocació de cerca històrica i etnològica de la nostra escola i principalment a les classes de cicle superior. Amb el patrocini de l’ Ajuntament es va editar Folgueroles casa x casa, un estudi realitzat pels alumnes més grans i que es va portar a terme en uns quants anys de recerca sobre els noms de les cases. Ara actualment estant treballant en les cases de pagès i esperem veure a la llum un nou llibre.

L’ escola, al llarg de la seva història ha rebut uns quants premis Baldiri Reixac en la modalitat alumnes i el curs passat el Premi Escola per aquesta vocació lligada al nostre entorn més proper : el poble i el seu poeta Mossèn Cinto Verdaguer.

La gran orquesta de los animales.

Aquest videoclip és per presentar l’àlbum il·lustrat La Gran orquesta de los Animales de Daniel Monedero i l’il·lustrador Óscar T. Pérez per l’ Editorial Thule. Encara que sigui publicitari aquest video és molt bonic.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/QvRVTXHYgxw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

LA MATERNITAT D’ELNA PROTAGONISTA DEL DIA DE LA DONA A FOLGUEROLES

Aquest any, en el marc de la celebració del dia Internacional de la Dona, el Grup de Català de majors de 60 anys de Folgueroles amb el suport de l’Ajuntament va retre un petit homenatge a una dona exemplar: Elizabeth Eidenbenz .

La protagonista de la història, una jove infermera suïssa, va treballar en favor de la pau i la llibertat durant la guerra civil espanyola. Un cop acabada, i enmig de l’èxode republicà cap a França, va fundar la Maternitat Suïssa a la vila d’Elna (al Rosselló francès). Aquella va ser la darrera parada d’un final de trajecte per a molts, però tot i així, Elizabeth va aconseguir que aquell indret fos una illa de pau enmig d’aquell infern. Prova d’això són els els cinc-cents noranta-set nens que hi van néixer mentre va romandre oberta. Una història amb final feliç sens dubte, però no per això deixa de ser colpidora.

La Maternitat d’Elna és el llibre que testimonia l’aventura personal d’una dona valenta que va apostar per la vida en les condicions més adverses d’aquest trist capítol de la nostra història recent. Escrit per Asumpta Montellà, la qual ens va obsequiar amb una magnífica conferencia al Centre Cultural el passat 12 de març, treu de l’anonimat als protagonistes d’aquesta història: a la mateixa Elisabeth, a les mares que van donar llum a la Maternitat i als fills nascuts en aquest període. Una mateixa història testimoniada des de tres punts de vista diferents que convida a una reflexió profunda.

Per aquest motiu us en recomanem la lectura: La Maternitat d’Elna d’Assumpta Montellà – Ed. Ara Llibres

Enviat per Gemma Blanch

Visiteu el Blog d’Assumpta Montellà: http://sentimentsaflordepell.blogspot.co…

Us agradarà veure la crònica que fa de la seva conferència a Folgueroles.


Saló de l’Ensenyament 2010

El proper cap de setmana a l’espai firal de Montjuïc hi haurà el Saló d’ Ensenyament. Especialment recomanat per als estudiants d’ ESO i de balxillerat. Val la pena, però, pares i mares, que feu una ullada a la programació i oferta didàctica que ofereix aquest saló abastament consolidat en el nostre país. Pot ser una bona guia a tenir en compte amb els vostres fills i filles, quan sigui el cas que hagin d’escollir i tingueu dubtes.

logo del Saló d'Ensenyament 2010

Logo del Saló d'Ensenyament 2010

Ja sóc una dona

Aquests dies tots són homenatges i recordatoris de la Dona treballadora. Arreu es fan actes de reivindicació feminista. Parlem de dones : de les dones conegudes i famoses, de les dones silenciades i de les dones maltractades. L’escrit podria ser molt llarg. Som a l’escola i per això només parlarem de dones i educació. En el col·lectiu professional mestres, les dones som majoria i, malgrat això, estem en una societat marcadament masclista. L’ambient i l’entorn ens porten a repetir els estereotips de sempre, tan homes com dones. Cal voluntat i intenció educativa per aconseguir una veritable igualtat.

Us recomano l’article d’Elisa Usategui, professora de Sociologia de la Universitat del País Basc, a les pàgs. 8,9 i 10 de la revista T.E (Trabajadores/as de la Enseñanza ) de CCOO, nº 310. Febrer del 2010. Val la pena reflexionar-hi. Els que teniu els fills grandets i pre-adolescents us pot interessar especialment.

Un llibre adequat per a vosaltres i les vostres filles que ja són dones : Júlia, aprenc a estimar-me. És un llibre interactiu, convida a la reflexió. És el diari de la Júlia adolescent. També és la reflexió actual de la Júlia , que comenta el diari. Diu la contraportada:

“Aquest llibre és un recorregut preciós per la vivència diària d’una adolescent, que en el transcurs dels anys aprèn a estimar-se i a bastir els trets d’identitat pròpia. Construeix l’autoestima. I està escrit per la Margarita Serra, tota una professional, experta en nutrició, experta en transtorns del comportament alimentari, experta en salut comunitària, i experta en el fet d’escoltar i estimar els adolescents.” (Del pròleg de Lluís Serra Majem)

Llegiu-lo mares i pares, em sembla que el recomanareu a les vostres filles. El tenim a l’escola!

Vegeu-ne el vídeo de presentació del llibre.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/QZL_1SO67n8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Creativitat i cervell.

En el programa Millenium d’aquest dijous 4 de  març es va parlar de Cervell i creativitat. El tema és prou atractiu i interessant i per això us el recomano. Sempre hi ha l’opció de recuperar-lo per mitjà de TV3 a la carta.

El programa Millenium és molt bon programa pels temes que es tracten, d’actualitat i interès cultural i cièntific, per la qualitat dels convidats  a l’entrevista i a la taula rodona, per les recomanacions de llibres , pel·lícules…I cal esmentar el bon saber fer periodístic del  seu director i conductor Ramon Colom.