Monthly Archives: gener 2010

Maria Mercè Miró, filòloga, professora i crítica literària.

El 9Nou del dia 23 ens anunciava la mort, el dia 18 de Gener, de Maria Mercè Miró, filòloga vigatana especialista, entre d’altres, de Jacint Verdaguer i Maria Àngels Anglada. A El 9Nou esmentat, parlen d’ella , des de la coneixença i l’amistat , Pilar Cabot, poeta, per la participació en les Tertúlies amb Poetes de la Biblioteca Joan Triadú, i Ramon Ordeig, historiador, havent coincidit en el Patronat d’Estudis Osonencs on ambdós ostentaren càrrecs de responsabiltat. Tots dos fan elogi, i recorden, la seva dedicació, senzillesa i vàlua; així com les publicacions, estudi i recuperació dels autors vigatans. Era una gran coneixedora del s.XVII català. Dins la sèrie “Osona a la butxaca” del Patronat , en el volum 20-21, publicà el 1997 l’antologia titulada Jacint Verdaguer i la Plana de Vic , amb diverses reedicions posteriors.

Coneguda per molts per la seva tasca docent a l’Institit Jaume Callís.

DIA DE LA DONA TREBALLADORA – Folgueroles 2010

“LA MATERNITAT D’ELNA”
El grup de català per a majors de 60 anys de Folgueroles amb el suport de l’Ajuntament, us volem comunicar que el proper dia 12 de març (20:30 al Centre Cultural) tindrem al nostre poble l’autora de “la Maternitat d’Elna”, Assumpta Montellà, que ens oferirà una conferència-col·loqui sobre el llibre i tota la temàtica que l’envolta.
Us ho avancem ara perquè us animeu a llegir el llibre, que teniu disponible a la Llibreria i també, properament, al bibliobús.

El 26 de gener de 1939, Barcelona va caure en mans dels franquistes. A Catalunya la guerra estava perduda. Començava un llarg exili.
La immensa majoria d’exiliats van ser internats per l’Estat francès als oficialment denominats “camps d’acolliment”, veritables camps de concentració sense cap condició sanitària i vigilats per tropes senegaleses. El fred, la mala alimentació i la deixadesa dels oficials al càrrec van afegir a la pena de l’exili penalitats inhumanes.
Tot i així, la vida continuava i nombroses dones ingressades al camp es van veure obligades a donar a llum en pèssimes condicions en unes cavallerisses de Perpinyà. La mortaldat en aquests casos era elevadíssima: si no moria el nadó, moria la mare i, si no, tots dos.
Davant aquesta situació, Elisabeth Eidenbenz, una jove mestra suïssa que havia seguit la guerra civil atenent els infants refugiats al bàndol republicà, va organitzar en una residència campestre abandonada de la vila rossellonesa d’Elna una maternitat on atendre les mares procedents dels camps i els seus fills.
Si bé la major part dels 597 infants nascuts a la Maternitat Suïssa d’Elna eren fills de republicanes arribades a l’exili des de Catalunya, entre el 1939 i el 1944, hi van néixer també infants jueus i d’altres procedències.
Font: Memorial democràtic

Blog d’Assumpta Montellà: http://sentimentsaflordepell.blogspot.com/

(Del programa. Enviat per Eva Blasi)

Tres llibres per parlar de PAU i …

Tres llibres a la nostra Biblioteca per parlar i reflexionar sobre la Pau :

Pels més  petits i Cicle Inicial : Les Tres Bessones fan les paus ; de Roser Capdevila i Carles Capdevila.

Pels alumnes de Cicle Mitjà : Sóc la Pau ; d’Anna Obiols i Subi.

Pels alumnes de Cicle Superior : Això és la Cultura de la Pau ; d’Antoni Soler Ricart i il·lustrat per Pere Joan /Gabi .

Per a les mestres i el mestre hi ha un dossier elaborat per Mans Unides:   Construir LA PAU és cosa tots.

…I visiteu  PAULA nou portal per a l’educació de la Pau a l’ Escola oberta de l’ XTEC.

La llengua de signes catalana

Suma’t a la llengua de signes és una campanya de suport al projecte de llei de regulació i difusió de la llengua de signes catalana, que la Generalitat ha presentat al Parlament de Catalunya.( Presència; Xarxa, Novetats, del 22 al 28 de Gener de 2010)

És una proposta molt bona i que cal recolzar. A més de presentar la campanya, el web ens orienta i presenta diferents recursos per conèixer, aprendre  i divulgar la llengua de signes ( catalana, castellana, anglesa).

M’ha agradat el conte En Cotó no hi sent i el video de Feliu Ventura  Alfabets de futur-El pes d’un somriure, que és una preciosa cançó de pau.

Dia 26 de Gener : Dia Mundial de l’ Educació Ambiental

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ZegQcb6mkog" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Videoclip d’ Íngrid Mas Vila titulat Natura Paral·lela i realitzat pel 2n. Concurs de Clipmetratges de Mans Unides.

Al web de Mans Unides hi trobareu propostes solidàries. De l’apartat d’ escola, recomanem als cursos de cicle superior: Un Joc perillós i el còmic Què està passant?, d’ Alfons López.

20è Aniversari de la Convenció sobre els drets dels infants

Mafalda, de Quino

Mafalda, de Quino

La Secretaria d’Infància i Adolescència del Departament d’ Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb Cavall Fort han editat un monogràfic per commemorar el 20è aniversari de la Convenció sobre els Drets de la Infància.

El text i les il·lustracions estan pensats per a lectors joves amb exemples que expliquen els diferents drets exposats en 54 articles. És recomanable la seva lectura.

Recordem els drets humans vistos amb els ulls de la Mafalda.

Altres webs d’interès:

www.gencat.cat/infants

www.unicef.org

www.sindic.cat