Monthly Archives: desembre 2009

El món no és cap joguina

Aquest és el títol del llibre de Philippe Meirieu per a la col·lecció Micro-Macro Referències de l’ Editorial Graó. Cito literalment la contraportada del llibre :

“…Amb aparença de seriositat o traient-hi importància, arreu es juga a tot: a la borsa, a l’escola o a la guerra, a la seducció o a la destrucció, però, això sí, deixant darrera cadàvers de veritat i éssers humiliats o amargats. I és que, si bé un infant descobreix el món jugant, jugant, una persona adulta el destrueix. Aleshores, doncs, és que potser ens hem convertit en “infants reis”, incapaços de distingir entre joc i realitat, que arrasem tot el que trobem davant nostre?

Ja comença a ser urgent que guiem els infants i els adolescents en la seva aproximació al món, que els ajudem a descobrir la fragilitat dels altres i que els ensenyem a resistir la temptació de mostrar-se prepotents i, amb això, els preparem per lluitar contra l’hegemonia de la joguina, que es també la del menyspreu i la violència. Sí, calen referències educatives clares i també un projecte polític seriós.

Philippe Meirieu ens guia per aquest camí a partir d’una colla de reflexions. Mitjançant petits capítols, l’autor reflexiona sobre aspectes com ara l’educació dels més menuts i la formació de la ciutadania, la moda, la televisió, les relacions familiars i l’educació del medi ambient, com també l’autoritat de les persones adultes i la funció de l’escola. I, en les seves paraules, hi trobarem des d’un ressó de les nostres pròpies preocupacions fins a eines de reflexió i pistes per emprendre l’acció. Tot això amb un principi fonamental que avui dia esdevé més necessari que mai : no hem de reduir el món a un joc, a una pantalla o a un objecte de desig, sinó que hem d’aprendre a viure-hi tots junts i procurar que duri més que nosaltres.”

És un bon llibre per a pares, mares, mestres i educadors en general. Ens fa reflexionar i ens fa créixer com a persones davant del món.

El tenim a la nostra Biblioteca i us el podem deixar.

Si voleu saber més coses de l’autor aneu al seu enllaç i d’aquest llibre en concret accediu a l’article Dècembre 2009: Pourquoi je m’engage en politique avec Europe Ècologie.

” Ar trebui ” d’ Ana Blandiana.

\”Ar trebui per Ana Blandiana\”

Temps de desitjos i de bones intencions.

Escolteu el poema de la poetessa romanesa Ana Blandiana i deixeu-vos dur per aquesta llengua romànica com la nostra. Diu : ” Ar trebui” / ” Hauríem”.

L’he descoberta al Blocs de Lletres i al bloc Salms de Josep Porcar, poeta i autor d’ambdós blocs.

Salms és una meravella. Poesia feta imatge i veu en versió original.

Blocs de Lletres és l’hiperbloc català de Literatura.

Per saber-ne més de la llengua romanesa visiteu el bloc Llengües d’origen, dels blocs xtec.

En algún lugar de la China

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/UAdBJVy3frQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Àlbum il·lustrat sobre l’adopció i més a més un llibre solidari.

La Sàlvia de Cocentaina ens el descobreix al seu bloc Pinzellades al món, d’ il·lustració infantil i juvenil.

Chilias. Biblioteca Virtual.

Chilias va néixer entre 1996 i 1998 en el 4t. Programa Telemàtica de la Unió Europea. Es tractava de posar a l’abast de les biblioteques els recursos de les noves tecnologies de la informació. Inicialment, hi participen tres biblioteques de la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, que conjuntament amb d’altres  de països europeus portaren a terme aquest projecte.

Pensada per al públic infantil és una fantàstica Biblioteca Virtual.

Passejeu-vos-hi i en descobrireu les possibilitats!

Els pares comenceu per l’ Infopares. Us farà una mica de història de Chilias. Proposta de guies de lectura. Les biblioteques us ofereixen. Com navegar amb seguretat. Com fer-se el carnet de Biblioteques.

Pels usuaris infants hi ha quatre apartats: Saber de tot, Les Biblioteques, Catàleg i Diverteix-te.

A Les Biblioteques i concretament a l’ Infoton explica com s’organitza una Biblioteca i dóna orientacions d’ usuari. També hi ha l’agenda d’activitats i propostes culturals de les Biblioteques i Bibliobusos.

Saber de tot ofereix un munt de recursos a internet i també orienta als joves usuaris de com navegar amb seguretat.

Diverteix-te és la proposta de jocs i activitats. Mireu quina proposta de postals animades per Nadal!

Poesia Infantil i Juvenil.

Som admiradores i seguidores del bloc de Poesia Infantil i Juvenil de la Biblioteca de Cocentaina. La nostra amiga Sàlvia, ànima d’aquest bloc i bibliotecaria, ens regala una guia de llibres amb el títol En Nadal un llibre el millor regal. És un llibre digital. Veureu que els llibres estan classificats per grups d’edat.

També ens regala el llibre digital Volen Versos que potser ja coneixeu del seu bloc doncs fou publicat el 24 d’octubre d’enguany amb motiu del Dia Mundial de la Biblioteca i per celebrar el tercer aniversari de la creació del bloc.

Volen Versos

Volen Versos

La capsa sorpresa del Pla lector.( Missatge especial pels alumnes de Primària)

A la Biblioteca hi ha una capsa sorpresa amb el  nom de Pla lector.

Hi trobareu alguns dels llibres que la Mercè i la Caro us presenten i us expliquen a les sessions d’animació lectora.

També hi ha les llistes dels contes de cada nivell i així les vostres mestres us poden ajudar a trobar els que us pertoquen. Si els voleu llegir cal que els apunteu a la llibreta de préstec d’aula i que un cop llegits els retorneu a la capsa.

Apa doncs, bona lectura!

Visita a Can Butjosa.

La colla de Tercer, el dimecres passat , van visitar la Biblioteca de Can Butjosa a Parets del Vallès. És un bon model de Biblioteca Infantil de la mà de la Mercè Escardó que com ja sabeu fa poc ha estat guardonada amb el premi Marta Mata.

A l’escola gaudim del seu bon fer a través de la Mercè Pelai i la Caro von arend que cada mes ens porten un tresor de llibres i ens els descobreixen amb el seu art de contecontes.

Esperem que siguin els mateixos alumnes de tercer els qui ens expliquin la visita.

Can Butjosa

Som una biblioteca ePèrgam.

La nostra biblioteca ePèrgam

La nostra biblioteca ePèrgam

Fa un parell d’anys que participem en el projecte de Biblioteques escolars “Puntedu”. No tenim concedida la dotació ni de personal ni d’equipament ni econòmica, però, malgrat això l’equip docent i la Comissió de Biblioteca treballem per posar-la al dia.

Actualment estem adaptant la biblioteca a la nova catalogació telemàtica ePèrgam. Per fer-ho estem en la xarxa d’escoles que hi participen. Les fitxes del catàleg són molt complertes i amb el ISBN dels llibres podem accedir al catàleg de les biblioteques de la Diputació i de les altres biblioteques ePèrgam2 i afegir les dades al nostre catàleg. Aquest treball en xarxa ens facilita molt la feina. Amb tot i això, és una feina molt laboriosa.

En aquest moment tenim catalogats uns 450 llibres ; d’aquests uns 170 els vam recuperar de l’anterior catàleg telemàtic Pèrgam.

Podeu entrar al nostre catàleg clicant l’icona de ” la nostra biblioteca ePèrgam” o a través de l’ enllaç ” ePèrgam : Entorn de consulta” que trobareu a la columna de la dreta, a Biblioteques. Cal que al mòdul de les Biblioteques  ePèrgam2  cerqueu l’Escola Mossèn Cinto (Folgueroles) i cliqueu l’enllaç. Podeu fer consulta i cerca sobre llibres, autors, editorials, veure els llibres recomenats… Endavant!

Estrenem La Biblioteca! La nostra biblioteca virtual.

Dibuix de Toni Òrtiz per a la Biblioteca de l'escola.

Dibuix de Toni Ortiz per a la Biblioteca de l'escola.

Inaugurem La Biblioteca de l’ Escola Mossèn Cinto. Té format de Bloc i és també una Biblioteca virtual.

L’ anirem fent entre tots. Avui tot just comença. Fem-la gran! Omplim-la d’articles, de llibres, de música, d’imatges, de reflexions, d’opinions, d’informacions, d’enllaços i de tot allò que ens sembli interessant i necessari per al nostre creixement educatiu . Som-hi doncs?