El gust per la lectura

BibliotecaAquest és el primer de tres posts sobre la lectura i la competència lectora. Com tots sabeu, la lectura es treballa des de tres eixos: aprendre a llegir, llegir per aprendre i el gust per llegir. L’entrada d’avui està dedicada al gust per llegir.

Tot el que volem que aprenguin els nostres alumnes sobre la lectura s’aprèn llegint. No hi ha cap altre camí. Per tant ,l’objectiu número 1, un cop ja dominen la descodificació gràfica, és aconseguir que els nostres alumnes llegeixen, llegeixin i llegeixin. I per tal que no es converteixi en una tortura cal que ho facin de gust.

Estratègies que funcionen a l’aula: Dedicar 20 minuts diaris a la lectura. Quan arriben a les 9, cada alumne agafa el llibre que ha escollit i el llegeix en silenci durant vint minuts. Quan acaba, anota en el full de seguiment de lectura, de quina pàgina a quina pàgina ha llegit. Hem de planificar aquests 20 minuts en els rutines d’aula. No podem deixa’ls per quan acabin feines, perquè sinó no podem assegurar que tothom llegeixi durant el mateix temps. Hem de deixar que cadascú escolleixi la lectura que li ve de gust, ja sigui un còmic, un conte, un llibre de dinosaures….  Els nostres vint minuts, són un espai màgic, s’atura el temps, tothom llegeix en silenci fins i tot jo. No em calen els avisos, ni les advertències, tothom llegeix a gust i de manera relaxada.

P1110325

 

Els dimecres desprès del pati, cada quinze dies, parlem sobre el què llegim, i es recomanen llibres. És el nostre espai de tertúlies literàries.

En la biblioteca d’aula intentem que hi hagi llibres interessant i nous. Quan no n’hi ha suficients animem a que en portin de casa per compartir a l’aula. D’aquesta forma podem assegurar el servei de préstec.

En un faristol hi posem el llibre del mes. Cada mes hi poso un llibre nou per ells. El presento, fem prediccions, els hi començo a llegir i quan ja els hi he picat la curiositat el deixo a la biblioteca en el faristol. Saben que aquest llibre no es pot portar en préstec durant unes setmanes,  però el poden llegir quan acaben feines.
P1110324Altres estratègies que utilitzem per l’animació lectora i fomentar el gust per llegir són: la maleta viatgera, la visita de l’autor d’un llibre que llegim tots plegats, les activitats d’animació per Sant Jordi… Però tot això ja és tema d’un altra post.

2 pensaments sobre “El gust per la lectura

  1. Una estratègia molt positiva la de començar el dia llegint una estoneta i que sigui d’un llibre que han escollit ells mateixos, deu fer que la lectura sigui més apassionada. Si aquesta estona de lectura la fan en silenci és molt positiu, doncs a part de fomentar l’hàbit per la lectura s’està treballant l’hàbit de fer SILENCI, un hàbit que cada vegada costa més d’aconseguir.
    Una gran estrategia. Felicitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *