M’agradaria utilitzar les llibretes interactives: Per on començo?

Fa uns dies vaig publicar un post sobre les llibretes interactives. Després de la gran acollida que ha tingut i les diferents peticions que m’heu fet, he decidit avançar un altre post on explico com s’organitza una llibreta interactiva. Espero que us sigui d’ajuda i us animeu a crear la vostra.

PAS 1: Escollir el tipus de llibreta. Jo aconsello mida A4, amb espiral i d’uns 80 fulls blancs. D’altres mestres prefereixen llibretes sense espiral i d’una ratlla. Això va a gust de cadascú. Jo defenso la mida A4 perquè m’és més fàcil preparar material a l’ordinador i un cop imprès que el puguin enganxar a la llibreta. I prefereixo que sigui amb espiral perquè el gruix de la llibreta, amb tot el que enganxem,  va augmentant al llarg del curs i l’espiral permet que es segueixi manipulant la llibreta sense dificultats.

llibreta quadern

PAS 2: Personalitzar la llibreta. Un cop escollida la llibreta hem de començar personalitzant-la. Es pot optar per elaborar una tapa base amb un disseny igual per tothom, però que cadascú l’acoloreixi o personalitzi com vulgui. O bé donar unes instruccions bàsiques i que cadascú la decori com vulgui. Aquí us deixo algun exemple inspirador.

composition-notebooks-printtaparosaweb

PAS 3: Crear i enganxar la taula dels continguts. La taula de continguts, és més conegut com a índex. Per enganxar-ho es reserva les dues o tres primeres pàgines de la llibreta. Si teniu dificultat per saber tot el llistat de continguts que fareu, comenceu només amb la primera unitat que tingueu planificada. Aneu confegint la taula de continguts abans de començar cada nova unitat.  Us facilito un word amb la plantilla que utilitzo, així la podreu modificar i adaptar-la a les vostres necessitats.

taula continguts1.

PAS 4: Enganxar llengüetes per separar seccions. Depen dels temes que vulguis treballar, les llengüetes t’ajudaran a separar les unitat. Per exemple, si fas servir la llibreta per l’àrea de matemàtiques, et seran útils llengüetes com numeració,  propietats de la suma i la multiplicació, la divisió, les fraccions, els decimals…. Si la fas servir per llengua et seran útils llengüetes com estratègies lectores, com s’escriu, estudi de paraules, construir textos … Això depèn de com vulguis organitzar-la,  per temes o per habilitats que es treballen. Us deixo plantilles  de llengüetes. Us deixo un joc sense res escrit perquè hi pugueu escriure el que volgueu segons les vostres necessitats.  Per utilitzar-les cal imprimir-les, doblegar per la meitat, enganxar esglaonadament a la vora del full .  Si les descarregueu i les editeu amb el GIMP o paint podeu escalar la imatge a la mida que volgueu.separadorsseparadors2

PAS 5: Enumerar les pàgines. Ara arriba una de les tasques difícils, més que res perquè acostumen a no parar atenció i s’equivoquen. Cal donar clarament les instruccions: Números grans i clars a la part inferior dreta, no s’enumera la pàgina de l’esquerra, és com si cada pàgina la consideréssim a format doble pàgina. És important recordar que en un costat hi haurà el material que facilitem per recordar el contingut o el procediment, i a l’altre costat hi haurà la feina o activitat. Per aquest motiu només enumerem la pàgina de al dreta. Per enumerar podeu escollir fer-ho un cop acabada la unitat i després escriure els números de pàgina a la taula de continguts; o bé podeu fer-ho abans de començar la unitat. Jo personalment prefereixo fer-ho al final de la unitat. Més que res, perquè hi ha alumnes que si s’equivoquen en l’activitat i volen arrencar la fulla  per repetir-ho, després no els hi lligaria la paginació.

pagines

PAS 6: Escollir una fórmula per marcar a quin punt de al llibreta estàs. Es pot escollir per tallar la cantonada inferior de cada full, o bé crear un punt de llibre, o més ben dit un punt de llibreta. Jo prefereixo crear un punt de llibreta, entre d’altres coses perquè els hi agrada personalitzar-ho tot i ser creatius.  A mi m’agraden els punts fets amb llana o cintes on es lliguen al final un punt decorat per ells. Aquí us deixo models i plantilles que m’han inspirat. A la xarxa podeu trobar altres idees.

punt de llibrepunt de llibre2punt de llibreta3

PAS 7: Afegir una butxaca a la tapa. Afegir una bossa o butxaca a la tapa ajuda a guardar les peces que es retallen per una feina i que no dóna temps d’acabar dins l’hora de la classe. Tranquil·litza  molt a l’alumne, saber que ho tindrà tot allà a mà, per acabar-ho en un altre moment o a casa. Jo prefereixo una funda perforada i demanar ajuda a la família perquè l’enfilin a l’espiral de la llibreta. Si ho veieu difícil de fer, també va molt bé fer-la de cartolina.

tapa amb bossa

PAS 8: Un lloc per endreçar-les. És molt útil tenir un contenidor on emmagatzemar les llibretes interactives. Un cop han acabat l’activitat prefereixo que no les endrecin als seus calaixos, sinó en unes safates o arxivadors. Acostumo a tenir les safates a prop de la meva taula, i això m’ajuda a revisar-les casi diàriament. D’aquesta manera el feed-back és més àgil i útil.

contenidorllibretes

Bé, ja només em queda animar-vos a fer-les servir i dir-vos que en els pròxims dies publicaré una altra entrada on us explicaré com les utilitzo com a eina d’avaluació formativa. Si tot va bé, fins hi tot us podré facilitar alguna rúbrica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *