La jornada escolar continuada

 En la darrera dècada hem viscut diferents modificacions de la jornada escolar. Els canvis no han estat única i exclusivament a Catalunya i l’Estat Espanyol, també s’han pogut veure en diferents països europeus( Suècia, Finlàndia, Dinamarca…)

Diferents també han estat els motius que han motivat aquestes modificacions. Alguns, han estat motius pedagògics que cercaven la millora dels resultats, altres de política social provant jornades que conciliessin horaris laborals i escolars, i d’altres, han estat purament econòmics recercant l’estalvi.
Fos quin fos el motiu, a poc a poc, com un degoteig, les diferents comunitats autònomes espanyoles han anat aplicant la jornada continuada a l’escola. L’any passat (2013), es va generalitzar arreu la jornada continuada a Secundaria. A Primària, a hores d’ara, només Catalunya, País Valencià, País Basc , Aragó i Navarra no tenen la jornada continua. A aquest curs, sembla ser que la Comunitat Valenciana ha donat el tret de sortida perquè les escoles que la vulguin facin les propostes i les votacions oportunes als consells escolars, els hi han posat com a data màxima el març del 2015.

A Catalunya, fa tres anys, davant les pressions que va rebre el Departament des de diferents àmbits i davant les sol•licituds de sis escoles, provinents de les seves pròpies AMPES, es va engegar una experiència pilot. Les sis escoles van ser dels municipis del Papiol (Baix Llobregat), Platja d’Aro, Esclanyà i Vall-llobrega (Baix Empordà). Els alumnes de les sis escoles han estat cursant les 25 hores lectives en horari de matí, i han disposat d’altres activitats a la tarda. Segons les fonts consultades, comencen a les 9:00 i acaben a les 14:00, i fan dues pauses pel descans. Els alumnes que es queden al menjador, acaben a les 16:00 h.  Les diferents AMPES tenen diverses activitats programades per les tardes, entre les quals hi ha servei de biblioteca, sala de deures, anglès, activitats esportives…, igual que tenien abans del canvi de jornada, però ara les realitzen en franges horàries més d’hora , amb la qual cosa, han comprovat que els alumnes acaben abans les seves ocupacions i poden disposar de més temps familiar i van menys estressats.

Aquest curs acaba la seva participació en la prova pilot per avaluar el funcionament de la jornada intensiva a l’educació primària. Un cop passat el període de prova, durant el qual s’ha estat fent un seguiment de la mesura, diuen que es podrà avaluar el sistema i comprovar les seves conseqüències. Des del Departament d’Ensenyament, però, es va assegurar que en cap cas s’estava plantejant la implantació generalitzada d’aquesta mesura, sinó que continuaran defensant l’horari partit durant aquesta etapa educativa.

Per si fora el cas, que hi hagués escoles interessades en iniciar el procediment de modificació de la jornada escolar, adjunto els passos recomanables a seguir en aquest procés. El procés de modificació de la jornada escolar ho regula cada Comunitat Autònoma. A Catalunya no he trobat res escrit, però us faig referència de les diferents etapes que es solen seguir i /o que han seguit en altres Comunitats.

1. Aprovació en el consell escolar d’iniciar el procés de modificació de l’horari escolar.
2. Elaboració del projecte de modificació de la jornada escolar amb la participació activa de tots els components del Consell Escolar i fent constar els motius de la sol•licitud del canvi i els aspectes organitzatius per aconseguir la millora en diferents àmbits.
3. Aprovació pel consell escolar del projecte dins del calendari establert.
4. Convocatòria d’una assemblea general per donar conèixer a totes les famílies el projecte i iniciar un cicle de xerrades informatives i debats.
5. Consulta a les famílies per donar conformitat. Es sol fer amb vot directe, secret i no es pot delegar. Quan acaba la votació la taula realitza l’escrutini el qual ha de ser públic.
6. Si no s’aconsegueix la majoria que digui la normativa, per exemple a la C. Valenciana, es demana una participació del 55% del pares i un 85% de vots a favor; aleshores el procés s’interromp.
7. Si aconsegueix els vots necessaris per l’aprovació del canvi, el Consell Escolar haurà de sotmetre a votació el projecte en una sessió extraordinària per majoria absoluta.
8. El/la director/a de l’escola sol•licita el canvi d’horari escolar i tramet la documentació requerida per la Direcció Territorial d’Educació.
9. El director de la Direcció Territorial, un cop estudiada la proposta, resoldrà autoritzant o denegant la modificació de la jornada escolar.

Sóc coneixedora, que en alguns casos, ha tingut molt més pes que fos la pròpia AMPA, la que liderés el procés i presentés ella la sol•licitud.

3 pensaments sobre “La jornada escolar continuada

  1. Estic totalment a favor de la jornada continuada en secundaria funciona de maravella i en primaria s.aprofitaria mes el temps ja que amb la jornada actual les horas lectives s.utilitzen pero assignatures que no requereixen tanta concentració que son les mateixes que anirien a ultima hora del mati . La qual cosa pensó que en temps seria mes efectiu. Gracies Montse pel bloc hi ha coses molt interesants!!!

    1. Gràcies pel teu comentari, i gràcies per afalagar el meu bloc. Intento publicar coses interessants o si més no d’interès per la comunitat de mestres i pares. Jo també estic a favor de la jornada continuada. En un país mediterrani com el nostre, la manca de concentració a les tardes fa que no es puguin aprofitar com voldries. I la baixada de rendiment no és sols dels infants, també ho és dels adults, i això és un fet.

  2. Estic totalment d’acord amb la jornada escolar continuada, però penso que abans de tot hi hauria d’haver conciliació entre les parts TREBALL – ESCOLA. Hi ha molts pares que omplen les tardes dels seus fills amb extraescolars, doncs ells estan treballant. Davant d’aquest fet que no dura una tarda, sinó tot un curs escolar o a vegades més, jo em pregnto: De que serveix fer implantar la jornada continuada a les escoles si no hi ha conciliació familiar? No hauríem de treballar perquè aquesta conciliació fos una realitat i desprès implantar la jornada continuada a totes les escoles?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *