7 Raons per fer servir les llibretes interactives

La llibreta interactiva és una eina o recurs didàctic, basat en l’ús d’una llibreta tradicional que es transforma en una llibreta personal de l’alumne. Cada alumne hi recull els coneixements apresos, les activitats més significatives i les presenta d’una forma creativa i vistosa.. Es com si estigués construint el seu propi llibre de text  acompanyat de les seves reflexions sobre el seu propi aprenentatge.

La llibreta interactiva té com objectiu crear alumnes que pensin de forma lliure i creativa. Que s’apropiïn del seu propi aprenentatge, que el sàpiguen compartir, explicar i siguin conscients del què han après, com ho han après i per què. Perquè tot això sigui possible, la seva llibreta s’ha de transformar en un quadern particular, personalitzat, que van construint al mateix ritme que van construint el seu pensament. Serà el resultat evident del seu aprenentatge del qual es sentiran orgullosos. La llibreta interactiva és vàlida per a qualsevol assignatura, tant de ciències como de lletres.

Les llibretes interactives, també conegudes com Interactive Notebooks, no són molt conegudes al nostre país, però són d’ús generalitzat als EEUU i a gran part d’Europa.

És xocant la proliferació del seu ús, en un moment on les noves tecnologies són les que marquen els ritmes de la introducció a les aules, de les eines o instruments de la innovació educativa, com els llibres digitals, els portàtils, i de les diferents Apps.

Per què doncs, aposto i defenso el seu ús en l’aula? Què aporta en la millora educativa? Què aporta a la innovació?

Raó 1: Les activitats són divertides, atractives i pràctiques.

Els alumnes s’ho passen realment bé treballant les activitats de la llibreta interactiva. En la meva experiència he pogut comprovar que els hi són una gran font de motivació, se’ls veuen somrients i els hi agrada comentar amb el veí com ho han fet i com els hi queda. Veure als nanos que s’ho passen bé mentre aprenen, és una gran raó per a mi.

Raó 2: Les llibretes són un bon recull de les evidències de l’aprenentatge de cada alumne.

Les llibretes interactives proporcionen un gran resum de les habilitats que s’han cobert. Són una col·lecció de les evidències de l’aprenentatge de cadascú, per la qual cosa són una valuosa eina per l’avaluació i exposar als pares el grau en que les han assolit. A més van acompanyades de les rúbriques de cada tema, on tots, tant els pares, els alumnes com els mestres tenen a l’abast els criteris d’avaluació d’aquell tema.

Raó 3: Les llibretes són una resposta als diferents estils d’aprenentatge atenent a les intel·ligències múltiples.

Són una resposta a les necessitats dels estils d’aprenentatge visual, cinestèsies, espacial, lògic, interpersonal i intrapersonal. Tots sabem que els nostres alumnes aprenen de diferents maneres. Les llibretes són atractives pels qui aprenen visualment. Són una resposta pels cinestèsies que  prefereixen aprendre retallant, enganxant, encaixant peces, aixecant pestanyes i solapes. Els alumnes que aprenen per la via espacial utilitzen imatges, imatges i comprensió espacial. Sovint són els alumnes que recorden alguna activitat tal i com l’han fet a la llibreta i en conseqüència dedueixen les respostes a d’altres situacions problema semblants. També poden satisfer les necessitats dels alumnes interpersonals i intrapersonals .Els interpersonals són els que prefereixen aprendre en grups o amb altres persones. Les llibretes permeten el disseny d’activitats en petit grup o bé permeten fomentar la conversa sobre el tema treballat entre els membres del grup. Els alumnes intrapersonals prefereixen treballar sols i utilitzar l’auto-estudi de manera que aquests estudiants poden treballar en les seves llibretes per explicar el seu pensament i el raonament a través de l’escriptura i l’autoreflexió.

Raó 4: Les llibretes desenvolupen el gust per la feina ben feta i l’orgull pel seu treball.

Els alumnes treballen en els seus quaderns interactius durant tot el curs. Això fa que desenvolupin la propietat i l’orgull pel seu treball. Se li dóna molta importància a la presentació de la llibreta, i a mesura que ells es van sentint orgullosos de les seves llibretes els hi agrada compartir-les amb els seus companys. A finals de l’any estan tan orgullosos de les seves creacions que no poden esperar per portar-les a casa per mostrar-les a les seves famílies.

Raó 5: Les llibretes són grans eines on es recullen els referents dels continguts treballats.

Les llibretes interactives són de gran importància pels meus alumnes. Poso molt èmfasi perquè siguin una eina que utilitzin quan estiguin encallats o quan s’oblidin de com fer alguna cosa. Les bases d’orientació que hi incloem són de gran ajuda. Al final acaben prenent el lloc dels llibres de text  al meu entendre, són més beneficioses perquè estan orgullosos de la seva feina i hi poden trobar com ho han après ells mateixos.

Raó 6: Les llibretes faciliten compartir l’aprenentatge i la reflexió del procés seguit.

En cada tema dissenyo activitats que permetin l’autoavaluació o l’avaluació en parelles. Els hi encanta fer-ho. Diuen que es fer de mestre. Cadascú revisa la feina de l’altre i li suggereix canvis per millorar-ho. Altres cops cadascú justifica o defensa un treball o producte final davant el altres, els quals l’avaluen segons els criteris pactats anteriorment. També dissenyo activitats per compartir el procediment que es requereix seguir per resoldre una activitat. Després ho posem en comú i acabem elaborant una base d’orientació que es converteix en el referent de l’aula. Aquests referents són els que acabem incloent a la llibreta interactiva.

Raó 7: L’ús de les llibretes interactives permeten l’aplicació de “l’educació lenta”.

L’educació lenta és un clam al retorn de l’educació sense preses. A la que posa l’accent en el constructivisme, els aprenentatges significatius, la funcionalitat dels aprenentatges. És la que tracta a cada alumne com una individualitat amb uns trets diferenciats dels qui té al costat, i per tant amb la necessitat de respectar els diferents ritmes i vies dels seu aprenentatge.

L’educació lenta representa el retorn al compromís per afavorir l’observació i l’experimentació i el desenvolupament de les habilitats i capacitats procedimentals. És una educació harmònica amb tots els trets que determinen els condicionants del desenvolupament de l’alumne.

Aquesta educació requereix d’un estudi del currículum per poder escollir i prioritzar els continguts, requereix saber quines habilitats o estratègies afavoriran el desenvolupament de les competències bàsiques. Requereix d’una distribució ecològica del temps educatius, trobant un equilibri en els temps per aprendre, per descansar, per jugar, per reflexionar, per prendre consciencia del que s’aprèn… “més abans i més ràpid, no és sinònim de millor”.

4 pensaments sobre “7 Raons per fer servir les llibretes interactives

 1. Bon dia Montserrat,
  Sóc una mestra que intenta dins de les seves possibilitats treballar amb la teoria de les intel·ligències múltiples dins l’aula de sisè. Aquesta activitat em sembla una idea genial i m’agradaria saber una mica més sobre el tema.
  Podries informar-me?
  Tens material per veure i per poder compartir amb mi.
  Moltes gràcies i felicitats per la dedicació.

  1. Hola Teresa,
   primer de tot agrair-te el comentari i la visita al meu bloc. La llibreta que pots veure a les imatges, correspon a la llibreta de lectura i llengua catalana. En ella fem activitats d’estratègies lectores, de vocabulari, de referents ortogràfics…
   L’ús d’aquesta llibreta està molt lligada a l’entrada anterior del bloc, de les estratègies lectores i els referents d’aula que utilitzo. El llibre que llegim actualment és “Un secret a les butxaques”. El llegim als tallers de lectura que fem els dilluns i divendres. Segueixo molt les orientacions i recomanacions de Beatriu Palau. T’aconsello visitar el seu bloc. El disseny de les activitats el vaig creant a mesura que avancem en el taller. Utilitzo molt diferents plantilles que es troben per internet, sobretot en Pinterest, i les adapto a l’activitat que vull fer. D’aquí poc publicaré una entrada sobre el procés de l’escriptura de textos i l’exemplificaré amb una llibreta interactiva que fem. És el primer curs que la porto a terme, però publicaré tot el material que tinc d’ella. No t’ho perdis!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *