Observació de cèl·lules vegetals

Una pràctica senzilla a realitzar amb alumnes de 1r o 2n d’ESO.

1. Objectiu: observar cèl·lules vegetals a microscopi per veure’n les característiques bàsiques: nucli, citoplasma i pared cel·lular.

2. Material: ceba o all porro, portaobjectes, cobreobjectes, blau de metil·lé, pinces, tirores, bisturí, microscopi.

3. Procediment: separem làmines molt fines de la ceba o del porro, i les tallem petites (un centímetre quadrat com a màxim). Li afegim una gota de blau de metil·lè i esperem cinc minuts. Un cop passat el temps necessari, rentem amb aigua destil·lada i cobrim. Eixuguem el líquid sobrant (si fos el cas),  i l’observem a microscopi a diferents augments.

4. Observació:

x100

Cèl·lules vegetals a 100 augments

x400

Cèl·lules vegetals a 400 augments.

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Observació de cèl·lules vegetals

  1. Cristina Albesa Jordan diu:

    Quines cèl.lules més xules. I quines fotos més espectaculars. Enhorabona!

  2. mamoros8 mamoros8 diu:

    Gràcies, Cris!! 🙂

  3. mamoros8 mamoros8 diu:

    Gràcies! Més val que a classe estiguis per la feina, però 😉

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *