Una pràctica senzilla a realitzar amb alumnes de 1r o 2n d’ESO.
1. Objectiu: observar cèl·lules vegetals a microscopi per veure’n les característiques bàsiques: nucli, citoplasma i pared cel·lular.
2. Material: ceba o all porro, portaobjectes, cobreobjectes, blau de metil·lé, pinces, tirores, bisturí, microscopi.
3. Procediment: separem làmines molt fines de la ceba o del porro, i les tallem petites (un centímetre quadrat com a màxim). Li afegim una gota de blau de metil·lè i esperem cinc minuts. Un cop passat el temps necessari, rentem amb aigua destil·lada i cobrim. Eixuguem el líquid sobrant (si fos el cas), i l’observem a microscopi a diferents augments.
4. Observació:

Cèl·lules vegetals a 100 augments

Cèl·lules vegetals a 400 augments.
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de
Biologia,
General i etiquetat amb
Pràctiques de laboratori. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.
Quines cèl.lules més xules. I quines fotos més espectaculars. Enhorabona!
Gràcies, Cris!! 🙂
Gràcies! Més val que a classe estiguis per la feina, però 😉