Reproducció per gemmació en llevats

En l’optativa de pràctiques de laboratori a 2n d’ESO hem realitzat una pràctica molt senzilla per observar un tipus de reproducció asexual: la gemmació.

Material necessari: llevat del pa, glucosa, microscopi, portaobjectes, cobreobjectes, matràs o vas de precipitats, vareta de vidre, comptagotes, aigua.

Els llevats es reprodueixen per gemmació. Hem posat aigua i glucosa en un vas de precipitats i hi hem afegit una mica de llevat amb l’espàtula. Quan la mescla queda distribuïda uniformement en prenem una mica amb un comptagotes. Col·loquem una gota sobre el portaobjectes i ho cobrim amb el cobreobjectes. Observem al microscopi a diferents augments. En aquest procés el nucli es divideix i produeix un nucli fill que, quan emigra al límit de la cèl·lula, se’n desprèn emportant-se’n una porció de citoplasma i dóna lloc a una cèl·lula filla més petita. Al microscopi es pot observar l’aparició d’una protuberància superficial a les cèl·lules, que acaba desprenent-se.

Hem realitzat una sèrie de vídeos per il·lustrar l’experiència.
[youtube]http://www.youtube.com/playlist?list=PLFlu98BPg5lfGLV9bS9xOpj68qa42d8ry[/youtube]

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *