L’envelliment es deu al mal funcionament de les cèl·lules mare

Per què envellim?

Per què envellim?

Un estudi del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona conclou que el mal funcionament de les cèl·lules mare té un paper important en el procés d’envelliment.

L’estudi, que s’ha centrat en l’anàlisi de la pell de ratolins joves i vells, vol mirar d’entendre una mica més per què envellim i com aquest procés afavoreix l’aparició de malalties com el càncer. Malgrat la multitud d’investigacions obertes arreu del món, les causes de l’envelliment encara són poc conegudes. En particular per què el cos té una deterioració funcional al llarg del temps.

Quan som joves, les cèl·lules mare s’encarreguen de reemplaçar les cèl·lules mortes i malmeses  per altres de noves i sanes. Fins ara, els investigadors pensaven que aquesta capacitat se succeïa durant tota la vida. Ara, però, han descobert que les cèl·lules mare perden aquesta capacitat i que, a més, no toleren l’estrès tan bé com les joves. I això els fa pensar que aquest procés degeneratiu podria estar vinculat a l’aparició de determinats tipus de tumors.

(Notícia sencera)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia, Ciències per al món contemporani, Geologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *