Repàs d’estiu amb l’ARA.
El cervell humà és 7,8 vegades més gran del que li correspon i a més té les neurones més petites, però està en un punt molt pròxim al seu límit evolutiu.
La intel·ligència és una qualitat que s’acostuma a valorar molt, probablement perquè és un dels aspectes que més destaca en l’espècie humana. Sorgeix del funcionament del cervell, i atenent a la mida d’aquest òrgan i a les restes tècniques, culturals i artístiques que les espècies d’homínids avantpassats nostres ens han deixat, hom pot assegurar que ha anat incrementat en el decurs d’aquest llinatge. L’espècie humana, com totes les altres, continua sotmesa a evolució, però a hores d’ara és impossible preveure cap on conduirà els nostres descendents, atès que això dependrà de mutacions atzaroses imprevisibles i de l’acció de la selecció natural, fruit de cada situació ambiental concreta. Tanmateix, és lícit que hom es pregunti si la intel·ligència pot continuar augmentant. O, dit d’una altra manera: hi ha límits a la intel·ligència?
(Continua llegint l’article…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en
Biologia,
Ciències per al món contemporani,
General. Afegeix a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.