La noció del rellotge biològic en les dones prové del fet que els oòcits disminueixen en nombre a mesura que les dones envelleixen, combinat amb la creença ferma durant dècades que en els mamífers els oòcits no es renoven després del naixement.
Els investigadors argumenten ara que, després d’una avaluació acurada de les dades, van arribar a la conclusió que en l’edat adulta les dones produeixen nous òvuls. Aquests es formen a partir de cèl·lules germinals progenitores que surten del cicle mitòtic, el procés que ocorre en el nucli de les cèl·lules eucariotes i que precedeix immediatament a la divisió cel·lular.
(…)
Mitjançant nous mètodes genètics que tracen el nombre de subdivisions pels quals passa una cèl·lula en envellir, els investigadors van comptar el nombre de vegades que les cèl·lules germinals progenitores s’havien dividit abans d’esdevenir oòcits. Si l’opinió tradicional fos la vàlida, totes les divisions haurien d’haver ocorregut abans del naixement i tots els oòcits exhibirien la mateixa marca d’envelliment. No obstant això, el que es va trobar és l’oposat: els òvuls mostren un increment d’edat a mesura que les ratolines envelleixen.
Tilly i les biòlogues Dori Woods i Evelyn Telfer van arribar a la conclusió que l’explicació més plausible és que les cèl·lules germinals progenitores en els ovaris continuen dividint-se al llarg de la vida reproductiva, amb el resultat de nous oòcits.