Un nou estudi reobre la controvèrsia sobre el rellotge biològic femení

La noció del rellotge biològic en les dones prové del fet que els oòcits disminueixen en nombre a mesura que les dones envelleixen, combinat amb la creença ferma durant dècades que en els mamífers els oòcits no es renoven després del naixement.

Els investigadors argumenten ara que, després d’una avaluació acurada de les dades, van arribar a la conclusió que en l’edat adulta les dones produeixen nous òvuls. Aquests es formen a partir de cèl·lules germinals progenitores que surten del cicle mitòtic, el procés que ocorre en el nucli de les cèl·lules eucariotes i que precedeix immediatament a la divisió cel·lular.

(…)

Mitjançant nous mètodes genètics que tracen el nombre de subdivisions pels quals passa una cèl·lula en envellir, els investigadors van comptar el nombre de vegades que les cèl·lules germinals progenitores s’havien dividit abans d’esdevenir oòcits. Si l’opinió tradicional fos la vàlida, totes les divisions haurien d’haver ocorregut abans del naixement i tots els oòcits exhibirien la mateixa marca d’envelliment. No obstant això, el que es va trobar és l’oposat: els òvuls mostren un increment d’edat a mesura que les ratolines envelleixen.

Tilly i les biòlogues Dori Woods i Evelyn Telfer van arribar a la conclusió que l’explicació més plausible és que les cèl·lules germinals progenitores en els ovaris continuen dividint-se al llarg de la vida reproductiva, amb el resultat de nous oòcits.

(Llegeix l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *