Fumar de bon matí incrementa el risc de càncer

Fumar sempre incrementa el risc de patir molts tipus de malalties i tumors malignes, especialment el càncer de pulmó, que en més del 95% apareix en fumadors. Però també és cert que no tots els fumadors desenvolupen càncer. Els científics han detectat que hi ha una certa susceptibilitat genètica. Però és que a més, ara, sembla ser que n’hi ha altres factors que augmenten el risc. Els que s’aixequen i el primer que fan és fumar-se una cigarreta tenen un risc encara més gran de patir càncer que els que comencen a fumar més tard. Així ho indiquen dos nous estudis que publica la revista Cancer.

Segons dos estudis realitzats pel Penn State College of Medicine amb més de 4000 malalts de càncer, els que tasten la primera cigarreta quan encara no fa mitja hora que s’han despertat tenen gairebé dos cops més risc de patir un càncer. “Aquests fumadors tenen nivells més grans de nicotina i altres toxines del tabac al seu cos, i son més adictes que altres fumadors que poden esperar a fumar, segons Roger Muscat, investigador del projecte. Els científics creuen que els programes per a deixar de fumar s’haurien d’adreçar encara més especialment a aquest col·lectiu.

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *