Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) han publicat un estudi en el qual recullen la descripció d’un nou gènere de primats, Barberapithecus huerzeleri, a partir de restes fòssils d’un jaciment de Castell de Barberà , segons informa l’Institut a la seva pà gina web.
Els investigadors David M. Alba i Salvador Moyà signen l’article, publicat a la revista American Journal of Physical Anthropology, sobre el nou gènere de primats, un pliopitècid del miocè, de fa uns 11 milions d’anys. El Barberapithecus huerzeleri rep el nom en reconeixement de la localitat on s’ha trobat, a Catalunya, i del paleontòleg suÃs Johannes Hürzeler, conegut per les seves contribucions a la paleoprimatologia.
L’ICP indica que l’estudi es basa en restes dentals, recuperades fa anys, que inclouen 15 dents d’una femella, i assenyala que el descobriment de restes de pliopitècid a Castell de Barberà es remunta als anys 70 del segle passat. L’investigador Miquel Crusafont, juntament amb la paleontòloga Juana MarÃa Golpe-Posse, van descriure llavors preliminarment aquestes restes, juntament amb una dent aïllada del jaciment pròxim de Can Feliu a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).
(Llegeix l’article sencer…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà , Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allà s'hi exposen tot de materials de FÃsica, QuÃmica, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notÃcies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pà gina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pà gina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]