Objectiu: preservar la dieta mediterrània

Només la meitat de la població segueix aquest patró mil·lenari.
Menjar sa i a bon preu és possible.
El consum de llegums, verdures i pa és especialment baix.

Mai com en els últims anys la dieta mediterrània havia estat tan valorada i, alhora, tan poc practicada. Més enllà de ser un simple patró alimentari, l’essència de la dieta mediterrània recull tota una forma de viure (no en va, la paraula dieta prové del terme grec díaita, estil de vida) que ha exercit una important funció social durant segles (es comparteix taula per menjar i també per conversar), i ha contribuït a la creativitat i a la salut de milions de persones. El reconeixement com a patrimoni cultural immaterial de la Unesco hauria de servir per promoure una herència mil·lenària que, al nostre entorn, ha estat abandonada per bona part de la població.

“Els estudis mostren que un 50% de la població té una baixa adhesió a la dieta mediterrània, però, afortunadament, encara hi ha l’altre 50% que la manté”, afirma el president de la Fundació Dieta Mediterrània (FDM), Lluís Serra Majem. La majoria d’aquests fidels formen part dels col·lectius socials amb més formació. “No és tant una qüestió de nivell adquisitiu com formativa”, assegura Serra. Els estudis revelen que la formació de les mares és especialment important per a l’adhesió familiar a la dieta mediterrània.

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de enigma de la setmana, General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *