Creen un pàncrees artificial per a controlar els nivells de sucre a la sang

Científics nord-americans han creat un pàncrees artificial que copia el mecanisme fisiològic de control dels nivells de sucre a la sang, segons han revelat en un informe publicat a la revista “Science Translational Medicine”. Els investigadors de la Universitat de Boston i de l’Hospital General de Massachusetts han indicat que el sistema pancreàtic artificial creat aconsegueix mantenir nivells pràcticament normals de glucosa sense causar hipoglucèmia. El sistema, que controla la combinació d’insulina i glucagó mitjançant una tecnologia informàtica avançada, és el primer que s’estudia en persones amb diabetis tipus I.

El pàncrees artificial dissenyat per a persones amb diabetis de tipus I l’ha creat la Universitat de Boston i s’ha posat a prova per primera vegada a l’Hospital General de Massachusetts, segons l’informe publicat per la revista “Science Translational Medicine”, que la setmana que ve es penjarà a la pàgina web.

“Aquest és el primer estudi que posa a prova un pàncrees artificial i que fa servir tant insulina com glucagó en persones amb diabetis tipus I”, ha assenyalat Steven Russell, de la Unitat de Diabetis de l’Hospital General de Massachusetts.

En aquest tipus de diabetis les cèl·lules beta que produeixen insulina al pàncrees són destruïdes pel sistema immunològic, cosa que fa necessari un tractament per controlar el nivell de l’hormona a la sang. Però el control de la insulina per part del mateix diabètic per mitjà d’injeccions comporta sempre el perill de la hipoglucèmia, un problema causat per un nivell massa alt de l’hormona, que pot ser fatal.

Segons un dels seus desenvolupadors, Edward Damiano, del Departament d’Enginyeria Bioquímica de la Universitat de Boston, el pàncrees artificial pot controlar l’acció d’aquestes dues hormones tal com ho fa el sistema d’una persona que no té diabetis. Així, el sistema “contraresta les baixades moderades de sucre a la sang amb petites dosis de glucagó durant el dia”.

A l’estudi hi han participat 11 adults que tenien diabetis tipus I i es va fer amb l’objectiu de posar a prova el programari que controla el sistema.

Extret del 3/24

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en Biologia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *