Paraules (pseudo)llatines d’actualitat

meldoniy-meldonium-mildronat-metabolicheskoe-sredstvo

Els últims mesos ham estat d’actualitat algunes paraules que imiten la sonoritat llatina sense ser, però, d’aquesta llengua.
És el cas del fàrmac anomenat “Meldonium” (a la primera foto), un medicament creat a Letònia el segle passat que va ser molt popular entre els esportistes soviètics, ja que era barat i incrementava de manera notable el rendiment físic. El fet que fos receptat en un principi a persones amb problemes de cor o diabetis va despistar l’Agència Mundial Antidopatge durant molt de temps, però des de l’1 de gener d’enguany és una substància prohibida. La tenista russa Maria Sharapova ha donat positiu recentment per aquesta substància i s’enfronta a una important sanció. El nom del medicament, com el cas de “valium” o altres de semblants, no és llatí però imita la terminació d’elements químics que sí ho són.

ob1

Després de demanar-ho durant sis anys, finalment Barack Obama ha presentat el seu compte de Twitter. Com veieu a la imatge és @POTUS. Molta gent s’ha preguntat si aquest era un mot llatí, però en realitat es tracta de les inicials de “President Of The United States”. El terme s’utilitzava a la Casa Blanca des de fa temps, però ara ja és totalment oficial. Per cert, Obama va presentar també el compte de @FLOTUS (“First Lady Of The United States”).

logo stop

Recentment el diari “El Periódico” va lliurar el guardó de Català de l’any 2015 a l’activista Òscar Camps. A la mateixa cerimònia es va reconèixer també amb el premi Mercè Conesa la Plataforma “Stop Mare Mortum”, pel seu treball de denúncia de les morts de refugiats al Mar Mediterrani. Realment, el nom de l’organització recorda el que els romans usaven per a referir-se al seu mar (“Mare nostrum”), però jugant amb la paraula catalana “mort”. Si l’haguessin volgut batejar en llatí, la forma correcta hauria estat “Mare mortuum” (Mar mort) o “Mare mortium” (Mar dels morts).

Lexus-Logo-Name

I ja posats amb paraules que recorden la sonoritat llatina, acabem amb “Lexus”, una divisió de la casa “Toyota” creada amb la intenció de presentar vehicles de molt alta qualitat. Quan Eiji Toyoda, el seu fundador, va proposar aquest nom volia alguna cosa que recordés que els seus cotxes no serien barats, sinó luxosos. D’aquí el mot “Lexus”, que recorda vagament aquest concepte i a més sembla un mot llatí. No us cregueu altres explicacions estrambòtiques sobre la seva etimologia que apareixen a Internet…

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *