L’Odissea d’Andrei Konchalovsky (1997)

FITXA TÈCNICA

ARGUMENT

Mini sèrie de TV. 2 episodis. Ulisses és el rei d’Ítaca. Comparteix el tron amb Penèlope, la seva dolça i bonica esposa, amb la que té un fill, Telèmac. La campanya militar contra Troia requereix la presència d’ Ulisses, amb la qual cosa, ha de deixar la seva família i la seva pàtria. Durant la guerra, idearà el llegendari cavall de fusta, amb el que aconseguirà enganyar els seus enemics i posar fi a la guerra. Però comet un greu error: portat per l’eufòria i l’alcohol, blasfema innocentment contra els déus. Posidó, greument ofès, decideix posar sobre Ulisses i els seus homes una terrible maledicció: mai més no podran tornar a les seves terres fins que comprenguin que no poden enfrontar-se a les seves divinitats. A partir d’ara, hauran de superar una sèrie de perilloses proves que convertiran el seu viatge de tornada en una increïble aventura. Així, doncs, Ulisses rebrà una gran lliçó: aprendrà quina és la diferencia entre l’astúcia i la saviesa i que la felicitat, precisament, resideix en aquesta última.

TRÀILER

CRÍTICA

El millor de la pel·lícula és que tot  i les tres hores de duració és bastant fidedigna a l’obra de Homer. En aquest film, hi tenen cabuda pràcticament totes les situacions que transcorren  en l’obra sobre la tornada d’Ulisses a la seva estimada Ítaca, i els impediments en el seu camí de retorn. El que falla, què és? Doncs, per començar l’ elecció de l’actor que encarna l’heroi protagonista, Armand Assante, és molt poc encertat ( excepte Eric Roberts, que fa de pretendent de Penèlope, no hi ha res més rescatable en aquest aspecte) no considero que li doni la suficient personalitat al seu personatge, resultant en ocasions totalment buit i això que és la peça fonamental de l’obra.

L’escenografia és bastant dolenta, ja que la pel·lícula no és tan vella, podrien haver posat molt més cura en el que són els efectes especials. El doblatge és també bastant dolent, penso que és el que fa donar-li més baixa qualitat a la sèrie. El ritme narratiu en el que  transcorre el guió, és pausat, lent i sense agilitat.

El poema d’Homer encara espera aquella pel·lícula que ens apropi realment a la seva història, tot i la seva pervivència en altres. L’Odissea d’Andrei Konchalovsky és entretinguda i emocionant. No deixa de ser, tanmateix, una encomiable aproximació per aquells als que vulguin conèixer Ulisses sense passar pel paper o fomentar-ne la seva lectura. A diferència d’altres produccions, aquesta destaca, tot sent fidel a l’esperit homèric, per la intervenció dels déus.

 • Els meus companys de literatura universal que han vist la pel·lícula amb mi, què us ha semblat? I la resta de companys de grec, l’heu vista? Si es així, què n’opineu!
 • Us ha agradat l’aventura amb el ciclop Polifem? Quines altres pel·lícules l’han interpretat? Quina us agrada més? Quina és més fidel a l’Odissea d’Homer?
 • Quins episodis de les aventures d’Ulisses heu trobat a faltar?
 • Us ha emocionat el reconeixement dels esposos?
 • Quins déus heu reconegut? Quins atributs els caracteritzen?  Quin paper fan? 
 • Qui són les dones de l’Odissea? Quins valors tenen?  Com apareixen al film?
 • Saps qui és Laocoont?
 • Creieu que l’ambientació està ben documentada? Va existir, per exemple, la banyera de Penèlope? Penèlope va pentinada com les dones de l’època minoica i micènica? El seu palau a la sèrie recorda els palaus de l’època? Els vaixells estan ben documentats?…

Alexia Álvarez Pàmies

1t Batxillerat Grec

8 comentaris a “L’Odissea d’Andrei Konchalovsky (1997)

 1. Salve,
  Primer de tot, felicitar a l’Alexia per aquest gran apunt que ha fe sobre la pel·lícula que ven venir l’oportunitat de veure a Literatura Universal. Estic totalment d’acord amb ella, trobo que la seva crítica és molt encertada; el que fa valuosa a aquesta pel·lícula és la seva fidelitat a l’obra d’Homer i no pas l’attretzo o els actors, ja que eren pèssims.
  Trobo que l’aventura del ciclop Polifem és una de les aventures més entretingudes i emocionants que Ulisses va viure i on es veu perfectament l’enginy i la intel·ligència d’aquest heroi.
  Desgraciadament, no he vist gaires pel·lícules que tractin sobre mitologia grega, per tant no tinc cap altra figura audiovisual amb qui comparar-la, tot i això, recordo una sèrie de dibuixos animats que veia quan era petita on s’explicava a la perfecció les aventures de l’Odissea. Sèrie que encara recordo i que hem va ajudar molt a entendre l’obra d’Homer.
  En aquest telefilm els déus que he pogut reconèixer amb més facilitat són Atena, ( atributs: òliba, olivera i ègida) que apareix a guia i ajudant d’Ulisses; Posidó (trident i cavall) apareix com l’antagonista del film, el qual no permet a Ulisses tornar a casa; per últim apareix Hermes (sandàlies, barret alat i caduceu) apareix com el missatge dels déus i com a portar de notícies bones i dolentes.
  Les dones més importants d’aquesta pel·lícula són Anticlea (Irene Papas) representant el paper de mare protectora, Atena (Isabella Rosseallini) com a guia i ajudant d’Ulisses durant tot el seu viatge, Calipso i Circe (Vanessa Williams i Bernadette Peters) simbolitzant les tentacions i problemes que apareixen durant la travessia de l’herois i, per últim, Penèlope, representant a l’estimada perfecta, a la dona fidel que espera més de deu anys el seu marit.
  Laocoont fou un sacerdot d’Apol·lo Timbri troià, fill d’Antènor i marit d’Antíope. A finals de la guerra de Troia, quan els grecs van deixar el cavall de fusta a les portes de la ciutat, Laocoont fou l’únic que es malfià dels grecs i va intentar alertar les tropes troianes que aquell cavall podia ser una trampa.
  Respecte a l’ambientació de la pel·lícula trobo que està ben documentada tot i que de manera massa simple, hagués estat molt més interessant si, tant les habitacions com les vestidures, haguessin estat més detallades i se les hagués donat més importància durant el film. Per altre banda trobo que els pentinats que les dones portaven eren bastants encertats i semblants als de l’època micènica.

 2. En mi opinión la película esta bien ambientada en un 70%, con respecto a los actores haciendo de personajes griegos, están bien plasmados, creo que no pudo captar la esencia del libro y la historia por completo, y la esencia de los hechos antiguos y como era todo, no de manera perfecta pero si de una buena forma.
  En mi caso pude captar los vicios y prohibiciones que había, se logro en algunas escenas la belleza griega, y también faltaron de las mismas, ya sea porque es una película y los tiempos son distintos.
  Los cuerpos actorales y sus actitudes son secas y dulces al mismo tiempo como lo relata el libro, demuestran amor y pasión, como también ambición y descares.
  Aunque en mi interior o opinión la apruebe, no me gusto la película, prefiero quedarme con el libro y ambientarme yo mismo en mi mente, creo que es mejor y en mi caso capto lo esencial que quiere transmitir el autor.

 3. Primerament dir que fer un film ambientat a l’ántiga Grècia te molta feina darrera i més si es una adaptacio a una de les obres mes importants de la literatura universal com es l’Odissea d’Homer. He de reconeixer que estic molt d’acord amb la critica que ha fet la companya en molts aspectes, primerament dir que efectivament el film no es tan antic i podrien haver creat un entorn molt més real i mes atractiu, i fer una cerca d’actors molt mes intensiva fins haver trobat un veritable Odisseu, encara que la trama es molt fidel al text d’Homer hi han molts detalls que li resten atractiu al film. Sense cap dubte actualment amb les innovacions al camp cinematic es podria fer un film de l’Odissea molt bona i espero que alguna companyia cinematografica la faci.
  Per acabar felicitar a la meva companya de clase per el gran treball que ha fet.

 4. XAIPETE!
  Jo fins fa una setmana, no l’havia vist, però l’altre dia que vaig estar mirant les tasques vaig veure aquesta, el que em va incitar a veure’la, i a l’acabar-la, vaig arribar a la conclusió de que m’havia agradat molt, perquè havia llegit a la historia, però se me havia fet més pesat que veure la pel·licula, potser perquè quan vaig llegir-ho, tenia l’edat de la meva germana petita actualment, 10 anys.
  El meu personatge preferit, com a la majoria de films que veig, sempre és el protagonista, ja que és el que més actua i el que sempre acostuma a acabar bé.
  La historia està ambientada en la Grècia antiga, i pensó com alguns companys i és que crec que li falta una mica de més realitat per`què no és de fa tant la pel·licula, però està ben feta.

 5. XAIPE!
  Molt bon treball! La pel·lícula no és que sigui gaire bona bona, ja que els actors i la manera de gravar no són gaire bones, però segueix molt el fil de la història de l’odissea, així que es fa entretinguda.

 6. Salve!
  Molt bona critica Alèxia, estic d’acord en tots els aspectes.
  Jo no havia vist la pel·lícula, però per poder comentar així una mica per sobre m’ha sigut suficient veure el triler. Tenint en compte l’any en què es va fer sí que és veritat que amb tota la tecnologia i els efectes especials que podem gaudir avui dia podrien haver fet un millor treball. Quan t’expliquen una història o un mite, en aquest cas l’odissea, sense res més que escoltar, crees en la teva ment uns personatges amb diferents característiques. Això ha sigut una de les coses que m’han decebut més, l’elecció dels personatges no és res semblant a la que et pots arribar a imaginar escoltant narrada l’odissea d’Homer.

 7. Salve!!!
  Al no fer literatura universal com molts dels meus companys, no he vist la pel·lícula. És cert que gràcies a les eines digitals la podria visualitzar, encara que és una pel·lícula que pel que m’havia comentat alguna companya, és interessant però és veu una mica anitga. Així que per comentar-ña. m’he llegit l’argument i la seva crítica i crec que és un fet positiu el de respresentar un fet tant antic en una pel·lícula. Em sembla que no estaria mal veure-la, només per poder retornar a l’antiguitat per us instants,

 8. Salve!
  Crec que seria molt interessant veure-la, ja que està ambientada en l’antiga Grècia i per la seva fidelitat a l’obra d’Homer que sembla haver-hi segons la crítica de l’Alexia.
  Has fet un apunt molt bonic i interessant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *