Les Troianes, de Michael Cacoyannis

FITXA TÈCNICA

  • Nom original: Las troyanas

  • Director i guionistes: Director: Michael Cacoyannis Guionistes: Edith Hamilton

  • Any d’estrena: 1971

  • Durada: 106 minuts.

  • Repartiment: Vanessa Redgrave, Geneviève Bujold, Katharine Hepburn, Irene Papas, Patrick Magee, Brian Blessed.

  • País d’origen: Estats Units

  • Idioma original: Anglès

  • Gènere: Drama èpic

ARGUMENT:

Al final de la Guerra de Troia, causada per Hèlena, la reina Hècuba i altres dones de Troia es resisteixen a lliurar la ciutat als grecs, que han guanyat al camp de batalla.

Que la ciutat caigui significa per a ells l’esclavitud. Un missatger comunica a les dones que seran el premi d’un sorteig, i que cadascuna d’elles viurà amb l’home que li hagi tocat en gràcia. Una de les dones que més interès desperta és la filla d’Hècuba: Cassandra, que és triada per Agamèmnon, màxim cabdill dels grecs, perquè sigui la seva concubina.

En rebre ella la notícia, s’amaga i, quan és trobada pels soldats grecs, insulta i crida contra Grècia, perquè sap quin serà el seu final.

TRÀILER:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Z5EB0hMh7NY[/youtube]

CRÍTICA:

Les troianes és una tragèdia escrita pel dramaturg grec Eurípides. Principalment és un llibre però hi han adaptacions a pel·lícules. És una bona pel·lícula per estar entretinguts una estona encara que té petits detalls millorables.

L’adaptació que han fet de la vida real és molt precís. Té drama, però és el que ha de tenir per expressar un fet real que ha estat molt dur per a la gent que el va viure.

És impressionant el caràcter que agafen les dones desprès de tota aquesta situació, tan destrossades. La pel·lícula ens mostra com Eurípides està desesperat després d’una guerra que acaba destrossant tot. Els actors han fet molt bé el treball que els hi pertocava.

S’ha de tenir en compte que aquesta pel·lícula, realment, és més teatre que una altra cosa. Es pot escoltar com un narrador va explicant tot el que està passant en el moment. Però una cosa que trobo que falla és que en la pel·lícula hi ha parts que t’arriba a cansar o es fa avorrida, ja que el narrador explica molt i hi ha molts trossos que els hi falta més contingut, més emoció, trossos que no parlen i està massa buit.

Judith Caballero
4t d’ESO, llatí opt.3.

5 comentaris a “Les Troianes, de Michael Cacoyannis

  1. Las Troyanas: Una tragedia griega contra los abusos de poder
    Es el título del último trabajo del profesor español, Alejandro Valverde García, incluido en el libro colectivo “El poder a través de la representación fílmica” que saldrá publicado próximamente (Editores: Óscar Lapeña Marchena y Maria Dolores Pérez Murillo, Université París Sud. Paris, 2015).

    Según Alejandro Valverde, “Las Troyanas constituyen uno de los textos antibelicistas más importantes de la Grecia Clásica, una arriesgada tragedia escrita por Eurípides en la que el autor denuncia el gobierno imperialista de la Atenas de su tiempo. En esta obra el mito de la antigua guerra de Troya, despojado de triunfalismos y de todo romanticismo, se transforma en un alegato contra la violación de los derechos humanos al adoptar la perspectiva del pueblo vencido, especialmente de las mujeres y de los niños”.

    En el presente estudio se analiza la versión cinematográfica del director Michael Cacoyannis, un gran especialista en la adaptación de los textos clásicos tanto para el teatro como para la gran pantalla. Su recreación fílmica de la tragedia de Eurípides, marcada por la guerra de Vietnam y por la dictadura griega y española, hace que el mensaje del texto original se actualice con mayor fuerza, convirtiendo su cámara en la herramienta más eficaz para denunciar los abusos de poder que ejerce el hombre sobre el propio hombre.

    http://www.academia.edu/37978634/A_Greek_Tragedy_against_the_abuses_of_power_The_Trojan_Women_1971_by_Michael_Cacoyannis_Modern_Greek_Studies_Australia_and_New_Zealand_19_2018_327-343

  2. Retroenllaç: No us perdeu Troianes 15! | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *