Quo vadis de Mervyn LeRoy

 

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Quo vadis.
 • Director i guionistes: : Mervyn LeRoy / John Lee Mahin, Sonya Levien, S.N. Behrman.
 • Any d’estrena: 1951.
 • Durada: 171 min.
 • Repartiment: Robert Taylor, Deborah Kerr, Peter Ustinov, Leo Genn, Patricia Laffan, Finlay Currie, Abraham Sofaer, Buddy Baer, Marina Berti, Felix Aylmer, Nora Swinburne, Ralph Truman, Norman Wooland, Peter Miles, Nicholas Hannen, Geoffrey Dunn, John Ruddock, Elspeth March, Strelsa Brown, Alfredo Varelli, Adrienne Corri, Sophia Loren, Bud Spencer i Elizabeth Taylor.
 • País d’origen: Estats Units.
 • Idioma original: Anglès.
 • Gènere: Històric i drama.

 

ARGUMENT

Aquesta pel·lícula, basada en la novel·la homònima Quo Vadis de l’autor polonès Henryk Sienkiewicz, tracta sobre la història d’amor entre dos joves anomenats Marc Vinici i Lígia, una esclava cristiana. Aquesta història d’amor succeeix en el període de temps en el que governava l’emperador Neró, un home extravagant i caracteritzat per la seva bogeria, la qual es fa evident quan decideix incendiar per complet la ciutat de Roma per tal de remodelar-la de dalt a baix i segons ell, per inspiració artística. Perquè el poble no se li tirés a sobre va decidir culpar de la catàstrofe a la gent que seguia el Cristianisme, religió que estava naixent en aquells moments, per tal d’iniciar una persecussió contra ells i eliminar-los definitivament. Aquest fet va provocar la sublevació del poble, els quals van decidir iniciar un aixecament contra l’emperador fins a matar-lo.

 

TRÀILER

Ja que es tracta d’una pel·lícula tan antiga, no hem trobat cap tràiler en castellà , però aquí us en deixem un en anglès i, en la mateixa pàgina, hi trobareu més tràilers de més duració.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JxoAEN7rvas[/youtube]

 

CRÍTICA

No totes les persones tenen els mateixos gustos o les mateixes opinions sobre certs aspectes. Aquesta pel·lícula com moltes altres ha estat criticada però també molt valorada.

El que és innegable és que va ser una gran producció. És una pel·lícula antiga realitzada el 1951, una època que no estava gaire avançada tecnològicament però malgrat això hi havia una gran organització, efectes especials (encara que no fossin d’una gran qualitat) etc.

Quo Vadis gaudeix d’una posada en escena monumental i excel·lent, hi van treballar un gran nombre de persones i una de les coses que la va ajudar a arribar a la fama va ser la participació de les grans estrelles de Hollywood d’aquell moment.

Nosaltres podem afiramar que sí que s’aprèn història (en aquest cas de Roma) mirant pel·lícules, ja que desconeixíem totalment els fets que succeeixen a la pel·licula i després d’haver-la vist ens hem adonat que en tenim força coneixements.

Aquesta pel·lícula ens mostra a part d’un període de la història de Roma, temes religiosos  (com el naixement del Cristianisme) i també permet endinsar-te en l’època  aprenent temes històrics de manera interactiva.

Ens agradaria que us informéssiu una mica sobre aquesta pel·lícula i sobre la història en si, ja que creiem que és molt interessant per a tots vosaltres. Sabríeu dir algun tipus de pervivència d’algun aspecte de la pel·lícula en un tema que ens toca molt d’aprop avui en dia? Us deixem una pista: Tracta sobre un emperador que surt a la pel·lícula i sobre alguna cosa relacionada amb el tema de la informàtica.

 

Cristina Álvarez Barraca i Alba Arroyo Mora

2n batxillerat Llatí

3 comentaris a “Quo vadis de Mervyn LeRoy

 1. Felicitats per l’article noies! L’any passat vaig començar a veure Quo Vadis però no vaig acabar de veure-la, encara que haig de dir que la pel·lícula no està gens malamant, tot i que les pel·lícules dels anys cinquanta-seixanta són molt llargues…

  Quo Vadis té lloc a la Roma de l’emperador Neró, que va regnar a l’imperi romà del 54 dC al 68 dC. Neró a l’edat de disset anys va ascendir al tron. La seva mare, Agripina, va voler governar en nom del seu fill, però, els seus mestres i consellers ho van impedir.

  Durant el seu regnat podem destacar la rebel·lió que es va donar a Gàl·lia i que com a conseqüència d’aquest fet, Galba (anteriorment governador de Tarraconensis) seria el successor de Neró. A més a més la ciutat de Roma estava vivint una gran fam i el poble estava descontent amb l’emperador.
  L’any 64, l’emperador Neró va calar foc a Roma. No se sap del cert la raó de l’incendi i si va ser accidental. Però la història va atribuir l’esdeveniment a l’emperador.

  Cada cop els romans estaven més en desacord amb Neró i clandestinament es va proclamar Galba com a emperador. Neró va fugir de palau i just abans de ser atrapat per la guàrdia, va suïcidar-se. Neró va posar fi a la dinastia Julio-Clàudia.

  Crec que Quo Vadis tracta l’amor prohibit: home lliure-esclava, romà-cristiana. La pel·lícula mostra molt bé el sorgiment del Cristianisme a l’imperi romà. Feia relativament poc de la mort de Jesucrist (c. 33 dC) i la religió encara no estava gaire desenvolupada i eren considerats com a “rebels” a Roma. Haurien d’esperar més de dos-cents anys per a que l’Edicte de Milà permetés el Cristianisme a Roma.
  De fet he fet alguns articles a Aracne que tracten sobre alguns màrtirs romans (paper que Lígia representa força bé) que van morir per les seves creences encara no acceptades per les autoritats romanes: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2013/01/13/jo-tambe-soc-romana/

 2. Salve.

  Aquesta pel·lícula la he vist cada vegada que l’han fet durant la Setmana Santa. M’encanta. Tenint en compte l’any en que es va produir fou una gran innovació. Penso que tant el decorat com les escenes són realment magnífics. Dintre del seu context històric, el film està ambientat durant l’època del regnat de Neró, qui fou emperador de Roma entre el 13 d’octubre del 54 i el 9 de juny de 68. Últim emperador de la dinastia Juli-Clàudia. Durant el seu regnat, va centrar la major part de la seva atenció en la diplomàcia i el comerç, i va intentar augmentar el capital cultural de l’Imperi mitjançant la construcció de teatres i la promoció de competicions i proves atlètiques. Diplomàtica i militarment, el seu regnat està caracteritzat per l’èxit contra l’Imperi Part, la repressió de la revolta dels britànics i una millora de les relacions amb Grècia. En l’any 68, va tindre lloc un cop d’estat, on van estar diferents governants implicats, rere la qual el varen forçar al suïcidi.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *