OBJECTIUS

1. Disseccionar un verat.
2. Descriure l’anatomia externa i interna.
3. Reconèixer els diferents òrgans interns i externs.
4. Dibuixar a escala els detalls anatòmics.
5. Reseccionar l’aparell digestiu i observar el contingut estomacal.

MATERIAL

– Safata de dissecció
– Tisores
– Bisturí
– Llanceta
– Paper de cel·lulosa
– Regle
– Llapis i goma
– Llapis de colors
– Guants de làtex o de vinil
– Bata de laboratori
– 1 verat (Scomber scombrus) d’uns 20 cm de llarg o més (un exemplar per a cada grup de 3 – 4 alumnes)

PROTOCOL

Anatomia externa

1) Situa de costat el verat, amb la boca a l’esquerra, dins la safata de dissecció (conserva la bossa de transport per a la posterior eliminació de les restes).

2) Dibuixa el verat a la teva llibreta i assenyala-hi les diferents estructures anatòmiques posant-hi el nom. El dibuix, que ha d’ocupar tot el full en apaïsat, s’ha de repassar a punta fina negra i pintar suaument amb llapis de colors reproduint al màxim el color real. Afegeix l’escala gràfica aproximada.

 

CAP TRONC CUA
Boca
Mandíbula inferior
Dents
Llengua
Orificis nasals
Ulls
Opercles branquials
Brànquies
Aleta dorsal
Aletes pectorals
Aletes ventrals
Línia lateral
Escames
Anus
Aleta anal
Aleta caudal

 

3) Descriu amb detall l’anatomia externa del verat. Utilitza el regle per prendre’n les mides i acompanya les descripcions amb dibuixos de detall. Utilitza les següents qüestions com a guia per a redactar la teva descripció:

Cap

– Quina forma té el cap i quines estructures la delimiten?
– Com es mou la mandíbula quan s’obre la boca?
– Com són les dents i on es troben?
– Quina forma té la llengua? És dura o tova?
– Els ulls tenen visió estereoscòpica? (La visió estereoscòpica permet percebre les distàncies (veure en 3D). Això és possible quan els camps de visió de cada ull es creuen. Fes un dibuix del cap del verat vist dorsalment i dibuixa-hi els camps de visió.)
– Quina extensió tenen els opercles branquials?
– Quantes brànquies hi ha a cada costat? Com són?

Tronc

– Quines estructures delimiten el tronc del peix?
– Quantes aletes pectorals presenta i on es troben?
– Quantes aletes ventrals presenta i on es troben?
– On es troba l’aleta dorsal? És contínua o es troba dividida?
– On es troba l’aleta anal?
– Com és la línia lateral i quina extensió té? (La línia lateral és un òrgan dels sentits que detecta les vibracions de l’aigua i permet al peix saber si s’apropa alguna presa o algun depredador.)
– Quina mida i quina forma tenen les escames? Com es disposen al cos?

Cua

– Quina extensió té la cua?
– On es troba l’aleta anal?
– Quina forma té l’aleta caudal?

Dissecció

4) Amb el bisturí, realitza una incisió longitudinal profunda per la part dorsal del peix des de la base del cap fins al principi de la cua (la incisió s’ha de realitzar 1 mm per sobre de la línia de l’aleta dorsal). El bisturí ha d’enfonsar-se fins a tocar la columna vertebral.

5) Amb una pressió controlada (amb compte de no tallar òrgans interns), realitza una incisió des del dors i cap al ventre del peix, per darrera de l’aleta pectoral.

6) Retira curosament la paret seccionada deixant a la vista la massa visceral i la musculatura dorsal (miòmers).

7) Realitza un dibuix de detall en el que s’observin les vísceres en posició anatòmica. Posa-hi l’escala i indica amb fletxes les parts (cor, intestí amb els cecs pilòrics, lòbuls hepàtics, gònades, etc.). El dibuix s’ha de repassar a punta fina negra i pintar suaument amb llapis de colors reproduint al màxim el color real.

8) Separa les gònades i situa-les per sobre de la columna vertebral per deixar al descobert tot el tub digestiu. Fixa’t que les gònades s’uneixen en un canal i evacuen a la cloaca. Es tracta d’un mascle o d’una femella? (Els testicles són blanquinosos i de superfície llisa, mentre que els ovaris són taronjosos i de superfície granulada.)

9) Resecciona el tub digestiu desplegant l’intestí, que es troba replegat en diferents anses, i deixant al descobert l’estómac, que té forma de “Y”. Segueix i separa el tub digestiu des de la boca i fins a l’anus. Talla’l per aquests dos extrems i estén-lo sobre la taula. Identifica l’esòfag, l’estómac, els lòbuls hepàtics, els cecs pilòrics, la melsa (fosca i darrera del fetge) i l’intestí. El pàncrees és difús i difícil de reconèixer. Dibuixa el tub digestiu amb el màxim detall i indica’n les parts (no oblidis l’escala).

10) Els ronyons són dues masses allargades i fosques situades just sota la columna vertebral. Descriu-los.

11) El cor es troba a la base de l’opercle. Consta d’un sinus venós, d’una aurícula de color fosc, un ventricle vermell clar de forma piramidal i un bulb aòrtic blanquinós, del que surt l’artèria branquial. Dibuixa’l indicant-hi les parts que puguis reconèixer.

ACABADA LA DISSECCIÓ, INTRODUEIX LES RESTES DEL CADÀVER DINS LA BOSSA DE TRANSPORT. RETIRA L’AIRE SOBRANT I TANCA LA BOSSA AMB UN NUS. NETEJA TOT L’INSTRUMENTAL, LA TAULA I L’AIGÜERA, I LLENÇA TOT EL MATERIAL NO REUTILITZABLE AL CUBELL DE LA BROSSA.

Activitat per fer a casa

12) Descarrega’t i imprimeix el següent document. Enganxa a la teva llibreta els dibuixos d’aquesta altra espècie de peix:

13) Posa els noms a totes les estructures observables en els dos dibuixos.

14) L’estructura assenyalada amb una A no és present en el verat. De quina estructura es tracta? Quina funció té i per què el verat i altres espècies similars no la tenen (busca informació per internet o a la biblioteca)?