OBJECTIUS

1. Cultivar llevats i floridures sobre restes d’aliments.
2. Constatar que els fongs són heteròtrofs mitjançant el disseny experimental.
3. Observar al microscopi òptic i dibuixar llevats i floridures.
4. Diferenciar els llevats de les floridures.
5. Descriure les estructures de les floridures.

MATERIAL

– Llapis 2HB i goma
– Safata de dissecció
– Plaques de Petri
– Film transparent de cuina
– 4 Portaobjectes
– 4 Cobreobjectes
– Pinces
– Agulla emmanegada
– Aigua destil·lada
– Microscopi òptic
– Pa, taronja, tomàquet…

PROTOCOL

Cultiu de llevats i floridures

1) Mulleu el pa i la resta d’aliments amb aigua destil·lada o aigua de l’aixeta reposada perquè no contingui clor. El pa ha de quedar moll, però no embegut en aigua.

2) Poseu les diferents porcions de restes d’aliment en plaques de Petri sense tancat i col·loqueu les plaques en safates de dissecció. Cobriu les safates amb film transparent. Deixeu uns quants dies el conjunt en un lloc lluny de la llum solar directa.

3) Al cap d’uns dies observeu que hauran crescut fongs de diferents colors i formes a la superfície de les restes d’aliments:

a. Quantes formes i colors diferents identifiqueu? És possible que es tracti d’espècies diferents. Podeu fer-ne fotografies que, si imprimiu en petit, podeu incorporar a la llibreta de pràctiques.

b. Descriviu els canvis que es vagin produint al llarg dels dies (la maduració dels esporangis i de les espores provocarà un canvi de color). La millor manera de fer-ho és indicant la data i l’hora i descrivint els canvis en la forma, l’extensió i el color.

Com podem demostrar que els fongs són heteròtrofs?

4) En el cultiu de llevats i floridures no hem “plantat” cap espora. Com és que han aparegut llevats i floridures? Raoneu convenientment la resposta.

5) Dissenyeu un experiment que permeti demostrar que el raonament fet a la resposta de la pregunta anterior és cert. Organitzeu el disseny del vostre experiment de la manera següent:

a. Afirmació que heu de demostrar (hipòtesi).

b. Experiment que us ha de permetre demostrar la certesa o falsedat de l’afirmació (metodologia):

1. Material utilitzat

2. Passos del protocol

6) Els fongs són heteròtrofs, és a dir, que obtenen l’energia i la matèria alimentant-se d’altres éssers vius. En canvi, els éssers autòtrofs, com les plantes, obtenen l’energia de la llum solar i la matèria de l’aigua i de les sals minerals del sòl. Com podríeu demostrar que els fongs són heteròtrofs? Dissenyeu un experiment que permeti demostrar que els fongs són heteròtrofs i no autòtrofs. Organitzeu el disseny del vostre experiment de la manera següent:

a. Afirmació que heu de demostrar (hipòtesi).

b. Experiment que us ha de permetre demostrar la certesa o falsedat de l’afirmació (metodologia):

1. Material utilitzat

2. Passos del protocol

Observació al microscopi de llevats i floridures

7) Amb l’agulla emmanegada agafeu amb molt de compte una petita porció de fong. La quantitat ha de ser realment petita per poder ser observada amb el microscopi. Eviteu aixafar la mostra.

8) Poseu la mostra de fong sobre un cobreobjecte i afegiu una gota d’aigua. Cobriu amb el cobreobjectes.

9) Repetiu els passos 7 i 8 amb diferents espècies de fong fins a obtenir les 4 preparacions.

10) Observeu al microscopi a diferents augments començant pels augments més petits (40x, 100x i 400x). Dibuixeu amb detall les diferents estructures observables. No us oblideu d’indicar els augments.

11) Els llevats són unicel·lulars, mentre que les floridures són pluricel·lulars. Indiqueu als dibuixos si es tracta de llevats o de floridures.

No confongueu els llevats amb les espores. Per a això, és molt important que en tot moment compareu l’aspecte macroscòpic dels fongs a les plaques de Petri amb el que observeu al microscopi. És per això que és convenient que separeu les observacions i les descripcions de les diferents espècies, i que a la llibreta de pràctiques relacioneu les observacions macroscòpiques amb les microscòpiques.

12) Identifiqueu mitjançant fletxes les estructures següents que apareguin a qualsevol dels vostres dibuixos:

Floridura
Miceli
Hifa
Esporangi
Espora
Cèl·lula de llevat

AVALUACIÓ

Aquesta activitat ens permet treballar els següents objectius per tal d’avaluar el progrés en l’assoliment de les competències. Tingueu-los en compte durant la realització de l’activitat:

Obj. 18: M’interesso en aprendre la terminologia científica específica de biologia i geologia en català, castellà i anglès per poder comprendre la informació i comunicar-me amb el mínim de barreres lingüístiques. (CC2)

Obj. 23: Em faig preguntes amb sentit sobre els fenòmens naturals i defenso amb els meus coneixements perquè és oportú fer-me-les. (CC3, CE3)

Obj. 24: Abans de fer una investigació intento recopilar la màxima informació possible, a partir de la qual formulo una hipòtesi. Tot seguit dissenyo el mètode més adequat que em permeti validar o rebutjar la hipòtesi. (CE1)

Obj. 25: Per planificar la meva recerca reflexiono sobre els objectius a assolir, sobre els instruments que tinc a l’abast i sobre les variables que poden intervenir en el mètode, i escric de manera clara tots els passos i el material necessari de tot el procediment. (CC3, CE3)

Obj. 28: Reviso sempre i de manera detallada tot el procediment seguit en la resolució de problemes i en la realització de petites investigacions per detectar possibles errors. (CC3, CE4)

Obj. 29: Reconec i separo de manera clara i entenedora el que són observacions i dades objectives del que són interpretacions, que fonamento amb les dades, i distingeixo entre el que són opinions i creences del que és coneixement basat en evidències. Presento les conclusions com a resposta als objectius. (CC3, CE3)

Obj. 33: Aplico el mètode científic pas a pas o de manera abreujada en qualsevol context de les ciències i del coneixement, així com en la meva vida personal. (CC3, CE5)