Perviu Horaci en Jorge Manrique?

Jorge Manrique

Jorge Manrique (1440-1479)

[…]Pues si vemos lo presente
cómo en un punto se es ido
y acabado,
si juzgamos sabiamente,
daremos lo no venido
por pasado.
No se engañe nadie, no,
pensando que ha de durar
lo que espera,
más que duró lo que vio
porque todo ha de pasar
por tal manera.
Nuestras vidas son los ríos
que van a dar en la mar,
que es el morir;
allí van los señoríos
derechos a se acabar
y consumir;
allí los ríos caudales,
allí los otros medianos
y más chicos,
y llegados, son iguales
los que viven por sus manos
y los ricos.
[…]No se os haga tan amarga
la batalla temerosa
que esperáis,
pues otra vida más larga
de la fama glorïosa
acá dejáis,
(aunque esta vida de honor
tampoco no es eternal
ni verdadera);
mas, con todo, es muy mejor
que la otra temporal
perecedera.

JORGE MANRIQUE, Coplas por la muerte de su padre

Qui no recorda els versos immemorials de Jorge Manrique! Ara que hem estudiat Horaci ens adonem que Jorge Manrique no sols coneixia el poeta romà sinó que una vegada assimilat el reconverteix i li dóna vitalitat. Tot i que Horaci s’inspira en la lírica grega, però alhora la prosa llarga i seriosa l’afaiçona i, per això, insereix en els seus poemes temes tan trillats com la fugacitat de la vida, el poder equiparador de la mort, la caducitat de les coses mundanes, etc. Ara bé, hi ha una diferència cabdal, entre un i altre, ja que el poeta espanyol és cristià i la seva moralitat l’empeny no al carpe diem d’aquest món sinó al gaudi etern.

Quines referències horacianes detecteu en Las coplas por la muerte de su padre de Jorge Manrique? Quina musicalització us agrada més, la de Paco Ibáñez o la d’Amancio Prada o la de Víctor Manuel Gutiérrez Caballero?

Paco Ibánez canta un fragment de Las coplas por la muerte de su padre de Jorge Manrique

Fragment de Las coplas por la muerte de su padre per Amancio Prada

Coplas por la muerte de mi padre, cançó composta per Víctor Manuel Gutiérrez Caballero dins el CD “Contrastes”

Etiquetes:, ,

1 comentari

  1. berkane.yasmina 22 maig 2014 - 8:58 Contesta

    Salve!

    Aquest fragment de las “Coplas por la muerte de su padre” de Jorge Manrique és un dels més conegut de la literatura hispànica. L’autor es va inspirar en Horaci per la seva obra, igual que en Virgili i el seu “tempus fugit”.

    Les reflexions d’Horaci van servir d’inspiració de Manrique, ja que el poeta llatí era un poeta moralitzant i preocupat per la seva pàtria. El pensament filosòfic d’Horaci va influir en molts autor posteriors, entre ells Jorge Manrique.

    En el tema de les coplas Manrique no es va inspirar en Horaci, però si que va utilitzar el sentiment d’afecte i dolor, igual que el sentiment patriòtic. També podem veure una influència religiosa gràcies a l’ubi sunt . Amb aquest tòpic el que es pregunta Horaci és “on estan ara?” referint-se a què pasa després de la mort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *