“Contra la seducció” de Bertolt Brecht

Coneixíeu aquest poema de Bertolt Brecht (Augsburg, Suàbia, 10 de febrer de 1898 – Berlín, 14 d’agost de 1956) amb traducció de Feliu Formosa dins Poemes i cançons, Ed. 62-Empúries? Hi veieu alguna relació amb Horaci?

CONTRA LA SEDUCCIÓ

1
No us deixeu seduir!
No hi ha resurrecció.
El dia és a les portes;
Sentiu ja el vent nocturn:
No tornarà el matí.

2
No us deixeu enganyar:
La vida no és tan breu.
A glops l’heu d’engolir!
No n’haureu tingut prou
Quan l’haureu de deixar!

3
No us deixeu consolar!
No teniu gaire temps!
Els redimits, que es fotin!
La vida és el més gran:
No sempre la tindreu.

4
No us deixeu reduir
Per ser esclaus i explotats!
De què heu de tenir por?
Morireu com les bèsties
I res més no hi haurà.

Estàtua de Bertolt Brecht per Fritz Cremer a Berlín

Xavier Gras

2n de Batx.

Etiquetes:

Comentaris: 4

 1. berkane.yasmina 5 maig 2014 - 11:18 Contesta

  Salve!

  Aquest poema de l’alemany Bertolt Brecht és el que ens va sortir a l’últim examen de llatí. “Contra la seducció” s’inspira en dos tòpics horacias.

  Primer utilitza el “carpe diem” ja que ens diu: “La vida no és tan breu. A glops l’heu d’engolir!”. Per tant defensa la idea d’aprofitar el moment de manera productiva. Aquest tòpic d’Horaci el trobem a la seva Oda 1,11.

  També podem veure la innexorabilitat de la mort que va utilitzar Horaci a la seva Oda 24 quan va morir un amic de Virgili i aquest estava força trist. Bertolt Brecht ens diu: ” Morireu com les bèsties. I res més no hi haurà.” Tothom acabarà morint i no ho podem evitar.

 2. irina 6 maig 2014 - 9:57 Contesta

  Salve!!

  Aquest poema de Bertol Brecht va sortir a l’examen.

  Trobem diferents tòpics horacians com el del carpe diem (que apareix en l’oda 1,11): “El dia és a les portes; Sentiu ja el vent nocturn: No tornarà el matí.”, ens diu que el temps passa volant i que hem d’aprofitar el moment: “La vida no és tan breu. A glops l’heu d’engolir!”.

  Un altre tòpic que hi apareix és el de la inexorabilitat de la mort (1,24), “Morireu com les bèsties I res més no hi haurà.”, que vol dir que tohtom mor algun dia.

 3. Andrea Balart 6 maig 2014 - 10:02 Contesta

  Salve!

  En aquest poema anomenat “La seducció” de Bertolt Brecht apareixen dos tòpics horacians.

  Trobem el tòpic de “la inexorabilitat de la mort” que apareix a la oda 1,24 titulada “Consol a Virgili per la mort de Varus”. El tòpic vol dir que la mort tard o d’hora arriba i ningú s’en pot escapar (“El dia és a les portes; Sentiu ja el vent nocturn: No tornarà el matí.”)

  Aquest tòpic està molt relacionat amb el de “Carpe diem” que també apareix en el poema. Aquest tòpic horacià el trobem a la oda 1,11 i a la oda 1,9. Però més aviat ens recorda a la oda 1,11 ja que sobrentenem que hem d’aprofitar les oportunitats abans que morim (“No us deixeu consolar!No teniu gaire temps!”).

  Vale!

 4. Xènia Serra 8 maig 2014 - 8:27 Contesta

  Salve!
  En aquest poema de Bertolt Brecht anomenat “La seducció” apareixen els tòpics horacians “Carpe diem” que el trobem en l’oda 1,11 i 1,9 i el podem veure principalment en laprimera estrofa del poema, que diu: “No us deixeu seduir! […]Sentiu ja el vent nocturn:
  No tornarà el matí.;No us deixeu enganyar:La vida no és tan breu.”etc. Aquest tòpic que significa “aprofita el moment” en aquest poema ens diu que aprofitem totes les oportunitats abans de que ens morim.
  L’altre tòpic que hi ha és el de “Inexorabilitat de la mort” que el podem trobar en l’oda 1,24 i que es titula “Consol a Virgili per la mort de Varus” que ens diu que algun dia ens morirem i que no s’hi pot fer res per evitar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *