Beatus ille en l’art

Tal com deia Horaci, una pintura és un poema sense paraulesEl tòpic horacià Beatus ille està ple de pervivència, en l’art per exemple trobem un seguit de quadres paisatgístics on apareix aquest tòpic. Aquest tòpic només es troba si es veu el quadre des de fora, és a dir, si el veiem nosaltres, ja que per als pagesos que hi són representats, la vida en el camp és misèria, esforç. Com diu Horaci en l’Epode 2, la pau en el camp només la troben els rics que vénen de la ciutat a estiuejar amb les seves riqueses.

La collita de Van Gogh

El treball en el camp, d’Andrés Vega Blanco

Quadre l’Estació de Sevres de Sisley

Les espigadores, de Pissarro

La sesta, de Pissarro

Des del turó, de Nikolai Astrup

La petita primavera, de Sisley

La primavera, de Robinson

Vista estilo expresionista por Bischoff.

Quadre sobre el camp d’Elmer Bischoff

Etiquetes:, ,

Comentaris: 4

 1. Cristina Berjano 26 març 2014 - 22:09 Contesta

  Salve 🙂
  En aquests cuadres es veu molt bé reflexat el tòpic horacià “Beatus Ille” (Dichoso aquel) i és que Horaci no el feia servir com per elogiar a la gent que viatjava allà (la gent rica) sinò per fer veure que viure al camp era dur i no cap luxe.

 2. caparros.lourdes 29 març 2014 - 20:50 Contesta

  Salve!

  En aquests quadres veiema clarament el topic del beatus ille, ja que Horaci el feia servir per elogiar la solitud i la pau del camp

 3. F. Xavier Gras 5 maig 2014 - 11:07 Contesta

  Salve!

  Podem veure com en els quadres anteriors hi predomina el tópic horacià del “Beatus Ille” usat per elogiar la vida al camp. La vida en el camp és misèria, esforç. Doncs diu Horaci en l’Epode 2 que la pau en el camp només la troben els rics que vénen de la ciutat a estiuejar amb les seves riqueses.

 4. Zícora 12 maig 2014 - 8:36 Contesta

  Salve.

  Uns quadres realment macos. En tots predomina el famós tòpic del Beatus ille, que singinifica ” feliç aquell “. Una característica que tenen en comú és que el seu escenari central són boscos o paisatges, és a dir, ens ofereix una apropació a la naturalesa, de manera que poguem estar-hi en contacte amb ella.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *