Fray Luis de León, O navis

Fray Luis de León en l”oda XIV, al primer llibre: O navis  fa referència a l’oda 1,14 d’Horaci, la nau com a al·legoria de l’estat.

¿Tornarás por ventura
a ser de nuevas olas, nao, llevada
a probar la ventura
del mar, que tanto tienes ya probada?
¡Oh, que es gran desconcierto!; 
¡oh, toma ya seguro, estable puerto!
¿No ves desnudo el lado
de remos, y cuál crujen las antenas,
y el mástil quebrantado
del ábrego ligero, y cómo apenas 
podrás ser poderosa
de contrastar así la mar furiosa?
No tienes vela sana,
ni dioses a quien úames en tu amparo,
aunque te precies vana- 
mente de tu linaje y nombre claro,
y seas noble pino,
hijo de noble selva en el Euxino.
Del navío pintado
ninguna cosa fía el marinero, 
que está experimentado
y teme de la ola el golpe fiero:
pues guárdate con tiento,
si no es que quieres ser juego del viento.
¡Oh, tú, mi causadora 
ya antes de congoja y de pesares,
y de deseo agora
y no poco cuidado, huye las mares,
que corren peligrosas
entre las islas Cícladas hermosas!

Fray Luis de León, Oda XIV, Libro I: O navis

Argumenta per què aquest poema fa referència a la nau com a al·legoria de l’estat?

Elisa Moya
2n Batx C
Llatí

Etiquetes:, , ,

Comentaris: 6

 1. Andrea Balart 13 març 2014 - 9:57 Contesta

  Salve!

  Per començar podem dir que en el títol del poema “O navis” de Fray Luis de León està en llatí i això és perquè l’autor sabia llatí i va treballar amb Horaci perquè ell el va traduir.

  El poema està relacionat amb l’oda 1,14 “La nau com a al·legoria de l’Estat” d’Horaci , en el qual trobem que hi ha un motiu literari: “La nau com a motiu de l’estat”. Qui condueix la nau és qui mana i depen de com es condueixi la nau es pot enfonsar o no. Tot i que també podem establir un paral·lelisme entre el poeta i la nau que va a la deriva i se sent perdut. En el poema diu que la nau està destrossada i que hi ha oleatje i va a la deriva.

  També trobem el referent a les illes Cíclades, que també està en el poema “La nau com a al·legoria de l’Estat” original d’Horaci.

  Vale!

 2. irina 13 març 2014 - 9:59 Contesta

  El poema de Fray Luis de León, parla de la nau com a al·legoria de l’Estat, que va utilitzar Horaci en l’oda 1,14.

  Aquest poema fa referència a com pot ser conduïda d’una manera o altre la nau (L’Estat pot ser conduit malament si el governa un govern corrupte). En el cas del poema el govern és conduit malament (“¡Oh, que es gran desconcierto!; ¡oh, toma ya seguro, estable puerto! ¿No ves desnudo el lado de remos, y cuál crujen las antenas, y el mástil quebrantado del ábrego ligero, y cómo apenas podrás ser poderosa de contrastar así la mar furiosa? “). Per això en el poema la nau s’està trencant i enfonsant.

 3. caparros.lourdes 30 març 2014 - 14:20 Contesta

  Salve!

  En el poema de Fray Luis de León l’autor parla de la nau com ho va fer Horaci, primer de tot la referencia la podem veure al titól , ” o navis”.

  Tot el vaixell depen del conductor de la nau, si el condueix malament es pot destruir, igual que si l’estat condueix malament pot no funcionar

  ¡Oh, que es gran desconcierto!; ¡oh, toma ya seguro, estable puerto! ¿No ves desnudo el lado de remos, y cuál crujen las antenas, y el mástil quebrantado del ábrego ligero, y cómo apenas podrás ser poderosa de contrastar así la mar furiosa? “

 4. Cristina Berjano 31 març 2014 - 11:05 Contesta

  Salve 🙂

  En aquest poema anomenat “o navis” de Fray Luis de León podem veure com l’autor parla d’una nau com ho va fer Horaci a la seva oda 1,14.
  Com a l’oda de Horaci aquest poema parla sobre una nau i sobre el seu conductor, diu que si el que condueix ho fa malament la nau es pot destruir, es fa un paral·lelisme entre la nau i l’estat.

 5. Xènia Serra 1 abril 2014 - 9:59 Contesta

  Aquest poema de Fray Luis de León està ambientat a la oda 1.14 de Horaci, que parla sobre una nau destruïda. Aquest poema le podem relacionar amb la oda perquè també ens parla sobre una nau que intenta arribar al port ja que sinó s’enfonsarà a causa de que també està destrossada, i podem veure que, com el poema d’Horaci, la nau de la que parla Fray Luis de León té característiques molt semblans a les que comenta Horaci, com per exemple que el màstil està trencat.

 6. Yasmina Berkane Pais 10 maig 2014 - 12:27 Contesta

  Salve!

  Aquest poema del autor Fray Luis de León, “O navis” s’inspira en l’Oda 1,14 d’Horaci que fa una metàfora de l’Estat com si aquest fos una nau que ha de navegar amb totes les dificultats que li comporta una tempesta.

  Fray Luis pateix pels seu Estat que té tants problemes per seguir endavant. Ho veiem quan ens diu:
  “¡Oh, tú, mi causadora
  ya antes de congoja y de pesares,
  y de deseo agora
  y no poco cuidado, huye las mares,
  que corren peligrosas ”

  Tots dos poemes estan molt relacionats, ja que tots dos fan el mateix símil amb metàforas semblants com el màstil trencat. Per tant podem dir que Fray Luis es va inspirar d’una forma clara en la versió d’Horaci quan va escriure “O navis”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *