Cançons del Carpe diem

Carpe Diem 

Carpe diem

En llatí

Tu ne quaesieris, scire nefas, quem mihi, quem tibi finem di dederint, Leuconoe, nec Babylonios temptaris numeros. Ut melius, quidquid erit, pati, seu plures hiemes, seu tribuit Iuppiter ultimam, quae nunc oppositis debilitat pumicibus mare Tyrrhenum: sapias, vina liques, et spatio brevi spem longam reseces. Dum loquimur, fugerit invida ætas: carpe diem, quam minimum credula postero. Horatius, Carmina, I, XI

En català

No esbrinis -és sacríleg de saber-ho- quin serà el darrer dia que a mi, que a tu, els déus han concedit, Leucònoe; no escrutis els càlculs dels babilonis. Val més sofrir el que passarà, sigui què sigui! Tant si Júpiter t’ha atorgat de viure més hiverns com si és l’últim aquest que ara desembraveix la mar Tirrena amb els rosegats esculls on rompen les onades, tingues seny: filtra els teus vins i, ja que la vida és breu, escurça la llarga esperança. Mentre parlem, haurà fugit envejós el temps; cull el dia d’avui i no confiïs gens en el de demà.

Definició de Carpe diem: típica i tòpica expressió, que devem a l’immortal vers d’Horaci, que ens convida a viure amb intensitat els instants irrepetibles que ens regala la vida i que les persones … Cal dir, però, que no tothom de la mateixa manera. Tanmateix, si ens allunyem de la interpretació equivocada (la de cremar la vida) i ens apropem a l’essència de les paraules del poeta de Venusa, el ressó de les quals encara ens arriba amb força, podrem veure la importància i la magnitud dels mots: si parem atenció a tot el que ens envolta, el simple somriure d’un nen a primera hora del matí pot canviar-nos el dia sencer.

 

Estribillo de Carpe diem – Falsalarma

Bien, quien sabe lo que el futuro depara,

quien sabe… quien sabe

donde estaras mañana…

ay, vida solo hay una y hay que aprovecharla tu lo sabes…

Es carpe diem,
vive la vida sin limites,
Es carpe diem,
vive la vida sin límites,
Es carpe diem,
vive la vida sin limites,
por que vida solo hay una y hay q aprovecharla lo sabes…

hay que vivir el momento y siempre,
vive el presente,
sin esperar que ocurra algo
y sin ser impaciente,
esta vez,
sere como un doctor y tu el paciente,
asi qe cogete a mi mano y subiremos las pendientes,
pendiente.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lffxd6aGcWI [/youtube]

A L’empremta d’Orfeu, tenim una bona col·lecció de cançons amb aquest tòpic horacià. Ens ajudes a completar-la?

Camila Valencia i Iria Rael

Etiquetes:, ,

Comentaris: 3

  1. […] […]

  2. caparros.lourdes 29 març 2014 - 21:16 Contesta

    Salve!!!

    No sabia que hi haguesin tantes caçons amb el topic del carpe diem, aquesten no les coneixa, pero a l’empremta d’orfeu jo vaig afegir algunes de Disney o Metallica

  3. Judit Giménez 5 desembre 2014 - 9:57 Contesta

    Certament, el tòpic del Carpe diem és molt utilitzat en l’art i generalment conegut . Se li han donat traduccions com gaudeix el moment o aprofita el mateix. En la música és molt comú i és ben cert. Hi ha moltes cançons que ens transmeten aquest missatge de gaudir el moment. I és que no em d’esperar que arribi el demà, perquè ens perdrem moltes coses del present.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *