Humor i tòpic!

Lirisme i filosofia són el maridatge perfecte de l’obra d’Horaci. Amb tot, amb la seva obra ens ha llegat els tòpics més recurrents de la literatura occidental. Quin “tòpic”, expressió emprada per referir-se a situacions o casos amb característiques semblants, posaries com a títol a aquesta vinyeta d’Urodonal i per què? És un tòpic literari? D’on prové? Què significa?

còmic

Etiquetes:, , , ,

Comentaris: 16

 1. Cristina Berjano 11 novembre 2013 - 11:54 Contesta

  Salve!
  Aquesta vinyeta representa el llatinisme d’Horaci, Aurea Mediocritas. Aquest llatinisme significa: Aurea mediocritas o Daurada mediocritat, especialment dins de la filosofia d’Horaci ludeix a l’intent d’arribar a un desitjat punt mitjà entre els extrems o un estat ideal en què no afectin l’excés i la virtut, sinó la justa mesura de tots dos. Està relacionat amb l’hedonisme epicureísta basat en conformar-se amb el que té i no deixar-se portar per les emocions desproporcionades.
  Com a títol per aquesta vinyeta ficaria: Punt intermig, ja que aquest llatinisme té aquest significat.

 2. lourdes caparros 11 novembre 2013 - 11:57 Contesta

  Aquest còmic es refereix al tòpic Àurea mediocritas. aquest tòpic fa referencia a l’intent de trobar un punt mig o un estat ideal en el que no afectin les alegries ni les penes.
  Aquest tòpic el podem trobar com a tema poètic a Horaci, a les odes II
  Pel pensament grec aurea mediocritas fa referencia a la bellesa, i a la felicitat que sent Horaci ni sent ric ni sent pobre, ell es sent be amb la seva mitjania

 3. irina 11 novembre 2013 - 12:26 Contesta

  Aquest còmic parla del tòpic “Aurea mediocritas”, que vol dir buscar el punt mig. Es refereix a que s’ha de trobar l’equilibri entre els extrems per arribar a la felicitat. És un tòpic molt utilitzat per Horaci.

 4. Chaima Anza 11 novembre 2013 - 12:28 Contesta

  Aquest tòpic fa referència al tòpic: àurea mediòcritas, aquest tòpic fa referència al punt mig del ser humà, és a dir , s’ha de trobar el punt mig de les coses se

  Podriem dir, que és un desitg d’estat i que ha de trobar el punt mig de la consciència, el qual no afecta el máxim dels extrems.

 5. Andrea Balart 11 novembre 2013 - 12:29 Contesta

  Salve!

  Aquest còmic fa referència al tòpic “Aurea mediocritas” que es refereix a què s’ha de buscar el punt mig dels extrems. Aquest llatinisme el va dir Horaci (” auream quisquis mediocritatem”).

  Vale!

 6. Yasmina Berkane Pais 12 novembre 2013 - 11:17 Contesta

  Salve!

  Aquesta vinyeta parla del tòpic d’Horaci “aurea mediocritas”, és la mateixa que ens va sortir a l’últim exàmen de llatí, ja que estem treballant els tòpics llatins d’aquest autor de cara a la selectivitat.
  Aquest tòpic, “aurea mediocritas” es refereix a la importància de trobar el punt mig a la nostra vida, ja que Horaci creia que no s’havia de pecar amb cap dels extrems, ni per molt ni per poc, i així ho expressava als seus poemes més coneguts com les Odes i les Epístoles.

 7. Nora Domingo 12 novembre 2013 - 11:18 Contesta

  Salve!
  Aquesta vinyeta fa referència al tòpic Aurea Mediocritas d’Horaci, aquest tòpic té a veure amb la filosofia: és un ideal de vida en què no es prefereix lo molt ni lo poc, sinó tenir
  estrictament el necessari, busca l’equilibri entre els dos punts perquè així no hi ha preocupació per les passions. És l’equilibri clàssic, i també es formula com: in medio stat virtus, quando extrema sunt vitiosa, la virtut és al mig quan els extrems són viciosos.

 8. Roger Umpiérrez 12 novembre 2013 - 11:31 Contesta

  Salve!

  Aquest tòpic s’anomena: ” Àurea mediocritas” que fa referència a trobar un punt mig, d’equilibri entre els extrems per tal de aconseguir estar bé amb tu mateix i trobar la pròpia felicitat. És un llatinisme utilitzat per Horaci

 9. Marta Verde 13 novembre 2013 - 11:46 Contesta

  Salve!!!
  Aquesta vinyeta fa referència a un tòpic d’Horaci: “Aurea mediocritas”, que ens va sortir en l’examen de llatí.
  Aquest llatinisme vol dir que s’ha de buscar el punt mig, si aconsegueixes el punt mig seràs feliç, d’una manera justa. Aquest llatinisme l’hauriem de saber tots perquè està a l’ordre del dia, però a més perquè surt a la sele!

 10. Zícora 13 novembre 2013 - 12:23 Contesta

  Salve.

  En aquesta vinyeta es plasma el tòpic horacià de l’Aurea Mediocritas. Aquest tòpic es basa en la recerca d’un terme mig, que no hi hagi ni més ni menys, buscant l’equil·libri en els extrems fins que estem bé amb nosaltres mateixos.

  El mateix passa en la literatura xinesa, amb el filòsof Confucio, segons la seva Doctrina Confuciana, que principalment es pot resumir com una mena de normes que han de ser útils per tot home de govern. Una de les regles és aquesta:

  Observar siempre el sendero superior del “Justo Medio”, tanto en la vida privada como en la pública.

  Amb això, com he dit abans, es basa en tòpic horacià de l’Aurea Mediocritas, traduit com “Mediocritat Daurada”.

  Vale.

 11. Elisa Moya 14 novembre 2013 - 9:53 Contesta

  Salve!

  Jo com a títol posaria Aurea mediocritas, ja que diu que és de la mediana i que ell viu en un punt mig, ni res en excés ni poc, la mesura justa de les coses. És un tòpic literari relacionat amb el hedonisme epicurista i va ser dit per primer cop per Horaci. Tal i com he dit, significa la mesura justa de les coses.

 12. F. Xavier Gras 14 novembre 2013 - 16:47 Contesta

  Salve!

  Aquesta vinyeta es refereix al tòpic emprat per Horaci, “Aurea mediocritas”. Aquesta locució llatina significa “La daurada moderació”, lloa la vida moderada, diu que s’ha de cercar el punt mig per tal d’ assolir la felicitat. Ni en excés ni en justesa. Aquesta vinyeta és la que va sortir al examen de llatí. I aquest seria el títol de la vinyeta: Aurea mediocritas.
  Una vinyeta molt senzilla i alhora didàctica.

  Vale

 13. Xènia Serra 19 novembre 2013 - 10:45 Contesta

  Salve!
  El tòpic que apareix en aquesta vinyeta d’Urodonal és “Aurea mediocritas” i com a t´tol per a la vinyeta psoaria el mateix tòpic al que es refereix. Aquest tòpic literari prové dels textos d’Horaci i significa “mitjania d’or”, el terme mitjà, el punt just entre els extrems, tot defugint els excessos.
  Aquest tòpic em va sortir en el exàmen de llatí i si no fós perque sortia en el examen, no l’hagués conegut mai.

 14. Eric Andreu Carvajal 25 novembre 2013 - 12:11 Contesta

  Aquest tòpic correspon a Horaci, fou poeta líric i satíric llatí. Correspon al seu tòpic d'”Aurea mediocritas”. “La daurada moderació”; tòpic literari extret d’una oda d’Horaci en què es lloa la vida moderada, a mig camí entre la pobresa i la riquesa, i lliure dels problemes que ambdues comporten. Per això en les bafarades que apareixen en la binyeta, que va sortir en l’examen, es dona a entendre la virtud de la moderació.

 15. margomez.17 18 novembre 2014 - 10:49 Contesta

  Bonum diem!
  En aquesta vinyeta es pot observar el tòpic de: ”Aurea mediocritas” que vol dir que s’ha de trobar el punt mig entre dos extrems de la conducta.
  Encara que la expressió es llatina, qui la va fer famosa va ser el poeta romà Horaci.
  A la vinyeta li ficaria de títol el mateix nom de el tòpic.

  Salve!

 16. clara.serra 20 novembre 2014 - 9:35 Contesta

  Salve!! Molt interesant aquest apunt. El tòpic que es pot observar es el de “Aurea mediocritas”, que és una expressió llatina emprada en la filosofia de l’antiguitat per a referir-se al desitjable punt mig entre dos extrems de la conducta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *