Regne Animalia

Invertebrats > Anèl·lids > Oligoquets

Setes d’anèl·lids oligoquets

Els cucs no formen un grup monofilètic, sinó que en realitat es tracta de diferents grups molt diferents entre ells i que no tenen relació de parentiu més que una morfologia aparentment similar i allargada.

Els principals grups que hom agrupa en el terme no científic de “cucs” són:

– Els platihelmints (cucs plans)

– Els nematodes (cucs cilíndrics)

– Els anèl·lids (cucs segmentats)

Els cucs segmentats o anèl·lids es poden subdividir en tres subgrups:

– Els hirudinis

– Els oligoquets

– Els poliquets

El criteri que s’utilitza per distingir aquests tres grups d’anèl·lids és la quantitat de setes que presenten al cos. Les setes són estructures similars a un pèls o agulles que poden moure i que els serveix per desplaçar-se. Les setes poden ser microscòpiques i ben visibles, simples com agulles o molt més complexes, similars a potes.

Els hirudinis (sangoneres) no presenten setes, mentre que els dos altres grups sí que en tenen. Els oligoquets en tenen però en reduït nombre i d’aspecte simple. La llombric de terra és un representant d’aquest grup. Finalment, els poliquets són anèl·lids amb moltes setes, i algunes espècies presenten aquestes setes ben desenvolupades i visibles. Un exemple és el “cuc coreà” que s’utilitza en pesca amb canya.

En una mostra d’algues recollida al riu Tenes al pas per Lliçà d’Amunt s’ha trobat un oligoquet. S’observen perfectament les setes:

En la següent fotografia s’observa el detall d’algunes d’aquestes setes:

Al vídeo següent s’observa com el cuc utilitza les setes per desplaçar-se: les setes permeten l’ancoratge d’una part del cos mentre l’altra part s’estira per guanyar distància:

A la meitat del següent vídeo també apareix una larva d’insecte tricòpter que interacciona breument amb el cuc per després marxar del lloc. El tricòpter també té pèls similars a les setes, però es diferencia del cuc pel cos dividit en cap tronc, per les potes presents al davant i pels apèndix a l’extrem posterior del cos.

I finalment, un altre petit cuc desplaçant-se entre algues filamentoses: