Regne Animalia

Invertebrats > Artròpodes > Aràcnids

Àcars

Els aràcnids són artròpodes terrestres caracteritzats per presentar el cos dividit en cefalotòrax i abdomen, posseir quelícers a la boca (sense mandíbules) i disposar de 4 parells de potes.

Hi ha 3 grans grups d’aràcnids: les aranyes, els escorpins i els àcars. Les aranyes presenten una marcada cintura entre el cefalotòrax i l’abdomen, els escorpins tenen una prolongació al final de l’abdomen amb un fibló verinós i els àcars no tenen cintura entre el cefalotòrax i l’abdomen, de manera que sembla fusionat.

Tot i ser un grup d’artròpodes terrestre, hi ha algunes espècies que viuen a l’aigua, tot i haver de respirar aire atmosfèric. Per no ofegar-se, retenen amb els pèls del cos una bombolla d’aire que renoven cada vegada que surten a la superfície.

En una mostra d’algues agafada al riu Tenes al pas per Lliçà d’Amunt es va trobar un exemplar d’aràcnid. Es tracta d’un àcar terrestre que va caure a sobre de la mostra, o es tracta d’una espècie d’àcar de vida aquàtica?