Nom científic: Scorpaena scrofa.
Família: Escorpènids.
El cap-roig és un peix d’uns 30-40 cm de llargada, de colors vermellosos o marronosos amb taques fosques.
Pot arribar a pesar 1’5 kg.
Té el cap gran amb fortes espines; la boca és ampla i està proveïda de nombroses dents.
Té una aleta dorsal dividida en dues parts; la més propera al cap té llargues espines. La cua és arrodonida.
Menja peixos, crancs i mol·luscos.
Es reprodueix per ous. La femella els pon entre maig i agost.
Viu a la Mediterrània, en fons rocosos i en zones coral·lines amb vegetació abundant, entre els 20 i els 200 metres de profunditat.
Es queda quiet reposant sobre el fons i esperant el pas d’alguna presa; llavors es mou amb rapidesa i la captura.
Acostuma a passar desapercebut confonent-se amb el fons marí.
Les espines estan connectades a unes glàndules verinoses que produeixen picades molt doloroses.
És molt apreciat en la cuina mediterrània, tant per la seva carn com per elaborar el “suquet” típic de la Costa Brava.
Altres escórpores presents a la Mediterrània són l’escórpora allargada (Scorpaena elongata), l’escórpora fosca (Scorpaena porcus), l’escórpora de Loppé (Scorpaena loppei) i el captinyós (Scorpaena notata).