L’esplugabous

L’esplugabous és un ocell camallarg de la família dels ardeids que fa 51 cm i que té el plomatge de color blanc amb taques vermelloses i ocres.
El bec és llarg i de color groguenc; el coll és allargat i gruixut.
Les potes també són llargues i de color fosc, però quan cria es tornen vermelloses.

Menja insectes, peixos, granotes, invertebrats aquàtics i terrestres, sargantanes, serps i petits micromamífers, com ratolins.
Fa el niu dalt dels arbres o entre els matolls propers a l’aigua.
La femella pon entre 3 i 5 ous blavosos i els incuba uns 22-23 dies.
Els pollets són capaços de marxar del niu al cap d’unes 6 setmanes.


Viu prop de rius, basses i pantans on segueix els ramats de bous, cavalls i altres animals domèstics.
També se’l veu darrera dels tractors que llauren i deixen al descobert petits animals que estaven sota terra.

Acostuma a viure en colònies que es desplacen juntes buscant menjar.
Actualment se’n veuen força exemplars a l’abocador del Segrià proper al riu Segre.

Cliqueu aquí per veure una selecció de fotos de l’esplugabous

esplugabous.jpg

Més informació, cant i fotos de l’esplugabous

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en esplugabous, ocells. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *