La puput

Nom científic:  Upupa epops.
Família:  Upúpids.

La puput és un ocell d’uns 28 cm de llarg. És de color marró rosat amb les ales i la cua ratllades de blanc i negre. El bec és prim, corbat i llarg. Té una cresta que pot obrir i tancar, amb les puntes negres.

El seu cant és molt fàcil d’identificar, ja que fa “pu-pu-put”.
Menja llagostos, formigues, grills, erugues, aranyes, cucs de terra i larves d’insectes.

Fa el niu en forats d’arbres vells o en cases enrunades.
La femella pon 5-7 ous i els incuba durant uns 16-19 dies.
Els pollets comencen a volar al cap d’unes 4 setmanes.

Acostuma a menjar a terra, caminant tranquil·lament d’un lloc a l’altre mentre va picotejant.
A la tardor emigra i se’n va cap a l’Àfrica, retornant al febrer següent.

Més informació, cant i fotos de la puput

Algunes dites sobre la puput:

  • Si el tres d’abril el puput no ha cantat, o és mut o és enterrat.
  • Quan canta el puput és molt moll o és molt eixut.
  • Quan canta la puput, deixa la feina i posat ajagut.
  • La puput i el cucut, per l’abril sentiràs cantar, el cucut al juny no sentiràs i la puput tampoc per Sant Urbà.

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en ocells, puput. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a La puput

  1. darabuc diu:

    Un goig de fotos, com sempre.

    Una abraçada

  2. Haig de felicitar-te per aquest meravellós Bloc. De tot cor és fantàstic, continua així que em tens enganxat amb als teus articles i fantàstiques fotos!

    Una abraçada des de Manlleu (Osona)

  3. fturmo diu:

    Moltes gràcies, Darabuc i Josep Lluís.
    El meu bloc intenta ser una finestra per a compartir la nostra natura i, a la vegada, un recull de fotos i informacions que els alumnes poden utilitzar per a l’estudi del Medi Natural.

  4. anna diu:

    Pudria posar alguna dita o fet sobre la puput, siusplau
    gràcies
    Anna

  5. angie,fer i gloria diu:

    L’ocell és molt bonic!!!!!!!
    el que molesta és que és molt cridaner.
    Tenen el niu molt brut.
    La seva cresta és molt graciosa i ell sembla molt carinyós……………………………..

  6. fturmo diu:

    Teniu raó. L’ocell és realment bonic i el seu cant és repetitiu; d’aquí li ve el nom català “puput”.
    Gràcies per la vostra visita i pel vostre comentari.

  7. Manel diu:

    Cada any, a primers de maig arribava una puput a casa meva a passar l’estiu, però aquest any ha vingut una parella i han niuat al forat d’una olivera vella. És bonic veure com al matí un surt del niu i es passa una estona fent camins per portar aliment a l’altre que resta al niu. Estic il·lusionat esperant veure els petits. No hi ha res més bonic que l’espectacle de la natura.

  8. fturmo diu:

    Ets afortunat de poder observar aquesta parella de puputs. De ben segur més endavant podràs veure les cries quan comencin a sortir del niu.
    Salutacions.

  9. wertini diu:

    Me ha gustado mucho, pero… No sabes de que familia es, me refiero, Que, por ejemplo, el lobo es Canis Lupus y el Puput?

  10. fturmo diu:

    Tens raó. Vaig oblidar posar-ho. La puput és de la família dels Upúpids i el seu nom científic és Upupa epops.
    Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *