Disseny final de la intervenció a les aules.

Després de valorar la primera part de la intervenció a les aules, el disseny queda elaborat com exposo a continuació.

Activitats i calendari definitius

En desenvolupar les primeres activitats sobre els blocs de JOCS D’ESCOLTA, RIMES, PARAULES I FRASES, començo a veure un primer resultat pel que fa a la metodologia en l’ensenyament-aprenentatge de la lectoescriptura a les aules d’infantil.

  1. Jocs d’escolta i rimes: els infants coneixen en general els fonemes; però no saben o distingeixen poc les síl·labes i solen centrar-se en els primers sons de les paraules quan se’ls pregunta per una paraula que rima i sobre la que s’han de situar en el final de la paraula.
  2. Frases: oralment resolen bé l’estructura, només hi ha dos alumnes que presentin dificultat, tots dos d’educació especial.  El joc de confegir frases, “Frases boges” els ajuda a concretar també l’article, l’adjectiu i el complement directe  i de lloc de la frase. Els diverteix molt aquest joc i el desenvolupen en grup. Un percentatge important, tenen però encara dificultat en llegir paraules de més de dues síl·labes. Tot i això ho acaben resolent. Ens plantegem que segons l’evolució, puguin escriure les frases que van construint en grup o bé individualment.
  3. Paraules: a través del joc d’encadenats d’imatge-paraula, que han anat resolent els que són monosíl·labs i bisíl·labs. Els de més de dues síl·labes els introduiran gradualment.

Un cop hem arribat a aquest punt de la intervenció, es detecta que que cal reforçar a tots els alumnes els següents aspectes per a que puguin assolir més seguretat en lectoescriptura:

  1. Picar i anomenar les síl·labes que conformen les paraules.
  2. Distingir entre síl·labes i lletres (fonemes) en les paraules.
  3. Fer més present i conscienciar dels fonemes medials i finals.
  4. Donar més entitat al concepte sobretot de que són les vocals i quines són, especialment a P5B.

Amb aquesta conclusió, comencem a resoldre un dels objectius principals de la intervenció que és l’assessorament a les docents de P5.

Finalment, destacar que els alumnes estan motivats i engrescats en “jugar amb les paraules”, esperen amb entusiasme la propera ocasió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *