El gran dictador

El Gran dictador (The Great Dictator) és una pel·lícula dirigida l’any 1940 per Charles Chaplin. És una paròdia del nazisme i dels dictadors Hitler i Mussolini.

A l’escena final, l’actor Charles Chaplin surt del seu personatge i parla al públic en primera persona, enaltint els valors més nobles de l’home, convertint la pel·lícula en un missatge de pau i llibertat.

Argument

Al final de la Primera Guerra Mundial, un soldat de l’exèrcit de Tomania, per salvar la vida de l’oficial Schultz en el seu avió, sofreix un accident i perd la memòria, i roman en un hospital durant anys. Quan, encara amnèsic, escapa de l’hospital, torna a la seva ciutat, on obre de nou la seva antiga barberia situada al gueto. Els temps han canviat. El país és governat pel dictador Astolfo Hynkel, i existeix una brutal persecució contra els jueus.

Una de les joves del gueto, la bella Hannah, defensa el barber quan és acorralat per membres de les forces de seguretat de Hynkel. Ambdós s’enamoren i han de sofrir les vexacions de la dictadura, encara que tenen el respir de la protecció de Schultz, que reconeix el barber, i d’un curt període de pau amb els jueus mentre Hynkel tracta d’aconseguir finançament d’un banquer jueu per a les seves ambicions de dominació global.

La negativa, per part del banquer jueu, a concedir el préstec motiva la represa de l’opressió en el gueto. Schultz cau en desgràcia perquè s’encara amb el dictador per la seva falta d’humanitat i ha d’amagar-se amb els jueus. La persecució fa que el barber i Schultz siguin enviats a un camp de concentració.

Hynkel decideix envair Osterlich, però la intromissió del líder de Bacteria, Benzino Napaloni, l’obliga a convidar-lo i ser diplomàtic, diplomàcia que desemboca en una ridícula guerra de menjar i pastissos entre els dos dictadors.

Hannah i les persones del gueto fugen cap a Osterlich, però al cap de poc s’inicia la invasió des de Tomania. Llavors, quan el barber i Schultz s’escapen, Hynkel és detingut per error per les seves pròpies tropes, per la seva gran semblança amb el barber. El barber és pres per Hynkel i conduït a la tribuna per fer un discurs sobre l’inici de la conquesta del món.

En comptes d’això, el barber exhorta la humanitat a lluitar contra la mecanització de l’home, contra les dictadures i la discriminació, i a recuperar l’humanisme: «Ho lamento molt, però no vull ser dictador. No vull conquerir ni governar ningú. Desitjo ajudar a tothom: jueus, gentils, blancs o negres… La nostra saviesa ens ha fet cínics, la nostra intel·ligència ens ha fets dur i dolents. Pensem massa i sentim poc. Més que maquinària, necessitem bondat i tendresa… Soldats, en nom de la democràcia, unim-nos!».

Mentre la multitud aplaudeix, diu: «M’escoltes Hannah? Allà on estiguis, mira cap amunt, Hannah!».

Hannah, a la seva nova casa, arrasada de nou pels invasors, dirigeix la mirada al cel amb esperança, i sobre aquest rostre es fon la imatge.

Repartiment

Comentaris

El gran dictador és una sàtira del feixisme, i en particular Adolf Hitler i el seu nacionalsocialisme, oposats als demòcrates i als comunistes.

Va ser també la primera pel·lícula amb diàlegs sonors de Chaplin. Tot i així, la mímica ocupa el primer pla. Cal remarcar l’escena en què Hynkel juga amb el globus terraqüi, que acaba explotant-li a les mans.

En aquesta pel·lícula Chaplin fa una agra sàtira de Hitler, filmada quan la Segona Guerra Mundial ja havia començat. Chaplin hi interpreta dos personatges. La pel·lícula no s’estrenà a Alemanya fins a 1958 -encara que era una de les pel·lícules predilectes que Hitler tenia en el seu cinema particular-, i va obtenir els seus majors èxits després del 1945.

Quan més endavant conegué la barbàrie dels camps d’extermini, Chaplin, segons recullen les seves memòries publicades l’any 1964 va afirmar: “Si haguès tingut coneixement dels horrors dels camps de concentració alemanys no hauria pogut rodar la pel·lícula, no hauria pogut burlar-me de la demència homicida dels nazis. No obstant això, estava decidit a ridiculitzar la seva absurda mística en relació amb una raça de sang pura”.

Aquesta obra mestra té una gran càrrega de moralitat i és plena de paròdies i crítiques cap a un sistema polític tan fort com era el nazi. Al final de la pel·lícula Chaplin ens sorprèn amb un manifest tremendament emotiu on exposa l’horror de la guerra i com és de terrible per a les persones estar sotmeses sota la figura d’un dictador.

La pel·lícula fou prohibida a l’estat espanyol durant el franquisme i no es va projectar fins un cop instaurada la democràcia.

Dades

 • Estrena als Estats Units: 15 d’octubre del 1940, Nova York.
 • Estrena a Espanya: 30 d’abril del 1976
 • Reestrena: novembre del 2002.

Curiositats

La pel·lícula va estar censurada a Espanya (1940–1975), a Alemanya i a Irlanda.

A banda de ser la primera pel·lícula dialogada de Chaplin, va ser l’última en la qual apareix vestit -més o menys- com Charlot, el petit vagabund. En la pel·lícula de Richard Attenborough, Chaplin (1992), Robert Downey Jr., que feia el paper de Chaplin, deia: «Sé que el parlar serà la fi de Charlot, això segur. Però almenys se n’anirà dient alguna cosa en la qual crec».

Els rètols que es veuen en els carrers del gueto són escrits en esperanto. L’únic mot que apareix en anglès és jew (jueu). L’alemany que parla Hynkel és inventat: només una o dues paraules són en alemany autèntic.

El germà de Charles Chaplin, Sidney, va fer unes curioses filmacions en color del rodatge, on veiem una escena que finalment va ser eliminada.

El propi Adolf Hitler va demanar que li posessin la pel·lícula, no una, sinó dues vegades, però mai no es van saber els seus comentaris.

Ens troben davant una obra mestra no sols de la filmografia de Chaplin, sinó també del cinema de totes les èpoques.

25 comentaris a “El gran dictador

 1. El gran dictador és la primera pel · lícula parlada de Charles Chaplin, i el film amb què aquest actor i director s’endinsa en els terrenys realistes i dramàtics que caracteritzaran bona part de la seva obra posterior. Seguint la línia iniciada amb el seu anterior pel · lícula, Temps moderns (1935), una crítica al maquinisme ia la mecanització de la societat, Chaplin s’enfronta en aquesta ocasió a un dels temes més dramàtics i preocupants de l’època, l’auge dels règims totalitaris i l’expansió del feixisme a Europa. I ho fa des d’una postura mancat del més mínim rastre d’ambigüitat, amb convicció i contundència, una actitud que li provocaria molts problemes, ja que els Estats Units mantenien en aquell moment una posició neutral respecte al conflicte (1). Malgrat les coincidències que s’estableixen entre la pel · lícula i el desenvolupament dels esdeveniments històrics que van tenir lloc de manera gairebé paral · lela (la invasió de Ostelrich per part de l’exèrcit de Tomania i la invasió alemanya de Polònia, per exemple), l’origen de film es remunta a l’any 1938. Chaplin, que va estudiar el dictador alemany Adolf Hitler durant prop de dos anys, va definir el projecte com un còctel de drama, comèdia i tragèdia que retratava la silueta grotesca i sinistra d’un home que es creu un superheroi i que pensa que només tenen valor la seva opinió i la seva paraula. El cineasta, de fet, utilitza la figura d’Hitler per realitzar una brillant paròdia de totes i cadascuna de les idees polítiques, culturals, socials i econòmiques del nazisme, des la superioritat de la raça germànica fins a la submissió incondicional de l’individu a la comunitat , passant pel antimarxisme i l’antisemitisme (2).
  Hynkel, el dictador de Tomania, és presentat com un home egoïsta, infantil, insegur, incapaç de prendre decisions de cap classe i encara menys de governar un país: la bola del món amb la qual juga en una de les escenes més memorables del film , que acaba explotant, física i simbòlicament, a les mans. Però Hitler no és l’únic personatge de carn i ossos que va inspirar Chaplin: el dictador de Bacteri, Benzino Napoloni, està inspirat en el dictador feixista italià Benito Mussolini. Garbitsch (de l’anglès garbage: escombraries), secretari de l’interior i ministre de propaganda de Hynkel, està inspirat en Joseph Paul Goebbels (1897 – 1945), ministre d’educació popular i propaganda del govern nazi, i el Mariscal Herring evoca al Mariscal Hermann Wilhelm Göring (1893 – 1946), responsable de les forces aèries i un dels màxims dirigents de la Gestapo, els serveis secrets alemanys. La creu gammada dels nazis, a la vegada, apareix transformada en una doble creu aprofitant un joc de paraules anglosaxó que implica la idea d’estafar.

 2. La pel·licula el Gran Dictador es una parodia del dictador Adolf Hitler ambientat en la segona guerra mundial. Charles Chaplin com actor interpreta dos papers: un com a dictador(Adolf Hitler) i el altre com a barber. Tot comença amb el barber com a soldat en la guerra, es un noi patos que no s’entera de res, en un moment de la peli el barber perd la memoria i torna a la barberia pensant que fa dos dies que s’abia anat de el seu poble quan en realitat van ser dos anys. Ell, extrenyat veu com els soldat maltracten a la gent de el seu barri i tanquen els comerços de tot el seu barri, pero ell torna a obrir la barberia, i comença el seu negosi, en alguns moment el barber se enfrenta amb els soldats per que intenten tancar la seba barberia, pero es lliure sempre de els soldats, mentres tant el dictador invita a mossolini(dictador d’italia) per venir a alemanya per discutir un teme de tropes, per que el dictador vol que mussolini tregui les seves tropes de un pais per podre invadir-lo ells, al final de una lluita de menjars el dictador accepta a firmar un paper que avans estava negat a firmar per que ell retires les tropes de aquell pais. al final de la peli el barri de el barber es te que anar a un pais a viure per estar lluny de la violencia de el dictador, mentres tant aprofitant la distraccio de el dictador, es donen compte de que el barber te una certa semblança amb el dictador i el fan pasar per ell, mentres tant el dictador va sol amb una barca i uns soldats sense saber que ell era el dictador l’arresta, i el barber que ara es el nou dictador fa cambiar la manera de pensar de tot el pais amb un discurs.

 3. Un humilde barbero judío tiene un parecido asombroso con el dictador de Tomania, un tirano que culpa a los judíos de la crítica situación que atraviesa el país. Un día, sus propios guardias lo confunden con el barbero y lo llevan a un campo de concentración. Al mismo tiempo, al pobre barbero lo confunden con el tirano
  El barbero esta mucho tiempo en coma y no se e enterado de lo que a pasado y se resiste ante la ley y en la cual aparece una joven que le ayuda, haciendole pasar a su casa pa que no lo vean

 4. El gran dictador és una pel · lícula que se situa a finals de la primera guerra mundial ia principis de la segona.

  La història passa en un àmbit de poder i discriminació on Charles Chaplin interpreta els personatges principals, el dictador Hynkel, qui governava Tomaína i el barber jueu. Hynkel té com a objectiu, imposar les seves lleis i ser el tot poderós per a tots aquells que estiguin sota el seu poder, mentre que el barber té una persona autònoma i lliure d’expressar-se.

   Mentre que Hynkel pren la decisió d’envair Osterlich i amb això exterminar tots els jueus i bruns que es trobessin allà, d’altra banda, Després d’estar en la guerra i tornar al seu país amb la pèrdua de memòria el barber sorprès de veure el tracte cap als jueus i la forma de poder i disciplina que s’emprava per a aquells habitants assoliment donar un rumb diferent a la història, ja que intento reunir tots aquells que s’oposaven a això, per emigrar a Osterlich. Un dels personatges que marc la pel · lícula va ser Zchultz, el qual ajudo al barber a escapar arriscant la seva vida, ja que era el general de les tropes de Hynkel.

  Amb les intencions d’apoderar de tot territori, el gran dictador decideix realitzar una junta en la qual convida a Napoloni per pactar els acords deguts. Gràcies a les idees del barber, zchultz i el van ser enviats a un camp de concentració, però aconsegueixen escapar usant certs uniformes d’oficials i passar desapercebuda. Al final de la pel · lícula, els jueus aconsegueixen escapar però, es crea una confusió que marqués el sentit de la sobirania del gran dictador. El barber pren el lloc de Hinkel per una confusió dels militars pujant al poder i possessionant com el gran dictador, en el seu discurs emet unes paraules que contorsionen a tots els seguidors d’aquest:

   

  “Realment ho sento, però no aspiro a ser emperador. Això no és per a mi. No pretenc regentar, ni conquerir res de res. M’agradaria ajudar en el possible a cristians i jueus, negres i blancs. Tots tenim el desig d’ajudar-nos mútuament . La gent civilitzada és així. Volem viure de la nostra aquesta mútua … no de la nostra mútua dissort. No volem menysprear i odiar-nos mútuament.

  En aquest món hi ha lloc per a tothom. I la bona terra és rica i pot garantir la subsistència de tots. El camí de la vida pot ser lliure i magnífic, però hem perdut aquest camí. La voracitat ha enverinat l’ànima dels homes, ha envoltat el món amb un cercle d’odi i ens ha fet entrar marcant el pas de l’oca en la misèria i en la sang …….. Combatem per un món equilibrat … un món de ciència en què el Progrés porti a tots a la felicitat. Soldats! en nom de la democràcia, unim-nos! “.

   

  Opinió personal:

  És una pel · lícula molt satisfactòria ja que es relaciona amb la dictadura, la discriminació i el totalitarisme usat en aquella època. Descriu cada component d’aquest règim, com els exèrcits aprofitaven el nom que els identificava per maltractar les altres persones i els jueus per la seva banda, demanant una llibertat i igualtat de condicions. Charles Chaplin, fa la pel · lícula d’una forma humorística.

  El seu ultim discurs es increible.

  https://www.youtube.com/watch?v=j7Zvqcf6e2w

 5. Opinio personal :
  Ami aquesta pelicual m’agradat molt perqué per una part es molt graciosa hi han moments molt divertits i de accio i per l’altre que pots apendre molt d’aquesta pelicula sobre la guerra, de com vivien els joeus i una micaa de hitler i mussolini.

 6. Al final de la Primera Guerra Mundial un soldat de l’exèrcit de Tomania, en salvar la vida de l’oficial Schultz en el seu avió, desafortunadament l’avió s’estavella, Schultz resulta il·lès mentre el seu company perd la memòria i és remès a un hospital on roman 20 anys. Previ a la seva recuperació, escapa de l’hospital i torna a la seva ciutat i de nou la seva antiga barberia situada en el Ghetto. L’àdhuc creu que no ha passat molt temps des de la seva estada a l’hospital, però ja s’han donat grans canviat. El país és governat pel dictador Astolfo Hynkel, i existeix una brutal discriminació contra els jueus.
  Una de les joves del Ghetto, la bella Hannah, es troba amb el barber, quan aquest aquesta sent assetjat per membres de les forces de seguretat de *Hynkel s’enamoren i junts sofreixen els atropellaments de la dictadura, encara que tenen el respir de tenir la protecció de Schultz, que va reconèixer al barber. *Hynkel tracta d’aconseguir finançament d’un banquer jueu i perquè aquest faci el préstec es declara un breu període de pau amb fins que es compleixi la seva ambició i posteriorment dominar globalment.
  El rebuig del préstec per part del banquer jueu motiva la represa de l’opressió en el Ghetto, Schultz és acusat de traïció per defensar els ideals del barber, per la qual cosa s’inicia una cerca per capturar-los. La persecució produeix que el barber i Schultz siguin enviats a un camp de concentració.
  Hynkel decideix envair Osterlich, però s’assabenta que el líder de Bacteri, Benzino Napaloni, ja té les seves tropes a la frontera, per la qual cosa es veu obligat a convidar-los i ser diplomàtics, entre una gran discussió pel tema, es deslliga una ridícula guerra de menjar i pastissos entre els dos dictadors.
  Hannah i les persones del Ghetto fugen cap a Osterlich, on s’inicia la invasió des de Tomania. Llavors, el barber i Schultz escapen del camp de concentració utilitzant uniformes de l’exèrcit, Hynkel serà detingut per error per les seves pròpies tropes i pel seu gran semblat amb el barber, en comptes d’ell serà pres per Hynkel i conduït a donar un discurs sobre l’inici de la conquesta del món. En comptes d’això, el barber dóna un discurs exhortant a la humanitat a deixar la mecanització de l’home, a les dictadures, a la discriminació, i recuperar la humanitat

 7. una pelicula en la que se demostro el valor que puede llegar a tener un hombre , afrontandose a unos de los mallores dictadores de la historia.
  -basicamente esto es un poco de contenido . Durante una batalla ocurrida en los últimos meses de la Primera Guerra Mundial, un soldado judío del ejército de la nación ficticia de Tomania y barbero de profesión (Charles Chaplin) salva la vida del oficial Schultz (Reginald Gardiner) ayudándole a escapar en su avión, pero sufren un accidente y el avión se estrella. Ambos sobreviven, pero el soldado pierde la memoria. En ese momento llegan unos médicos que anuncian a Schultz que la guerra ha terminado y TomDurante una batalla ocurrida en los últimos meses de la Primera Guerra Mundial, un soldado judío del ejército de la nación ficticia de Tomania y barbero de profesión (Charles Chaplin) salva la vida del oficial Schultz (Reginald Gardiner) ayudándole a escapar en su avión, pero sufren un accidente y el avión se estrella. Ambos sobreviven, pero el soldado pierde la memoria. En ese momento llegan unos médicos que anuncian a Schultz que la guerra ha terminado y Tomania ha perdido.

  Veinte años después, y todavía amnésico, el soldado escapa del hospital en el que ha permanecido todo ese tiempo y regresa a su ciudad, donde abre de nuevo su antigua barbería ubicada en el ghetto, ignorando que los tiempos han cambiado. El país es gobernado por el despiadado dictador Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), asistido por el Ministro del Interior Garbitsch (Henry Daniell, parodia de Joseph Goebbels) y el Ministro de la Guerra Herring (Billy Gilbert, parodia de Hermann Göring), y existe una brutal discriminación contra los judíos. El símbolo del régimen de Hynkel es la “doble cruz” (parodia de la esvástica nazi), y Hynkel pronuncia sus discursos en un idioma macarrónico, imitación del alemán.ania ha perdido.

  Veinte años después, y todavía amnésico, el soldado escapa del hospital en el que ha permanecido todo ese tiempo y regresa a su ciudad, donde abre de nuevo su antigua barbería ubicada en el ghetto, ignorando que los tiempos han cambiado. El país es gobernado por el despiadado dictador Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), asistido por el Ministro del Interior Garbitsch (Henry Daniell, parodia de Joseph Goebbels) y el Ministro de la Guerra Herring (Billy Gilbert, parodia de Hermann Göring), y existe una brutal discriminación contra los judíos. El símbolo del régimen de Hynkel es la “doble cruz” (parodia de la esvástica nazi), y Hynkel pronuncia sus discursos en un idioma macarrónico, imitación del alemán.

 8. Un barbero judío que combatió con el ejército de Tomania en la primera guerra mundial vuelve a su casa años después del fin del conflicto. Amnésico a causa de un accidente de avión, no recuerda prácticamente nada de su vida pasada y no conoce la situación política actual del país: Adenoid Hynkel, un dictador fascista y racista, ha llegado al poder y ha iniciado la persecución del pueblo judío, a quien considera responsable de la situación de crisis que vive el país. Paralelamente, Hynkel y sus colaboradores han empezado a preparar una ofensiva militar destinada a la conquista de todo el mundo.

 9. Un barber jueu que va combatre amb l’exèrcit de Tasmania a la primera guerra mundial torna a casa anys després de la fi del conflicte. Amnèsic a causa d’un accident d’avió, no recorda pràcticament res de la seva vida passada i no coneix la situació política actual del país: Adenoid Hynkel, un dictador feixista i racista, ha arribat al poder i ha iniciat la persecució del poble jueu, a qui considera responsable de la situació de crisi que viu el país. Paral · lelament, Hynkel i els seus col · laboradors han començat a preparar una ofensiva militar destinada a la conquesta de tot el món.

 10. Durante una batalla ocurrida en los últimos meses de la Primera Guerra Mundial, un soldado judío del ejército de la nación ficticia de Tomania y barbero de profesión (Charles Chaplin) salva la vida del oficial Schultz (Reginald Gardiner) ayudándole a escapar en su avión, pero sufren un accidente y el avión se estrella. Ambos sobreviven, pero el soldado pierde la memoria. En ese momento llegan unos médicos que anuncian a Schultz que la guerra ha terminado y Tomania ha perdido.

  Veinte años después, y todavía amnésico, el soldado escapa del hospital en el que ha permanecido todo ese tiempo y regresa a su ciudad, donde abre de nuevo su antigua barbería ubicada en el ghetto, ignorando que los tiempos han cambiado. El país es gobernado por el despiadado dictador Adenoid Hynkel (Charles Chaplin), asistido por el Ministro del Interior Garbitsch (Henry Daniell, parodia de Joseph Goebbels) y el Ministro de la Guerra Herring (Billy Gilbert, parodia de Hermann Göring), y existe una brutal discriminación contra los judíos. El símbolo del régimen de Hynkel es la “doble cruz” (parodia de la esvástica nazi), y Hynkel pronuncia sus discursos en un idioma macarrónico, imitación del alemán.

 11. El gran dictador (en anglès The Great Dictator) és una pel·lícula americana de 1940 escrita, dirigida i protagonitzada pel britànic Charles Chaplin. Chaplin era l’únic cineasta a Hollywood que seguia realitzant pel·lícules mudes quan el so ja estava plenament implantat en el cinema, i aquesta va ser la seva primera pel·lícula sonora i la de més èxit.Durant una batalla ocorreguda en els últims mesos de la Primera Guerra Mundial, un soldat jueu de l’exèrcit de la nació fictícia de Tomania i barber de professió (Charles Chaplin) salva la vida de l’oficial Schultz ajudant-lo a escapar en el seu avió, però pateixen un accident i l’avió s’estavella. Tots dos sobreviuen, però el soldat perd la memòria. En aquest moment arriben uns metges que anuncien a Schultz que la guerra ha acabat i Tomania ha perdut.
  Vint anys després, i encara amnèsic, el soldat escapa de l’hospital en què ha estat tot aquest temps i torna a la seva ciutat, on obre de nou la seva antiga barberia situada al ghetto, ignorant que els temps han canviat. El país és governat pel despietat dictador Adenoid Hynkel, assistit pel ministre de l’Interior Garbitsch i el Ministre de la Guerra Herring, i hi ha una brutal discriminació contra els jueus. El símbol del règim de Hynkel és la “doble creu”, i Hynkel pronuncia els seus discursos en un idioma macarrònic, imitació de l’alemany
  Hynkel té planejat envair Osterlich, el país veí, i necessita el préstec per finançar la invasió. Quan el banquer jueu es nega a donar el préstec, Hynkel reprèn i intensifica la violència contra els jueus. Schultz, protector dels jueus, mostra el seu rebuig al pogrom i Hynkel, considerant-lo un traïdor i un defensor de la democràcia, ordena que sigui enviat a un camp de concentració. Schultz fuig i s’amaga en el ghetto. Allà, amb l’ajuda del barber, Hannah i els altres habitants del gueto, busca com derrotar Hynkel i el seu règim. Les forces d’assalt ataquen el ghetto i el barber i Schultz són finalment detinguts i enviats al camp de concentració.
  Hynkel continua amb els seus plans d’envair Osterlich, però la intromissió de Benzino Napaloni (Jack Oakie, paròdia de Benito Mussolini), el dictador de Bacteri, l’obliga a convidar-lo a fer-li una visita i ser diplomàtic amb ell, encara que tot desemboca en una ridícula guerra de menjar i pastissos entre els dos dictadors. Mentrestant, Hannah i els habitants del gueto fugen cap Osterlich, però al poc s’inicia la invasió des Tomania i es troben de nou vivint en règim de Hynkel.El barber i Schultz s’escapen del camp disfressats amb uniformes de Tomania. Els guàrdies fronterers confonen al barber amb Hynkel, amb qui té una aparença gairebé idèntica. Mentrestant, Hynkel és confós amb el barber i detingut per error per les seves pròpies tropes. El barber, sota la identitat de Hynkel, és conduït a la capital de Osterlich per donar un discurs sobre l’inici de la conquesta del món. Garbitsch, en presentar a “Hynkel” a la multitud, decreta l’annexió de Osterlich a Tomania, l’anul · lació de la llibertat d’expressió i la submissió dels jueus. No obstant això, el barber fa un discurs commovedor, en contra de les polítiques antisemites de Hynkel i declarant que Tomania i Osterlich es convertiran en nacions lliures i democràtiques. També fa una crida a la humanitat en general per acabar amb les dictadures i usar la ciència i el progrés per fer del món un lloc millor.
  Aquesta pel·lícula m’agradat molt, és molt divertida i interessant. La escena final dona un discurs molt bo i uns dels millors de les pel·licules

 12. Un jove barber és ferit i internat en un hospital quan lluitava en una guerra pel seu país . A la seva sortida de l’hospital , molt de temps després del final de la guerra, es troba amb un país totalment diferent al que ell havia conegut. Els jueus , la seva religió , són discriminats , rebutjats i viuen en un gueto .Uns dies després de la seva sortida de l’hospital , es baralla amb les forces d’assalt i és salvat per un coronel a qui a l’antiga guerra havia salvat la vida.Mentrestant, el dictador Hynkel es proposava conquerir el món lib5re i sotmetre’l . Quan ordenen al coronel que atac el gueto jueu , aquest es nega i és empresonat.Quan tot l’exèrcit està a punt per atacar , un altre dictador arriba amb el seu exèrcit amb el mateix objectiu que Hynkel . Hynkel el rep i ​​li convenç que no atac .Durant tot aquest temps , el coronel escapa i s’escapa al gueto jueu al costat del barber que també és buscat . Quan seran capturats , aconsegueixen escapar vestits de militars . Arriben a la frontera , al costat del exèrcit, que confon al barber amb el dictador per la seva gran semblança . El dictador veritable és capturat i empresonat en un camp de concentració en ser confós amb el barber .L’exèrcit conquista el petit país lliure , però el barber , cregut dictador , en un discurs proclama la llibertat de tot el seu imperi i l’eliminació de la ideologia nazi .

  Aquesta pel·licula m’agradat perque era molt divertida.

 13. El Gran Dictador es una pelicula que me ha gustado mucho, es la historia de un barbero que al final de la Primera Guerre Mundial sufre un accidente y pierde la memoria, cuando finalmente sale del hospital, encuentra una realidad muy distinta, ahora un dictador gobierna Tomania, y hay una gran persecucíon a los judios.
  Después de una serie de acontecimientos, el barbero es encarcelado en un campo de concentración, pero al final escapa, en ese momento el dictador Hynkel es confundido con el barbero y detenido por sus propios soldados, mientras que el barbero se ve en una situación donde tiene que pasarse por el dictador y hacer un discurso.
  Pero en el discurso, el barbero dice lo que realmente piensa y dice que la población tiene que luchar por la libertad y oponerse a cualquier tipo de discriminación o dictadura.
  La pelicula es una satira al gobierno nazista y envia un fuerte mensaje de lo importante que es acordarnos siempre que somos todos iguales

 14. Jo no vaig veure aquesta pel·lícula degut a que no vaig poder vindre durant una setmana peró pel que m’ahn dit en Charles Chaplin va tindre molt valor degut a que imitar a Hitler i a Mussolini quan tenien vida era molt perillós i va de que es un barber i van a per ell els nazis i el capturen el foten a un camp de concentració i ell aconsegueix fugir i es sembla tant a Hitler que no els diferencien i te que donar una roda de premsa i diu els seus pensaments i no els de Hitler.

 15. Aquesta pel·lícula es tracta del famós actor Charles Chaplin que s’interpreta com el dictador de Tomania i el Barber jueu. El Barber jueu va estar en la guerra i quan hi estava va patir un accident i va haver d’estar a l’hospital 15 anys. Mentre ell estava a l’hospital a Tomania odiaven als jueus i els discriminaven, vivien al ghetto els jueus. Després d’aquests 15 anys va sortir el Barber jueu perquè es va curar. Quan va arribar al seu barri al ghetto es pensava que va passar poc temps, però en realitat va passar molt de temps. Va trobar que la seva barberia estava feta pols, va començar a netejar-la per poder treballar. Va sortir a fora i es va trobar a un parell de soldats que li volien obligar a escriure jueu a la seva finestra i no volia. Va aconseguir no escriure lo de jueu a la seva finestra, els hi va enganyar i es va amagar. Ell no els tenia por als soldats. Després de poc temps els soldats van fer una visita al ghetto per discriminar als jueus Es van trobar amb el barber jueu que els hi va enganyar, el volien maltractar, però de sobte va aparèixer el comandant Shulz. Aquest comandant quan va veure al Barber, li va fer recordar aquell dia que els va passar l’accident amb l’avioneta i va aconseguir que el Barber se’n recordi. Gràcies al comandant Shulz es va salvar el barber i no li va passar res. Es van parar les discriminacions als jueus, perquè el dictador Hynkel volia fer un préstec i resulta que els jueus no li podien fer el préstec el dictador Hynkel va ordenar a eliminar als jueus. També deien que el comandant Shulz era un infiltrat amb els jueus i el buscaven.

  HAWA.

 16. Tot comença a la Primera Guerra mundial, quan s’esta apunt d’acabar. Un dels soldats, salva la vida de l’oficial Schultz en el seu avió, però tenen un accident, en el que el soldat perd la memoria durant molts anys. El tenen ingresat a l’hospital fins que li donen l’alta o més ven dit marxa. Torna a casa seva on tenia una barberia que torna a obrir després de tan de temps. Ell es pensa que tot esta com abans que no a passat tan de temps. Esta en un carrer anomena’t el Geto, on persegueixen els Joeus. Llavors el barbe esta netegant tot el seu establiment la barberia i de sobte venen uns guardies de Hinkel, que el veuen nategant una pintada que hi havien fet els guardes. Així que van i l’aparten i li intenta’n tornar a pintar ell te com una ” baralla” amb ells, molt còmica, quan de sobte apareixen mes guardes, ell pensant que l’ajudarien, els intenta explicar el que li estaven fent. Per llavors els guardes aquest l’intenten agafar. Tenen una altre ” baralla” còmica i una noia l’ajuda. Al final surt bé i no l’agafan ni res així que segeix. Surt amb la noia aquesta que l’havia ajudat però quan estan a punt de sortir del carrer veuen que tothom surt corrents tenquen els locals, i es donen compte de que es per que venen els guardies a buscar al barbe. Quan l’agafen el general el veu i el reconeis era l’oficial al que li va salvar la vida a la guerra. Així que el van deixar lliure i van marxar sense dir-li res.
  Mentre el barbe feia totes aquestes vegenades en Hinkel que tenia el mateix aspecte que el barbe fisicament.Hinkel descovreix que l’oficial Schultz es un ” traidor” i el despedeix, l’envia a un cap de concentració. Mentres ell estava intentant invair Austria per el seu compte però, la intromissió del líder de Bacteria, Benzino Napaloni, l’obliga a convidar-lo i ser diplomàtic, Així que Hinkel desideix convidar a el dictador. Mentres ve el dictador Hinkel busca una manera de intimidar al nou vingut amb les seves forses militars i que es fassi enrrere amb el seu exercit i no intervingui en la seva guerra contra Austria. Quan el Dictador Musolinchi arriba hi han unes escenes molt gracieoses, ells intenten, fer-lo sentir inferior psicologicament , però no ho aconsegueixen, al final tenen una discussió i arriben a un acord, desprès d’una baralla molt graciosa.Així que ell desideix anar a la frontera a veure com va tot al costat d’un camp de consentrassió.
  El barbe, desprès de que Hinkel envies a l’oficial Schultz a un camp de consentrassió, els guardies van anar en busca del barbe, perseguirlo, un altre escena molt graciosa, però que al final l’agafan.La Hannah que es la noia que l’havia ajudat a escapar dels guardes, marxa amb un dels veins a una terra on els Joeus viuen en pau,.. I marxa molt trista per que no sap si el tornara a veure.I el porten al mateix camp de consentració que a l’oficial Schultz. Aconsegueixen escapar, i dona la casualitat de que el Hinkel va a pescar. El barbe li a robat a uns oficials la seva roba i va vestit com el Hinkel i el confonen amb ell, i a en Hinkel amb el barbe. En Hinkel acava en el camp de consentració i el barbe donant una conferencia devant de tota Tasmenia i dona un discurs sobre la discriminació contra els Joeus i els negres i diu que tots som iguals i que la guerra a d’acabar, i desprès diu ” m’escoltes Hannah ? ” I la Hannah ho escolta i es fica molt contenta. I així acaba la pelicula.
  Aquesta pel·lícua m’agradat molt per que es una critica molt bona de com els dictadors dictaben en aquells temps a Europa, Chals Chaplin es un gran director i un gran actor però te un coratge impresionant, per haver fet aquesta pelicula quan Hitler encara era viu. Aquesta pel·lícula es molt còmica i graciosa. I m’encanta la critica que te contra els dictadors i la seva manera de veure els drets que te la gent.

 17. Un jove barber és ferit i internat en un hospital quan lluitava en una guerra pel seu país . A la seva sortida de l’hospital , molt de temps després del final de la guerra, es troba amb un país totalment diferent al que ell havia conegut. Els jueus , la seva religió , són discriminats , rebutjats i viuen en un gueto .
  Uns dies després de la seva sortida de l’hospital , es baralla amb les forces d’assalt i és salvat per un coronel a qui a l’antiga guerra havia salvat la vida
  Mentrestant, el dictador Hynkel es proposava conquerir el món lliure i sotmetre’l . Quan ordenen al coronel que atac el gueto jueu , aquest es nega i és empresonat .
  Quan tot l’exèrcit està a punt per atacar , un altre dictador arriba amb el seu exèrcit amb el mateix objectiu que Hynkel . Hynkel el rep i ​​li convenç que no ataqui .
  Durant tot aquest temps , el coronel escapa i s’escapa al gueto jueu al costat del barber que també és buscat . Quan seran capturats , aconsegueixen escapar vestits de militars . Arriben a la frontera , al costat del exèrcit, que confon al barber amb el dictador per la seva gran semblança . El dictador veritable és capturat i empresonat en un camp de concentració en ser confós amb el barber.
  L’exèrcit conquista el petit país lliure , però el barber , cregut dictador , en un discurs proclama la llibertat de tot el seu imperi i l’eliminació de la ideologia nazi .

  La pelicula ha estat amb estones de riure divertides pel que feia en charl chaplin a sigut molt llarga per a estat be.

 18. A la Primera Guerra Mundial, un soldat de Tomania, per salvar la vida de l’oficial Schultz en el seu avió, té un accident i es queda amnesic. L’ingressen i quan surt de l’hospital sense saber res de l’actualitat. Una noia que es diu Hannah que viu al Gueto el defensa de les forçes de l’autoritat de Hynkel, quan el barber vol tornar a fer servir la barberia. El Gueto es on viuen els jueus, el barber te la protecció de Schultz ja que aquest es l’amic que ha salvat a la guerra. Schultz el reconeix i el treu d’un bon embolic. Ell i Hannah s’enamoren. Hynkel vol aconseguir finançament d’un banquer jueu, perque vol dominar tot el món.
  El banquer jueu els hi diu que no, a concedir el préstec. Schultz acaba en un camp de consentració amb el barber per haver-se encarat amb Hynkel per ser tan cruel, i te que amargarse amb els jueus. Ell i el barber apunt de ser descoberts crean una persecució, i a causa els envien a un camp de concentració.
  Hannah i les persones del gueto fugen cap a Osterlich, però al cap de poc s’inicia la invasió des de Tomania. Quan el barber i Schultz s’escapen, Hynkel és detingut per les seves própies tropes, perquè s’assembla molt al barber. El barber és pres per Hynkel i el porten a la tribuna per fer un discurs sobre l’inici de la conquesta del món. Pero no parla d’això, el barber posa a la humanitat a lluitar contra la mecanització de l’home, i contra les dictadures, i a recuperar l’humanisme. Diu que ell no vol ser cap dictador, i que desitja ajudar a tothom. Pensem massa i sentim poc. Ha sigut el millor discurs de l’historia d’una pel·lícula. Aquesta pel·lícula es va fer cuan Hitler encara estaba viu. L van prohibir a Espanya fins fa poc. La veritat es que ha sigut divertida.

 19. Un jove barber es ferit e internat en un hospital quan estaba lluitan en una guerra per el seu país. A la seva sortida de l’hospital, molt temps d’espres del final de la guerra, es troba amb un pais totalment distint al que i
  havia conegut. Els jueus , la seva religio, son discriminats, i vivien en un gueto.

  Uns dies d’espres de la seva sortida de l’hospital , es baralla amb les forçes d’assalt i es salvat per el coronel aquí havia salvat la seva vida en una guerra .

  mentres el dictador Hynkel es proposaba conquistar el mon i sotmetre. quan l’ordenan al coronel que ataques el gueto jueus, es nega i es encarcelat.

  quan tot el exèrcit esta llest per atacar , un altre dictador arriba amb el seu exercit amb el mateix objectiu que Hynkel. Hynkel el rep i ​​li convenç que no ataqui.

  Durant tot aquest temps, el coronel escapa i s’escapa al gueto jueu al costat del barber que també és buscat. Quan seran capturats, aconsegueixen escapar vestits de militars. Arriben a la frontera, al costat del exèrcit, que confon al barber amb el dictador per la seva gran semblança. El dictador veritable és capturat i empresonat en un camp de concentració en ser confós amb el barber.

  L’exèrcit conquista el petit país lliure, però el barber, cregut dictador, en un discurs proclama la llibertat de tot el seu imperi i l’eliminació de la ideologia nazi.
  El Barber va passar a ser dictador i el dictador va passar a ser presoner perquè se semblaven molt. El barber jueu va sortir a fer el seu discurs i va dir que deixarien en pau a Ostelrich.

 20. La Pelicula es molt interasen es graciosa es tracta Al final de la Primera Guerra Mundial, un soldat de l’exèrcit de Tomania, per salvar la vida de l’oficial Schultz en el seu avió, sofreix un accident i perd la memòria i estava en un hospital durant anys. Quan, encara amnèsic, escapa de l’hospital, torna a la seva ciutat, on obre de nou la seva antiga barberia situada al gueto. Els temps han canviat. El país és governat pel dictador Astolfo Hynkel, i existeix una brutal persecució contra els jueus.Una de les joves del gueto, la bella Hannah, defensa el barber quan és acorralat per membres de les forces de seguretat de Hynkel. Ambdós s’enamoren i han de sofrir les vexacions de la dictadura, encara que tenen el respir de la protecció de Schultz, que reconeix el barber, i d’un curt període de pau amb els jueus mentre Hynkel tracta d’aconseguir finançament d’un banquer jueu per a les seves ambicions de dominació global. Hannah i les persones del gueto fugen cap a Osterlich, però al cap de poc s’inicia la invasió des de Tomania. Llavors, quan el barber i Schultz s’escapen, Hynkel és detingut per error per les seves pròpies tropes, per la seva gran semblança amb el barber. El barber és pres per Hynkel i conduït a la tribuna per fer un discurs sobre l’inici de la conquesta del món. i el barber va fer un descurs No vull conquerir ni governar ningú. Desitjo ajudar a tothom: jueus, gentils, blancs o negres

 21. A mi m’agradat perque es veu com es poden canvia les coses i que la raça no perjudiqui a ningu si es de color com si es jueu i ami tambe m’agradat perque te escenes que fan riure i em va agradar quan acaba la pel.licula que el dictador es va a la presso i l’altre canvia les coses.

 22. Un jove barber es ferit e internat en un hospital quan estaba lluitan en una guerra per el seu país. A la seva sortida de l’hospital, molt temps d’espres del final de la guerra, es troba amb un pais totalment distint al que i
  havia conegut. Els jueus , la seva religio, son discriminats, i vivien en un gueto.

  Uns dies d’espres de la seva sortida de l’hospital , es baralla amb les forçes d’assalt i es salvat per el coronel aquí havia salvat la seva vida en una guerra .

  mentres el dictador Hynkel es proposaba conquistar el mon i sotmetre. quan l’ordenan al coronel que ataques el gueto jueus, es nega i es encarcelat.

  quan tot el exèrcit esta llest per atacar , un altre dictador arriba amb el seu exercit amb el mateix objectiu que Hynkel. Hynkel el rep i ​​li convenç que no ataqui.

  Durant tot aquest temps, el coronel escapa i s’escapa al gueto jueu al costat del barber que també és buscat. Quan seran capturats, aconsegueixen escapar vestits de militars. Arriben a la frontera, al costat del exèrcit, que confon al barber amb el dictador per la seva gran semblança. El dictador veritable és capturat i empresonat en un camp de concentració en ser confós amb el barber.

  L’exèrcit conquista el petit país lliure, però el barber, cregut dictador, en un discurs proclama la llibertat de tot el seu imperi i l’eliminació de la ideologia nazi.

 23. Esta peli me ha parecido muy buena ya que participa un gran actor que es Charles Chaplin y a parte de buena tambien es muy interezante, comedica y amorosa.
  Esta peli a mi parecer es muy completa ya que tambien hace una comedia de la gran dictadura de Hitler el dictador nazi de esos tiempos.
  La pelicula se trata:
  Un barbero judío sufre la persecución de los esbirros de Hynkel, un dictador que se ha apoderado del país y ha iniciado una campaña antisemita para distraer la atención del pueblo de sus problemas económicos. En una cacería, Hynkel sufre un accidente y es confundido con el barbero…, y el barbero es tomado por Hynkel.
  El dictador verdadero es apresado y encarcelado en un campo de concentración al ser confundido con el barbero.
  El ejército nazi conquista un pequeño país libre, pero el barbero, creído dictador, en un discurso proclama la libertad de todo su imperio y la eliminación de la ideología nazi.

 24. Un jove barber és ferit i internat en un hospital quan lluitava en una guerra pel seu país . A la seva sortida de l’hospital , molt de temps després del final de la guerra, es troba amb un país totalment diferent al que ell havia conegut. Els jueus , la seva religió , són discriminats , rebutjats i viuen en un gueto .
  Uns dies després de la seva sortida de l’hospital , es baralla amb les forces d’assalt i és salvat per un coronel a qui a l’antiga guerra havia salvat la vida
  Mentrestant, el dictador Hynkel es proposava conquerir el món lliure i sotmetre’l . Quan ordenen al coronel que atac el gueto jueu , aquest es nega i és empresonat .
  Quan tot l’exèrcit està a punt per atacar , un altre dictador arriba amb el seu exèrcit amb el mateix objectiu que Hynkel . Hynkel el rep i ​​li convenç que no ataqui .
  Durant tot aquest temps , el coronel escapa i s’escapa al gueto jueu al costat del barber que també és buscat . Quan seran capturats , aconsegueixen escapar vestits de militars . Arriben a la frontera , al costat del exèrcit, que confon al barber amb el dictador per la seva gran semblança . El dictador veritable és capturat i empresonat en un camp de concentració en ser confós amb el barber.
  L’exèrcit conquista el petit país lliure , però el barber , cregut dictador , en un discurs proclama la llibertat de tot el seu imperi i l’eliminació de la ideologia nazi .

  Aquesta pelicula m’ha agradat bastant i tambe ha sigut molt divertida.

 25. La pel·lícula és molt interessant i m’agrada molt perquè és graciosa.

  Aquesta pel·lícula es tracta del famós actor Charles Chaplin que s’interpreta com el dictador de Tomania i el Barber jueu. El Barber jueu va estar en la guerra i quan hi estava va patir un accident i va haver d’estar a l’hospital 15 anys. Mentre ell estava a l’hospital a Tomania odiaven als jueus i els discriminaven, vivien al ghetto els jueus. Després d’aquests 15 anys va sortir el Barber jueu perquè es va curar. Quan va arribar al seu barri al ghetto es pensava que va passar poc temps, però en realitat va passar molt de temps. Va trobar que la seva barberia estava feta pols, va començar a netejar-la per poder treballar. Va sortir a fora i es va trobar a un parell de soldats que li volien obligar a escriure jueu a la seva finestra i no volia. Va aconseguir no escriure lo de jueu a la seva finestra, els hi va enganyar i es va amagar. Ell no els tenia por als soldats. Després de poc temps els soldats van fer una visita al ghetto per discriminar als jueus Es van trobar amb el barber jueu que els hi va enganyar, el volien maltractar, però de sobte va aparèixer el comandant Shulz. Aquest comandant quan va veure al Barber, li va fer recordar aquell dia que els va passar l’accident amb l’avioneta i va aconseguir que el Barber se’n recordi. Gràcies al comandant Shulz es va salvar el barber i no li va passar res. Es van parar les discriminacions als jueus, perquè el dictador Hynkel volia fer un préstec i resulta que els jueus no li podien fer el préstec el dictador Hynkel va ordenar a eliminar als jueus. També deien que el comandant Shulz era un infiltrat amb els jueus i el buscaven. El comandant es va amagar al Ghetto amb els jueus. Després d’un temps els soldats van saber que el comandant estava amagat al Ghetto. El Comandant i el Barber van intentar fugir però no podien, els van enxampar i els van portar al camp de concentració. Mentre que la dona que estimava el Barber i la seva família van haver de fugir a Osterlich. Va vindre el dictador d’Italia per firmar un pacte de deixar la invasió d’Ostelrich, els dos dictadors van tindre una petita baralla en el palau d’en Hynkel. El dictador Hynkel va firmar el contracte de deixar la invasió d’Ostelrich, però en Hynkel li va estafar i va enviar els seus soldats per invadir Ostelrich. Un dia el dictador Hynkel va sortir a passejar amb la barca i es va caure, quan es va caure a l’aigua es va poder salvar però es va trobar amb els soldats, es creien que era el barber jueu perquè al mateix moment es va escapar el barber jueu amb e comandant i a patir d’aquest moment és quan va passar el canvi. El Barber va passar a ser dictador i el dictador va passar a ser presoner perquè se semblaven molt. El barber jueu va sortir a fer el seu discurs i va dir que deixarien en pau a Ostelrich.

Deixa un comentari