Introducció

En el passat, les dones tenien com a activitat imposada, en la majoria dels casos, ser ama de casa, mare i cuidar del marit. L’esport només era cosa d’homes. Les dones van començar a aparèixer a l’esport als Jocs Hereus a Grècia.

Les dones van haver d’aconseguir múltiples victòries i medalles per començar a ser conegudes, tant pels mitjans de comunicació com per la societat en general.

La situació de la dona a l’esport actualment està canviant, encara que, avui dia, no se li dóna la mateixa importància a un èxit aconseguit per una dona que un èxit aconseguit per un home.

A molts esports, les dones han hagut, i han, de suportar adjectius desqualificadors per practicar esports que són considerats només aptes per homes, per la seva força i agressivitat, com per exemple, el futbol.

En el nostre treball de recerca hem volgut mostrar les diferències que hi han hagut i que hi ha avui dia a l’esport només per ser dona.

Quin és l’objectiu del treball?

L’objectiu del nostre treball és confirmar si hi ha desigualtats a l’esport, si es tracta igual a la dona que a l’home i si li donen la mateixa importància.

Teníem clar que volíem un tema relacionat amb l’opressió de la dona. En un principi, vam pensar a fer-ho sobre la dona a l’antiga Roma, però vam veure que a la part pràctica no podríem obtenir molta informació. Llavors la nostra tutora del treball, Isabel Fernández, ens va proposar fer-ho de la dona i l’esport, ja que és un tema actual.

Vam decidir especialitzar-nos en el futbol perquè la Laura juga a futbol i podríem trobar molta informació en aquell esport majoritari d’homes.
El nostre treball s’ha dividit en dues parts, la part teòrica i la part pràctica.

La part teòrica es divideix en els següents punts:

 • Què és l’esport?
 • Tipus d’esport
 • Evolució història de l’esport
 • Els Jocs Olímpics
 • Història de la dona a l’esport
 • La dona als Jocs Olímpics
 • Aspectes psicològics relacionats amb l’esport
 • Diferències fisiològiques entre els dos sexes
 • El sexisme a l’esport
 • Dona i periodisme esportiu
 • Lleis relacionades amb la dona i l’esport

En la part pràctica el que hem fet ha sigut: entrevistar a un àrbitre de futbol, després vam entrevistar a una coordinadora i entrenadora d’un club de futbol. La Laura va escriure la seva experiència en el món del futbol i les desigualtats que ella mateixa s’ha trobat. També, vam analitzar pel·lícules que hem vist i on la dona juga un paper en l’esport, vam veure i analitzar vídeos i articles sexistes de l’actualitat, vam analitzar el nombre de dones i homes que practiquen futbol, vam anar al Museu Olímpic de Barcelona per veure la importància que li donen a la dona i vam analitzar un parell de periòdics esportius.

El nostre treball el presentem en forma de blog, on podeu seleccionar els apartats que voleu veure i informar-vos del qual us interessi més.

Esperem que vosaltres mateixos tragueu conclusions com les hem tret nosaltres, i us adoneu de les desigualtats que encara hi ha a l’esport.