Diferències fisiològiques entre els dos sexes

Sabem perfectament que els dos sexes fisiològicament són molt diferents. En aquest apartat us volem mostrar aquestes diferències però des del punt de vista esportiu.

Per començar tocarem els aspectes: força, velocitat i resistència.

Força

Segons un estudi d’un dels Centres de Control i Prevenció de Malalties de l’E.U.A, l’altura mitjana de l’home és 1,75 metres i pesa al voltant dels 86 kg, mentre que la dona és 1,61m i  64 kg. Aquesta petita diferència de mida dóna als homes un avantatge en molts esports d’equip i individuals.

Un home té aproximadament el doble dels músculs i la meitat del greix que una dona de mida similar. D’acord amb el llibre “Una invitació a la Salut,” el 27 % del pes mitjà d’una dona i el 15%del pes d’un home comú és el greix.

A causa d’aquestes petites diferenciacions els homes solen ser un 30% més forts i tenen més massa muscular.

Resultado de imagen de fuerza

http://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-16409393

Velocitat

Els cors dels homes, en ser generalment més grans, bombegen una major quantitat de sang en cada beat, prop del 16% més de litres de sang per cada batec del cor. Els seus pulmons també són més grans, el que significa que el consum màxim d’oxigen de l’home mitjà és de 25 al 30 % més gran que el d’una dona, mentre que el consum màxim d’oxigen d’un atleta masculí d’elit és un 10% més alt que el d’una dona atleta d’elit.

És major el consum d’oxigen en els homes, això es reflecteix en el fet que la mitjana de respiracions per minut se situa en dotze en comparació amb els nou de les dones. Per aquestes raons i diferencies en la mida dels òrgans, generalment l’home té una capacitat toràcica major que la dona i per tant sol ser més veloç. A més a més un altre aspecte que fa que la dona sigui menys veloç és que les dones tenen la pelvis més ampla, cosa que fa que corrin de manera menys fluida i, per tant, més lenta.

Resultado de imagen de velocidad

https://www.justgiving.com/fundraising/elisha-aurelien

Resistència

Respecte a aquest tema les dones cremen més greixos i menys hidrats de carboni, que són importants per a l’energia. Això ajuda a les dones a posar-se per sobre dels homes en les proves d’ultra resistència.

També els músculs de les dones són més flexibles que els dels homes, a causa de les diferències hormonals i anatòmiques.

Resultado de imagen de resistencia fisica

https://www.haikudeck.com/health–education-presentation-Cay74lrliI

Després de comparar els dos sexes segons la velocitat, la força i la resistència és interessant fixar-nos en les diferències que presenten segons la pràctica esportiva:

Mobilitat articular

L’elasticitat és fins a un 10% més gran en la dona, igual que la mobilitat articular i laxitud lligamentosa. En disposar una cintura pèlvica major, la dona presenta major mobilitat en aquesta articulació. Aleshores activitats on es necessiten grans amplituds articulars són un avantatge per a les dones.

Resultado de imagen de movilidad articular

http://elgimnasioencasa.blogspot.com.es/2012/12/buenas-tardes-con-esto-de-las-fiestas.html

Sudoració

Per regla general, les dones suen menys que els homes, els seus nivells de transpiració són menors. La seva funció termoreguladora per refredar la pell té una resposta més lenta que en l’home. No obstant això, com a avantatge les dones no es deshidraten amb tanta facilitat, la qual cosa és un avantatge per als esports de resistència.

Resultado de imagen de sudoracion

http://www.klennerperezplaza.com/tratamientos-para-preparar-tu-piel-antes-de-un-evento/

L’esquelet

L’esquelet masculí és més robust, amb ossos més llargs, més densos i de major grandària. Menor risc de lesió en edats avançades pel que fa a la dona que per la caiguda d’estrògens.

Imagen relacionada

http://keywordsuggest.org/gallery/393522.html

Equilibri

Per la distribució del pes corporal, l’estabilitat de la dona és més gran que la de l’home. Això és degut al fet que el centre de gravetat se situa aproximadament un 6% més baix. Aquesta característica els hi dóna una major estabilitat i equilibri, afavoreix la dona en modalitats on l’equilibri és una qualitat fonamental (gimnàstica, esquí, patinatge).

Resultado de imagen de equilibrio

http://blog.rebelsport.com.au/category/gym-and-fitness/

Aprenentatge

La dona posseeix major habilitat en l’aprenentatge motor, coordinació i execució tècnica dels moviments. En especialitats esportives on es requereix el maneig de mòbils o coordinació motriu, la dona presenta major habilitat que l’home.

Resultado de imagen de aprendizaje deportivo

http://psicologiadeportivaumb.blogspot.com.es/p/salud.html

Despesa metabòlica

La despesa del metabolisme en les dones resulta menor que en l’home:

Dona jove, la despesa mitjana és d’unes 37 Kcal./m2/hora, el que significa un consum calòric al dia d’unes 1.300 kcal.

En l’home aquest consum s’eleva a 40 Kcal./m2/hora i unes 1.700 quilocalories al dia.

El greix

En esportistes, els homes presenten nivells de percentatge de greix menors que les dones. En les dones, ve determinada sobretot per la presència d’estrògens, i s’acumula principalment a la regió gluti-femoral. Per a molts esports aquest greix tan sols és un sobrepès extra, però no obstant això, fins a certs nivells, en l’aigua millora la flotabilitat. Per aquesta raó, és a la natació on les dones més s’acosten a les marques registrades pels homes.

Resultado de imagen de greix

https://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwiw75jSvO7XAhVI8RQKHcLbBL8QjhwIBQ&url=https%3A%2F%2Fcatalunyadiari.cat%2Fsocietat%2Fvuit-formes-de-perdre-el-greix-abdominal&psig=AOvVaw1dRFleskU0AvR-v5ho-fp5&ust=1512412202248602

Hormones

L’Estrogen, hormona femenina, causa l’augment dels dipòsits grassos, fonamentalment en malucs i cuixes i un increment en el creixement ossi, fet que comporta que les dones assoleixen valors finals de longituds abans que els homes. La testosterona, 10-20 vegades més gran en l’home, condicionen una major massa muscular i nivells de força en l’home.

Resultado de imagen de estrogenResultado de imagen de testosterone                Testosterona

Diferències cardiovasculars

La dona té un menor desenvolupament de la caixa toràcica i proporcionalment un cor més petit, menor quantitat de sang i volum sistòlic. A més la dona presenta menor concentració d’hemoglobina en sang (15% menys) i del nombre d’hematies, el que equival a una menor capacitat de transport de l’oxigen sanguini i una menor capacitat cardiovascular.

Resultado de imagen de cardiovascular

https://www.muskelaufbau.de/training/ausdauertraining/cardiotraining-und-muskelaufbau/

Fins aquí les diferències fisiològiques vistes des del punt de vista esportiu.